به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمانشاه، جبار گوهری سرپرست میراث فرهنگی استان کرمانشاه با اشاره به پروسه چندساله ثبت جهانی اورامانات، گفت : پروسه ثبت جهانی اورامانات پروسهای طولانی بود که اگر در مسیر عادی خود پیش میرفت شاید حدود ۱۰ سال به طول میانجامید، اما توانستیم ظرف پنج سال این کار را به سرانجام برسانیم.
او گفت : پروژه ثبت جهانی اورامانات از سال ۱۳۹۵ با راه اندازی پایگاه منظر فرهنگی تاریخی شروع شد، اما از سال ۱۳۹۸ با دعوتی که استاندار کرمانشاه از وزیر میراث فرهنگی برای حضور در اورامانات داشت و بازدید وزیر از این منطقه، سرعت بالایی گرفت.
سرپرست میراث فرهنگی کرمانشاه افزود: این سفر باعث شد تا پروژه ثبت جهانی اورامانات که میتوانست یک دهه طول بکشد، سرعت بیشتری پیدا کند و خارج از نوبت و در مسیر کوتاهی به جریان بیفتد.
او با اشاره به تلاشهای شبانه روزی تیمی جوان که روی پرونده ثبت جهانی کار میکردند، افزود: هرچند طبق برآوردها هزینههای جهانی شدن اورامانات بسیار بالا بود، اما عشق و علاقهای که این تیم برای ثبت جهانی این منطقه داشتند، باعث شد تا با هزینه بسیار کمتر از آنچه که برآورد شده بود، به نتیجه دلخواه برسیم.
گوهری به ساخت و سازهای نامتعارفی که طی سالهای اخیر در منطقه اورامانات رخ داده و احتمال اینکه در آینده خطری برای خروج این منطقه از حوزه آثار ثبت جهانی شده باشد اشاره کرد و ادامه داد: این مسئله یکی از دغدغههایی است که داریم، اما باید توجه کرد که ثبت جهانی برای حفاظت و صیانت از معماری، فرهنگ و ... منطقه است که باید آن را به نسلهای بعدی منتقل کنیم.
او گفت: در این راستا، اقدام مهمی که باید انجام دهیم، تدوین عرصه و حریم این منطقه است که باید با نظر کارشناسان آن را تدوین کنیم.
سرپرست میراث فرهنگی استان کرمانشاه از برنامه ریزی برای تشکیل دبیرخانه منظر جهانی اورامانات خبر داد و افزود: در نظر داریم که در هرکدام از شهرستانهای منطقه یک دبیرخانه را تشکیل دهیم تا منشا تصمیم گیریهای حوزه ثبت جهانی شده، خود آنها باشند.
او در خصوص مزیتهای ثبت جهانی شدن اورامانات گفت: از این پس یک مسیر برای تعامل با جهان را پیدا میکنیم و این منظر برندی برای منطقه خواهد شد که با آن میتوانیم امتیازاتی را بگیریم.
گوهری افزود: با استفاده از این برند میتوانیم برای حفاظت و صیانت از میراث جهانی منظر فرهنگی تاریخی اورامانات از بانک جهانی کمک مالی بگیریم و دانشگاههای تحقیقاتی دنیا هم در حوزه پژوهشی میتوانند به ما کمک داشته باشند.
او ادامه داد: از سوی دیگر اثری که ثبت جهانی میشود، از سوی کشورهای جهان مورد حمایت قرار میگیرد و تعرض به آن در هنگام جنگها به معنای جنایت جنگی است.
سرپرست میراث فرهنگی کرمانشاه با بیان اینکه ثبت جهانی اورامانات میتواند رونق اقتصادی منطقه را نیز به دنبال داشته باشد، افزود: درحال حاضر از ۲۶ اثری که در کشور ثبت جهانی شده، دو اثر آن در کرمانشاه واقع شده که یک امتیاز خوب برای استان است و مسئولین و نمایندگان استان میتوانند با استفاده از همین امتیاز در بودجه سالیانه کشور برای این منطقه اعتبار بگیرند.
او گفت: از سوی دیگر با ثبت جهانی اورمانات، این منطقه به عنوان مقصد گردشگران شناخته خواهد شد و همین مسئله رونق اشتغال و اقتصاد را در حوزههای مختلف از جمله در حوزه صنایع دستی به همراه خواهد داشت.
گوهری درخصوص وضعیت پروژههای بزرگ عمرانی که دراین منطقه در حال اجرا است و یا در آینده شروع میشود، گفت: باتوجه به ضوابط جهانی ابلاغ شده از این پس تلاش میشود تا اجرای هرگونه پروژه عمرانی در این منطقه با ضوابط آن تطابق داشته باشد و در تعارض با ثبت جهانی منطقه نباشد.
او با بیان اینکه درحال حاضر بخشی از منطقه اورمانات در خاک عراق واقع شده، ادامه داد: باتوجه به اینکه منظر ثبت جهانی شده اورامانات این قابلیت را دارد که در آینده ۲۵ درصد به عرصه و حریم آن اضافه کنیم، بنابراین اگر از طرف کشور همسایه ارادهای باشد میتوانیم دراین زمینه اقداماتی را انجام دهیم.
سرپرست میراث فرهنگی کرمانشاه از تدارک استان برای برپایی یک جشن به مناسبت ثبت جهانی منظر فرهنگی تاریخی اورامانات خبرداد و افزود: با کمک استاندار و مجموعه مسئولین ارشد استان در حال تدارک برنامه جشنی در مجموعه قوری قلعه هستیم که امیداریم ظرف هفته آینده آن را برگزار کنیم.
او اولین خروجی ثبت جهانی اورامانات را وفاق ملی خواند و گفت: منظر فرهنگی تاریخی اورامانات منطقهای است که بین کرمانشاه و کردستان واقع شده و ثبت جهانی آن نتیجه تعامل و همدلی مردم بین دو استان بود.
او با بیان اینکه با ثبت جهانی اورامانات، این منطقه با مردمان سخت کوشش تا همیشه در دل تاریخ ماندگار خواهد شد، گفت: در این راستا، رسالت ما حفاظت و صیانت از فرهنگهای اصیل این منطقه است تا به نسلهای بعدی منتقل شود .
انتهای پیام/د