به گزارش خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، دلایل متعددی برای اعتماد به نفس پایین وجود دارد که پی بردن به این مشکل و بررسی دلایل آن ، میتواند اولین قدم برای افزایش اعتماد به نفس باشد.
مهمترین چیزی که افراد باید در خصوص اعتماد به نفس پایین بدانند این است که مقصر این مشکل, آن ها نیستند چراکه دلایل اعتماد به نفس پایین در هر فرد با دیگری متفاوت است که از آن جمله میتوان به ژن، پیشینه فرهنگی، تجربیات دوران کودکی و سایر شرایط اشاره کرد که هر یک میتوانند به نوعی در زندگی همه افراد نقش داشته باشند.
نکتهای که در این میان وجود دارد این است که اگرچه نمیتوان تجربیات گذشته خود که باعث شکل گیری شخصیت هر یک از افراد شده اند را تغییر داد، اما میتوان کارهای زیادی به منظور تغییر افکار و انتظارهای خود انجام داد تا بتوان اعتماد به نفس بیشتری داشت.
ژنها و مزاج
برخی از مواردی که باعث شکل گیری اعتماد به نفس در وجود افراد میشوند, در بدو تولد، در ذهن و مغز آن ها شکل میگیرند و به همین دلیل، باید دانست افراد نباید خودشان را به خاطر تصوری که از خود دارند, سرزنش کنند.
مطالعات نشان میدهند که ترکیب ژنتیکی افراد بر میزان اعتماد به نفس آنها تاثیر میگذارد و به همین منظور, " سروتونین ", به عنوان یک انتقال دهنده عصبی مرتبط با شادی و " اکسی توسین ", هردو میتوانند با تغییرات ژنتیکی خاصی مهار شوند و در این میان, برخی از مطالعات نیز نشان میدهند که ممکن است بین ۲۵ تا ۵۰ درصد از ویژگیهای شخصیتی مرتبط با اعتماد به نفس، ارثی باشند.
بیشتر بخوانید:
چند راهکار کلیدی برای افزایش اعتماد به نفس
برخی از جنبههای رفتاری افراد نیز از خلق و خوی آنها نشأت میگیرد و به همین دلیل، اگر به طور طبیعی و به ویژه، افراد در شرایطی که برای آن ها ناآشناست مراقب همه چیز باشند و به موضوعی به نام "بازدارندگی رفتاری" تمایل داشته باشند, طبیعی است که وقتی با موقعیتی روبرو میشوند، توقف و بررسی میکنند تا ببینند که آیا همه چیز, آن طور که آنها انتظار دارند به نظر میرسد یا خیر؟ و به همین دلیل، اگر موضوعی اشتباه به نظر برسد به احتمال زیاد از موقعیت دور میشوند.
به طور کلی باید گفت که ممکن است اعتماد به نفس افرادی که در اغلب مواقع، محتاط هستند، پایین باشد و در حقیقت، آن طور که باید اعتماد به نفس نداشته باشند، اما همین افراد, وقتی به توانمندی ها و استعدادهای خود پی می برند و ابزارهای موردنیاز را بررسی میکنند و همچنین, متوجه آن چه که درست است, می شوند و در این راستا, کارهای موردنیاز را انجام میدهند به این نتیجه میرسند که نباید با اعتماد به نفس خود مبارزه کنند.
تجارب زندگی
برخی از تجربیات شخصی افراد میتواند منجر به این شود که آنها به خود اطمینان کامل نداشته باشند تا جایی که در برخی از موارد، آن طور که باید برای خود و توانایی هایشان ارزش قائل نشوند. به طور مثال؛ ضربه زدن دیگران، سوء استفاده جسمی، عاطفی، قدرنشناسی و... همگی میتوانند به طور قابل توجهی بر این موضوع تأثیر بگذارند که افراد حس ارزشمندی به خود داشته باشند که اگر در این موارد، آنها نتوانند به خود کمک کنند باید به دنبال درمان از طریق پزشک متخصص باشند.
