به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، گیاهان دارویی یکی از مولفههای مهم درآمدزایی به ویژه در شرایط اقتصاد مقاومتی است و اگر در این حوزه سرمایهگذاری مناسبی صورت بگیرد قطعا در کوتاهمدت نیز میتوان عواید آن را برداشت کرد.
خراسان رضوی به دلیل شرایط اقلیمی خاصی که دارد از دیرباز بستر بسیار مناسبی برای کشت گیاهان دارویی فراهم کرده است و در سالهای اخیر سرمایهگذاری بسیار مناسبی در این حوزه صورت گرفته است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی خراسان رضوی در این زمینه با بیان این که این استان مستعد پرورش انواع گیاهان دارویی است گفت: در سال ۱۳۹۹، ۳۳ هزار و ۷۸۳ هکتار از اراضی کشاورزی به کشت انواع گیاهان دارویی بدون احتساب زعفران اختصاص یافته است.
رتبه نخست خراسان رضوی در کشت گیاهان دارویی در کشور
غلامحسین ساربان معاون جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: این میزان کشت با چهار هزار و ۹۲۴ هکتار افزایش نسبت به سال ۱۳۹۸ افزون بر ۱۴.۵ درصد رشد داشته است. خراسان رضوی با برخورداری از ۳۷ درصد سطح زیرکشت گیاهان دارویی، رتبه نخست را در بین استانهای کشور داراست.
او افزود: افزون بر ۶۰ گونه انواع گیاهان دارویی در این استان کشت میشود که برخی از آنها به صورت ادویه، برخی به صورت عرقیجات و برخی هم به صورت دمنوش، تازه خوری و بخشی دیگر هم در صنایع داروسازی و آرایشی وبهداشتی مورد استفاده قرار میگیرند.
معاون جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: در این استان به دلیل برخورداری از آب و هوای مناسب در نقاط مختلف شهرستانها انواع گیاهان دارویی به صورت خودرو حضور دارند و نیاز چندانی به منابع آبی ندارند و همین سبب شده تا در بسیاری از عرصهها رشد کنند.
ساربان بیان کرد: افزایش ارزش گیاهان دارویی در گرو توسعه کشت، صنایع تبدیلی، فرآوری و بستهبندی مناسب، استفاده از جوامع محلی و بازار فروش و صادرات مناسب است که این امر نیازمند برنامهریزی لازم است تا از این ظرفیت به خوبی استفاده شود.
بیشتر بخوانید
طلای سبز ایران در آستانه ورود به بازارهای جهانی
او تصریح کرد: کشت گیاهان دارویی در ایجاد اشتغال بسیار موثر است به طوری که با استفاده از جوامع بومی و کشاورزان خرده مالک در کشت و تولید گیاهان دارویی میتوان علاوه بر افزایش تولید گیاهان دارویی، به توسعه و ایجاد اشتغال کمک شایانی کرد.
معاون جهاد کشاورزی خراسان رضوی تاکید کرد: طی سالهای اخیر با محدودیتهای پیش رو در تامین و برداشت منابع آبی و بهبود قیمت این نوع محصولات، بسیاری از کشاورزان تمایل دارند تا اقدام به کشت محصولات کم آب طلب با ارزش اقتصادی بالا کنند.
ساربان اظهار کرد: گیاهان دارویی از دسته محصولاتی هستند که با کمترین نیاز آبی میتوانند رشد کنند و محصول خوبی داشته باشند که همین سبب شده تا بسیاری از کشاورزان برای کشت انواعی از گیاهان دارویی رغبت بیشتری داشته باشند، اما باید توجه داشت که خشکسالی در این بخش نیز همانند سایر بخشهای کشاورزی صدمات و لطماتی به همراه دارد.
خشکسالی، عامل اصلی افت تولید گیاهان دارویی است
سیدحسن بخارایی رئیس اتحادیه صنف فروشندگان گیاهان دارویی مشهد نیز گفت: بروز خشکسالی و کاهش نزولات جوی، باعث افت تولید گیاهان دارویی و محصولات فرعی آن شده که افزایش قیمت آن را در مشهد به دنبال داشته است.
او با بیان این که قیمت برخی از اقلام گیاهان دارویی نسبت به سال گذشته ۱۰۰ تا ۱۵۰ درصد افزایش یافته و این موضوع سبب کاهش اقبال مردم به خرید این فراوردههای گیاهی شده است افزود: زمانی که تولید گیاهان دارویی متاثر از خشکسالی کاهش یابد قیمت تمام شده عرقیات و سایر محصولات به دست آمده از آن افزایش پیدا کرده و کاهش مشتری ناشی از آن کسب و کار فروشندگان این حوزه را کساد میکند.
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان گیاهان دارویی مشهد ادامه داد: سال گذشته تا ۳۰ واحد صنفی زیر پوشش اتحادیه فروشندگان گیاهان دارویی در مشهد به دلیل عدم فروش مناسب و افزایش هزینه ها، پروانه کسب خود را باطل کردند.
بخارایی بیان کرد: فراورده برخی از گیاهان دارویی مانند «خارشتر» نیز که کم آبی روی رویش و تولید آن تاثیری ندارد به علت افزایش هزینههای جانبی مانند مزد کارگر و نرخ حمل و نقل، با افزایش نرخ تمام شده مواجه شده و قیمت عرق آن رشد قابل ملاحظهای یافته است.
او تصریح کرد: در مجموع کسب و کار فروشندگان گیاهان دارویی به دلیل خشکسالی و کاهش مشتری، کساد است و ۸۵۰ دارنده پروانه کسب از این اتحادیه فروش مناسبی ندارند.
منبع؛ تسنیم
انتهای پیام//م.ج