علیرضا قاسمی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان در گفت وگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان ، گفت: تأمین آب پایدار در شرایط خشکسالی، افزایش هزینه خدمات به دلیل وسعت سیستان و بلوچستان و عدم تخصیص بودجه متناسب با گستردگی استان از جمله چالشهایی است که خدمترسانی مطلوب به مردم این خطه را تحت تاثیر قرار داده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان سیستان و بلوچستان تصریح کرد: سیستان و بلوچستان با در بر گرفتن ۱۱.۴ درصد وسعت کشور، پهناورترین و در عین حال کمتراکمترین استان کشور است، به طوری که ۳.۵ درصد جمعیت ایران در این پهنه گسترده به طور پراکنده زندگی میکنند. جمعیت کل استان حدود سه میلیون نفر است که از این تعداد ۱.۶ میلیون نفر در شهرها و حدود ۱.۴ میلیون نفر در روستاها در قالب ۵۱ شهر و پنج هزار و ۵۹۴ روستای کددار زندگی میکنند.
وی با بیان اینکه سیستان و بلوچستان از حیث منابع آبی فقیر است، اذعان کرد: آب مورد نیاز ۳۸ درصد جمعیت استان از آبهای سطحی، ۴۸ درصد از منابع زیرزمینی و ۱۴ درصد از طریق آبشیرینکنها از منابع سطحی دریا و زیرزمینی تامین میشود.
قاسمی ادامه داد: شمال استان برآمده از آبرفتهای رودخانه هیرمند و دشت سیستان که در گروه اقلیم بیابانی میانه قرار دارد، بارشی کمتر از ۶۵ میلیمتر را در سال دریافت میکند. بخش اعظم تأمین آب مرکز استان نیز وابسته به آورد رودخانه هیرمند و قسمتی دیگر وابسته به آبهای زیرزمینی هست.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان سیستان و بلوچستان اضافه کرد: در مجموع آب مورد نیاز تا جنوب سیستان و بلوچستان از منابع زیرزمینی برداشت و در نوار ساحلی با شیرین سازی دریا به وسیله آبشیرین کنهایی که در منطقه احداث شده تأمین میشود.
وی بیان کرد: چالشهای بسیاری برای تأمین آب در استان وجود دارد، از جمله وابستگی استان به آبهای مرزی، کاهش نزولات جوی و خشکسالیهای طولانی مدتی که علاوه بر اینکه افت شدید منابع آب زیرزمینی را رقم زده، منجر به کاهش کمی و کیفی منابع آب شده است.
قاسمی گفت: افزایش روزافزون درخواستها برای آبرسانی سیار به دلیل خشک شدن منابع آب روستایی بر اثر خشکسالیهای متمادی، هزینههای سرسامآور آبرسانی سیار که امسال نسبت به سال قبل ۳۰۰ درصد افزایش قیمت داشته، فرسودگی منابع تولید، توزیع و افزایش روز افزون تقاضا برای آب در کنار ثابت ماندن منابع آبی از دیگر چالشهای پیش رو است.
وی با اشاره به پهنه گسترده سیستان و بلوچستان، از عدم تخصیص مناسب اعتبار به نسبت نیاز این استان خبر داد و گفت: هرچند اعتباراتی که برای استان مصوب میشود، در کل کشور ویژه بوده و گاهی در ردیف اول یا دوم قرار دارد، اما با توجه به شرایط خاص این خطه، متأسفانه بسیاری از طرحها را نتوانستیم به دلیل کمبود اعتبارات تکمیل کنیم و در مجموع طی سالهای اخیر به خصوص در بخش روستایی تا قبل از سال ۹۴ اقدام خاصی صورت گرفته است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان ادامه داد: از سال ۹۴ با عنایت ویژه و دستور مقام معظم رهبری برداشت از صندوق توسعه ملی برای آبرسانی به روستاها در دستور کار قرار گرفت و در حال حاضر آبرسانی به روستاها با شتاب بیشتری در حال انجام است. در همین راستا دو هزار و ۱۹۴ روستا با جمعیت ۷۵۳ هزار نفر در قالب ۱۸ مجتمع روستایی و ۱۴ مجتمع تک روستایی در طرح ملی آبرسانی قرار گرفت و رشد خوبی را در این حوزه شاهد هستیم.
وی با اشاره به یکپارچهسازی شرکتهای آب و فاضلاب شهری و روستایی در سال ۹۹، اظهار داشت: طی سالهای گذشته خدمات آب و فاضلاب در استان به تفکیک حوزه شهری و روستایی ارائه میشد، اما بنا به تصمیماتی که اتخاذ شد در سال ۹۹ یکپارچه سازی شرکتهای آب و فاضلاب شهری و روستایی در کل کشور اتفاق افتاد و علاوه بر ۵۱ شهری که تحت پوشش شرکت آبفا قرار داشت، پنج هزار ۵۹۴ روستای استان نیز زیرمجموعه شرکت آب و فاضلاب استان قرار گرفت.
قاسمی از جهش بیسابقه شاخص بهرهمندی آب روستایی طی سال ۹۹ خبر داد و گفت: طی یک سال شاخص بهرهمندی روستاها از آب پایدار، چهار درصد ارتقا یافت این در حالی است که در مجموع چهار سال اخیر این شاخص چهار درصد افزایش یافته بود.
وی اضافه کرد: سال ۹۹، ۳۳۳ روستای فاقد شبکه آب از این نعمت برخوردار و ۴۳۰ روستا از تنش آبی خارج شدند، همچنین با استفاده از ظرفیت خیران آبرسانی به ۳۵۰ روستا در قالب تفاهمنامه یا قرارداد همکاری در دستور کار قرار گرفت و تا پایان سال آبرسانی به این تعداد روستا پایان مییابد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان سیستان و بلوچستان بیان کرد: امید است اقداماتی که توسط این شرکت صورت میگیرد، بتواند خدمت ناچیزی در برابر عظمت مردم استان و سربلندی نظام جمهوری اسلامی در شرایط سخت جنگ اقتصادی کشور باشد.
انتهای پیام/ع