سبک فرزندپروری
نحوه برخورد با فرد در خانواده میتواند پس از مدتها حتی در بزرگسالی روی او تأثیر بگذارد. به طور مثال؛ اگر والدین فرد، به طور دائم او را تحقیر و با دیگران، مقایسه اش کنند و به او بگویند که هرگز به چیزی نمیرسد، این صحبتها در ذهن فرد باقی میماند و قطعا در بزرگسالی، خود را بروز می دهد و این نشان میدهد که حمایت والدین از سلامت روان و خود فرد میتواند باعث شود که رابطه او با جهان تغییر کند.
بیشتر بخوانید:
راهکارهای تشویقی افزایش اعتماد به نفس
آزار و تحقیر
یکی از مواردی که باعث کاهش اعتماد به نفس در فرد میشود آزار و تحقیر است؛ به طوری که میتواند از کودکی تا بزرگسالی همراه او باشد و باعث شود که روی اعتماد به نفس فرد درمورد ظاهر، تواناییها و دیدگاهها و سایر زمینههای زندگی اش تاثیر بگذارد.
وقتی که فرد اعتماد به نفس پایینی داشته باشد، هنگامی که وارد مدرسه، دانشگاه، محل کار و حتی جامعه میشود با مشکلاتی روبرو میشود؛ به طوری که از ابراز وجود و تواناییهای خود اذیت میشود و سعی میکند از همه دوری کند و نتواند آن طور که باید خود را نشان دهد.
جنسیت و نژاد
جنسیت و نژاد در کاهش اعتماد به نفس افراد تاثیرگذار هستند؛ به طوری که بسیاری از مطالعات نشان میدهند زمینههای نژادی و فرهنگی جوامع میتوانند در داشتن یا نداشتن اعتماد به نفس افراد آن جامعه تاثیرگذار باشند که در این میان، زنها یکی از گروههای آسیب پذیری هستند که اگر موردتبعیض قرار گیرند و پیامهای منفی و غیرواقعی از سوی دیگر افراد جامعه دریافت کنند, نمیتوانند توانمندی و استعدادهای خود را آن طور که باید نشان دهند.
بیشتر بخوانید:
نقش والدین در شکل گیری اعتماد به نفس فرزندان
کمال گرایی
کمال گرایی، نوعی از تفکر در برخی از افراد است که تا حد زیادی باعث کاهش اعتماد به نفس اغلب آن ها میشود چرا که افراد کمال گرا همیشه به بالاترین و عالیترین نتیجههای کاری فکر میکنند و زمان زیادی را برای آن اختصاص میدهند، اما مشکل اینجاست که آنقدر روی عملکرد و خروجی کار خود وسواسیت افراطی دارند که گاهی باعث دلزدگی خود و دیگران میشوند و همین موضوع باعث میشود که اعتماد به نفس آنها به مرور کاهش پیدا کند. زیرا کمال گرایی افراطی باعث میشود که افراد از انجام کارهایی که برای آنها ارزشمند است و برای آن ارزش قائل هستند باز بمانند که باید به خود کمک کنند تا کمال گرایی آنها باعث نشود که خللی در توانمندی و استعدادهای آنها به وجود آید و در این میان، تلاش کنند که اعتماد به نفس خود را افزایش دهند.
اضطراب و افسردگی
معمولا اضطراب و افسردگی, از دلایل اعتماد به نفس پایین درافراد هستند که فرد باید به خود کمک کند کارهایی را انجام دهد که به آن ها علاقه دارد و بدنبال آن, برای رسیدن به اهداف خود و حس مفید بودن در جامعه و دوری کردن از حوادث و اخباری که باعث تشدید اضطراب و افسردگی اش می شود, تلاش کند و تمام سعی اش بر این باشد که اعتماد به نفس خود را افزایش دهد و در این مسیر نیز می تواند از درمانگر و متخصص روانشناسی هم بهره مند شود.
انتهای پیام/