تقوی نیا تحلیلگر مسائل سیاسی در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره ادعای آمریکا مبنی بر تحریم مبادلات دوجانبه ایران و چین، اظهار کرد: ایران تاحدودی توانسته است راههایی برای فروش نفت خود پیدا کند و تحریمها را دور بزند، همین امر آمریکا را بر این امر واداشت که فشار بر ایران را بالا ببرد تا ایران ناچار به بازگشت به تعهدات برجامی خود شود.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران هم تا حد زیادی سعی دارد ایالات متحده آمریکا و متحدان غربی آن اهرمهای فشار خود را بالا ببرند تا بتواند با دست پر در مذاکرات حاضر شود، ایران در حال حاضر هم سعی در خرید زمان دارد تا در زمینه هستهای به سطح قابل قبولی برسد که بتواند به آمریکا فشار وارد کند تا تحریمها را لغو کند و به برجام برگردد.
تقوی نیا با اشاره به توافقی که در لبنان بر سر نخست وزیری آقای نجیب میقاتی حاصل شد، تصریح کرد: این اقدام درون لبنانی نبود، بلکه یک توافق پشت پرده بین کشورهای منطقه و فرا منطقهای بود.
این تحلیلگر مسائل بین الملل با اشاره به اینکه ملاقاتهای مکرر نمایندگان جمهوری اسلامی ایران و این نکته که عربستان قصد دارد به زودی در مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید ایران افرادی را به عنوان نماینده بفرستد و سطح تنشها را کاهش دهد تا در نهایت شاهد از سرگیری روابط دو کشور باشیم، اظهار کرد: نشان دهنده این است که منطقه قرار نیست به سمت تنش و افزایش درگیری بین آمریکا، متحدانش و ایران حرکت کند؛ این اقداماتی که در لبنان، عربستان سعودی انجام گرفت و اعلام رسمی خروج نظامی از عراق پالسهایی است که میگوید ایران و آمریکا قصد دارند تنشها را کاهش دهند. دو طرف قصد دارند به توافق هسته ای بازگردند، اما در حال زور آزمایی هستند تا شرایط بهتری برای خود رقم بزنند.
تقوی نیا در مورد اینکه آيا ممكن است با توجه به عقب افتادن مذاكرات وين، احياء برجام انجام نشود و مذاكرات به حالت صفر برگردد، گفت: این موضوع که احیاء برجام برای همیشه نا ممکن میشود را قبول ندارم، همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند ما در مذاکرات برجام عجله کردیم و دوباره نباید عجله کنیم، این سخن رهبر معظم انقلاب به این معنا نیست که قرار است برجام برای همیشه به هم بخورد، بلکه باید با صبر و حوصله و دست پر با غربیها مواجه شویم و آمریکا را وادار به تمکین و خواستههای خودمان را تحمیل کنیم. دو طرف تمایل دارند با دست پر با یکدیگر مذاکره کنند، لذا مذاکرات شان را به دولت رئیسی موکول کردند و دولت رئیسی هم سعی دارد با دست پر مواجه شود و به طور کلی فشارها را کاهش دهد ودر عین حال قصد ندارد از برجام خارج شود.
بیشتر بخوانید
یک مقام آمریکایی اخیرا گفته است که ایالات متحده در حال انجام بررسیهای لازم برای جلوگیری از فروش نفت ایران به چین است. خبرگزاری رویترز به نقل از این مقام آمریکایی نوشته واشنگتن، در حال آماده شدن برای شرایطی است که ایران نخواهد به مذاکرات بر سر برجام بازگردد. واشنگتن چند ماه پیش به پکن گفته بود هدفش از سرگیری پایبندی به توافق هستهای برجام است و چنانچه این موضوع محقق شود نیازی برای جریمه شرکتهای چینی که اقدام به خریداری نفت خام از ایران میکنند وجود نخواهد داشت.
خبرگزاری رویترز نوشته این موضع آمریکا اکنون با توجه به ابهامها در خصوص زمان از سرگیری هفتمین دور مذاکرات وین دستخوش تغییراتی شده است. مذاکرات وین در برجام از فروردینماه سال ۱۴۰۰ با هدف بازگرداندن آمریکا به توافق هستهای برجام و مجاب کردن ایران به متوقف کردن اقداماتش در جهت کاستن از تعهدات برجامی خود آغاز شد. جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده با توجه به خروج آمریکا از برجام با نمایندگان این کشور گفتوگو نمیکند. آمریکاییها از طریق سایر طرفهای حاضر در مذاکرات، از مواضع ایران مطلع میشوند.
ششمین دور این مذاکرات، از روز ۲۲ خردادماه آغاز شد و تا روز یکشنبه ۳۰ خردادماه ادامه داشت. «سید عباس عراقچی» معاون وزیر امور خارجه و رئیس هیئت ایرانی شرکت کننده در مذاکرات وین در آن زمان گفت ملاک ایران رسیدن به یک توافق خوب است. او درباره روند مذاکرات گفت: «به اواخر کار نزدیک شدیم، ولی مسیر باقیمانده ساده نخواهد بود.» هنوز مشخص نیست هفتمین دور مذاکرات چه زمانی برگزار خواهد شد. «رابرت مالی»، نماینده آمریکا در امور ایران روز ۲۳ تیرماه گفت دولت «جو بایدن» آماده است هرگاه ایران برای ادامه مذاکرات هستهای به وین بازگشت به این گفتوگوها بازگردد.
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران چهارم مرداد هم ضمن تکرار ادعای آمادگی دولت جو بایدن برای بازگشت به برجام گفت، کارزار فشار حداکثری واشنگتن علیه تهران به طرز وحشتناکی شکست خورده است.
انتهای پیام/