به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از قم، یکی از مشخصههای کمال گرایی منفی، توجه بیش از حد به جزئیات است؛ گاهی این مسئله در موضوع انتخاب همسر ظهور و بروز پیدا میکند؛ به این صورت که در ابتدا، یک همسر ایده آل و از هر لحاظ کامل را در ذهن خود تصور میکنیم، سپس به دنبال آن، حساسیتها و توجه به جزئیات نسبت به اعمال و رفتار و گفتار نامزد و یا همسر آینده برایمان اهمیت پیدا کرده و به مرور افزایش پیدا میکند؛ اینجاست که گیر دادنهای الکی و بی مورد انجام میگیرد و سرآغازی برای اختلافات و حتی تعارضات زناشویی در آینده خواهد شد؛ مورد مشاورهای زیر یکی از مواردی است که به این مسئله میپردازد.
سوال:
من پانزده ساله ام، نامزد دارم، او مرا خیلی دوست دارد، هرکاری برایم میکند، اخلاق خوبی دارد، ولی مشکلی که دارم این است که بعضی اوقات از قیافه اش خوشم نمیآید، هنگامی که با او راه میروم، معذب میشوم، به خندیدن و غذا خوردنش هم گیر میدهم، نمیدانم چه کار کنم؛ لطفاً راهنمایی کنید.
پاسخ:
به نظر میرسد شما کمی حساس شده اید و لازم است این حساسیت را کم کنید. توجه به نقاط مثبت نامزدتان، تعدیل انتظارات در مورد همسر ایده آل، شناسایی افکار ناکارامد، مقایسه نکردن همسر با دیگران، برخی تکنیکهای مفیدی است که میتواند به شما کمک کند.
توضیح بیشتر این که، اگر چه خانمها اکثرا جزئی نگر هستند و به جزئیات بیشتر توجه میکنند، اما باید مراقب بود، این توجه به جزئیات، تبدیل به ویژگی منفی نشود. یکی از مشکلاتی که برخی افراد دارند توجه بیش از حد به جزئیات است که آنها را با مشکل کمالگرایی منفی مواجه میکند.
اگر شما بررسیهای لازم را در مورد همسر خود انجام داده اید و اکثر ملاکها و تناسبهای میان خودتان و نامزدتتان را دارید و جواب بله را گفته اید، بهتر است با متمرکز شدن روی جنبههای مثبت همسرتان و نقاط قوتی که دارد، از توجه زیادی به جزئیات بپرهیزید.
به هر حال، هیچ کدام از ما کامل نیستیم و در کنار نقاط قوتی که داریم، نقاط ضعفی هم داریم. شما با هر فرد دیگری هم که باشید، بالاخره نقاط ضعف دارد و معمولا عوض کردن آن نقاط ضعف دست شما نیست، آن چه دست شما است عوض کردن ویژگی جزئی نگری خود شماست. چنانچه این ویژگی حساس بودن و جزئی نگری را داشته باشید و اصلاح نکنید، به هر چیز الکی گیر میدهید و این سرآغاز اختلافات و تعارضات بعدی خواهد شد.
ویژگی جزئی نگری با کمال گرایی منفی گره خورده است، یعنی ممکن است شما در ذهن خودتان یک همسری را تصور میکنید که از هر جهت کامل بوده و در دید خودتان و اطرافیان و مردم مورد پسند باشد، به همین دلیل برای رسیدن به آن ایده آلها و رویاهای ذهنی، جزئیات برایتان خیلی اهمیت پیدا میکند و به چیزهای جزیی گیر میدهید. پس اگر این چنین مسئله ای در شما وجود دارد، باید کمی انتظاراتتان از معنای همسر ایده آل تعدیل کنید.
یکی از روشهای درمان این مشکل، شناسایی افکار ناکارآمدی است که در ذهن شما وجود دارد، معمولا در این گونه مواقع برخی افکار که به نحوی اشتباه است به صورت ناخودآگاه به ذهن میآید و همان باعث میشود رفتارهای ناجور داشته باشیم و احساسات ناخوشایندی پیدا کنیم.
مثلا ممکن است شما وقتی با نامزدتان در کنار هم راه میروید، پیش خودت بگویی: «الان مردم میگویند این دو چقدر با هم تفاوت دارند، به هم نمیخورند» یا مثلا بگویی «مردم یا دوستانم فکر میکنند من بد سلیقه ام که این را انتخاب کرده ام» و خیلی از افکار دیگر که لازم است مورد بررسی قرار بگیرد. اینها همه افکاری است که خطاهای شناختی نام دارند و باید پس از شناسایی با تکنیکهای موجود اصلاح شوند.
گاهی اوقات مقایسه کردن همسر یا نامزد با دیگران، باعث ایجاد مشکل میشود که در این صورت نیز باید مراقب باشید و از مقایسه کردن پرهیز نمایید. هر کسی باید به داشتههای خودش بیندیشد.
نکته آخر این که اگر وارد ازدواج شده اید چنانچه احساس میکنید نسبت به چهره نامزدتان خیلی حساس هستید و شما را اذیت میکند و طوری است که نمیتوانید با آن کنار بیایید و این مسئله بعدا در روابط شما و همسرتان اختلال ایجاد میکند؛ بهتر است از همین الان به صورت حضوری به یک مشاور روانشناس مراجعه نمایید تا با تکنیکهای موجود به شما کمک کند و اگر هنوز وارد ازدواج نشده اید پیشنهاد میکنیم مشاوره پیش از ازدواج را انجام بدهید.
منبع:خبر حوزه
انتهای پیام/ش