به گزارش خبرنگار حوزه میراث و گردشگری گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، تنگه رازیانه که در ۵۷ کیلومتری جنوب ایلام در استان ایلام قرار گرفته است، از مناطق ژئوتوریسم است که سالانه گردشگران زیادی به بازدید از آن میپردازند. ۷۵ هکتار از زمینهای این تنگه در سال ۸۸ به عنوان اثر طبیعی ملی در لیست ثبت آثار طبیعی ایران قرار گرفته و این ثبت در طبقه دوم سازمان ملل IUCN قرار گرفته است.
تنگه رازیانه با مساحت تقریبی سی هکتار و مسیر مارپیچی سه کیلومتر و عرض حداکثر پنج متر در دامنه ارتفاعات کبیرکوه قرارگرفته است. اما به علاوه مناظر طبیعی و چشم نواز این تنگه، یک مسیر باستانی هم وجود دارد که از کوهپایهها عبور کرده و پس از گذر از تنگه رازیانه، به روستای گنجه و پس از آن به روستای پاکل گراب و منطقه چنارباشی میرسد. وجود این راه تاریخی باعث کشف آثار باستانی بسیاری در این منطقه شده است.
علت شکل گیری این تنگه در ابتدا وقوع زمین لرزه و شکستگی لایه های ضخیم آهک بوده که باعث به وجود آمدن این شکاف عمیق در دل زمین شده است؛ اما عوامل دیگری از جمله فرسایش، اختلاف ارتفاع، وجود شیب های تند و وضعیت پستی و بلندی زمین نیز در شکل گیری چنین تنگهای بر روی سطح زمین تاثیرگذار بوده است.
دیواره های تنگه رازیانه از جنس آهک با ترکیبات کربنات کلسیم بوده و در شکاف تنگه که عرض آن در بعضی قسمت ها به حدود یک متر هم میرسد. در میان این تنگه آب کم عمقی هم جریان دارد که در مقابل دیواره بلند ۱۵ تا سی متری تنگه، به چشم نمیآید. آب داخل تنگه از سرچشمه های سرآب نشأت گرفته و با این که در فصل تابستان بسیار کم عمق است، در زمستان و بهار پرآب و جاری میشود. تنگه رازیانه دارای طبیعت منحصربه فرد و آب و هوای مناسب بوده و زیستگاه گیاهان و جانوران بسیاری است این موجودات شامل گونه های مختلف پرندگان و خزندگان میشود.
انتهای پیام/