به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، بستک یکی از شهرهای تاریخی و قدیمی استان هرمزگان سال هاست که از نبود آب پایدار رنج میبرد. از سال ۸۴ طرح انتقال خط محرم به شهرستانهای غربی استان هرمزگان کلید خورد و تلاشهای زیادی برای تأمین آب شهرستانهای پارسیان، بندرلنگه و بستک شد ولی همچنان مشکل کم آبی و نبود آب پایدار در غرب هرمزگان پا بر جا هست. مشکلی که شاید با انتقال آب از خلیج فارس حل شود.
در سالهای اخیر دولت شیرین سازی آب دریا را در دستور کار قرار داده و با احداث آب شیرین کنها در خلیج فارس اقدام به تأمین آب مورد نیاز صنایع و شرب خانگی در استانهای کرمان، یزد و اصفهان کرده است. روشی که هنوز از سوی کارشناسان محیط زیست مورد تأیید نیست و آن را خطری برای آینده زیستگاههای آبزیان و گونههای دریایی در خلیج فارس میدانند.
علیرغم بررسی روشهای دیگر برای تأمین آب مورد نیاز شهرستانهای هرمزگان شاید انتقال آب از بندر چارک به شهرستانهای همجوار یکی از دسترس ترین راه های انتقال آب و تأمین آب مورد نیاز باشد.
حمیدرضا جانباز مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور پس از بازدید از روند احداث طرح آبرسانی از چارک به بستک در جمع خبرنگاران با بیان اینکه بستک و جناح نیازمند اقدمات ماندگار و پایدار است، گفت: برای رفع کم آبی بستک اقداماتی انجام شده اما آنچه به پایداری آب این شهرستان کمک میکند، اتمام خط انتقال آب از بندر چارک به بستک است که عملیات اجرایی آن با اعتبار ۲۵۰ میلیارد تومان در حال انجام است.
وی افزود: این خط انتقال به طول ۷۰ کیلومتر در حال احداث است که به دلیل ارتفاع از سطح دریا میبایست در چهار مرحله پمپاژ شود.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه این پروژه در سازمان برنامه و بودجه ردیف ندارد از اعضای کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی خواست برای تسریع در آبرسانی به شهرستان بستک ردیف مشخصی برای آن در نظر بگیرند.
وی ادامه داد: برای تأمین آب شرب مردم دو شهر جناح و بستک و ۳۹ روستا احداث آب شیرین کن ۸ هزار متر مکعبی چارک در دستور کار است.
جانباز با اشاره به اینکه سامانه آبرسانی به بستک و جناح و روستاهای مسیر در دو جز تعریف شده است، گفت: همه هزینههای آن را وزارت نیرو تأمین میکند که مناقصه آن نیز انجام شده است.
روشهای تأمین مالی پروژه خط انتقال آب مشخص شد
وی ادامه داد: از مجموع ۷۰ کیلومتر خط انتقال آب از چارک به بستک، ۱۵ کیلومتر آن انجام شده است که خوشبختانه در جلسه با اعضای کمیسیون عمران مجلس و حمایت رئیس این کمیسیون و نمایندگان عضو قرار شد سه روش تأمین اعتبار مالی این پروژه مورد بررسی و عملیاتی شود.
به گفته مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، با مذاکرات انجام شده در این نشست راهکارهای تأمین اعتبار از محل سرمایه گذاری بانکها، اعتبارات مدیریت بحران و.. پیشنهاد شد که به زودی تصمیم گیری نهایی با حمایت کمیسیون عمران مجلس صورت خواهد گرفت.
وی گفت: عزم وزارت نیرو بر این است که پروژه مذکور در زمان کوتاه به سرانجام برسد و مشکلات کمبود آب ناشی از خشکسالی و تغییر اقلیم از طریق شیرین سازی آب دریا مرتفع شود.
همچنین رضایی رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست گفت: مقدمات انتقال آب از دریا پس از شیرین سازی به بستک انجام و قرارداد نیز بسته شده است ولی برای تسریع نیازمند اعتبار ویژه است.
به گفته وی، در نشست مشترک اعضای کمیسیون عمران مجلس و دست اندرکاران آبفا، راهکارهای مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت و نهایتاً به سه پیشنهاد رسیدیم که در کمیسیون عمران با دعوت از رئیس مدیریت بحران، رئیس برنامه و بودجه و مدیرعامل آب و فاضلاب کشور مقدمات تزریق منابع مالی به این پروژه فراهم خواهیم کرد.
امین قصمی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان در جمع خبرنگاران با بیان اینکه بستک منابع آبی بسیار محدودی دارد، افزود: در حال حاضر از طریق شش حلقه چاه در دشت لاورمیستان ۸۰ لیتر بر ثانیه آب برداشت و به روستاها و شهرهای شهرستان بستک پمپاژ میشود.
وی افزود: ۸۰ درصد جمعیت بستک در روستاها ساکن هستند و این شهرستان هیچ منبع آب شیرینی ندارد و مجبوریم با احداث آب شیرین کن بر روی چاهها مشکل تأمین آب این مناطق را در کوتاه مدت حل کنیم اما به دلیل پیشروی آبهای زیرزمینی به سمت شوری بیشتر، قابلیت تبدیل به آب شرب با استفاده از آب شیرین کنهای موجود ندارند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان تنها راه نجات شهرستان بستک را اجرای سامانه تأمین آب بستک از بندر چارک عنوان کرد و گفت: با کمکهایی که شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور کرده است حدود ۱۵ کیلومتر در مناطق صعب العبور خط انتقال را اجرا کرده ایم و مخزن خط الراس نیز در حال اجراست.
وی افزود: این پروژه در سه فاز اضطراری، فاز اول و فاز دوم طراحی شده است که در فاز اضطراری حدود ۱۴ روستا در شهرستان لنگه از آب شرب بهره مند خواهد شد. در فاز اول، خط انتقال ۲۰ کیلومتری در نظر گرفته شده است که با احداث آن آب به جناح خواهد رسید.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان اعتبار مورد نیاز برای فاز اول این پروژه را ۱۶۰ میلیارد تومان عنوان کرد و افزود: با توجه به نگرانی کمبود آب بستک، این پروژه تا سال آینده تکمیل و علاوه بر جناح و بستک ۳۹ روستای مسیر نیز از آب پایدار بهره مند خواهند شد. با تکمیل این طرح ۴۳ هزار نفر از جمعیت فعلی و در افق طرح حدود ۷۵ هزار نفر از آب شرب پایدار بهره مند خواهند شد.
قصمی تصریح کرد: مردم بستک با امید به تکمیل این پروژه نهایت همکاری با آب و فاضلاب داشته اند والان زمان آن رسیده تا برای این پروژه فکر اساسی کرد.
منبع : مهر
انتهای پیام/ب