از روز یک‌شنبه این هفته، آلودگی هوا در مشهد از مرز هشدار فراتر رفته است و کارشناسان دلیل اصلی این آلودگی را ریزگردها می‌دانند.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، افزایش غلظت آلاینده‌ها در هوای تنفسی شهروندان مشهدی که از روز یکشنبه این هفته و در پی وزش باد شبانه روی خود را نشان داد و با قرار گرفتن کیفیت هوا در وضعیت هشدار آغاز شد، به یکباره و با روند صعودی بی‌سابقه‌ای تا ظهر همان روز وضعیت هوای این کلانشهر را به مرحله اضطرار رساند.

آلودگی که با چشم نیز به وضوح قابل دیدن بود نشان از حضور گرد و غبار به عنوان مهمانی ناخوانده داشت. وضعیت به حدی رسید که مردم نیز از حالت گرفته هوا و شدت گرد و غبار بی سابقه در این کلان‌شهر شگفت زده شدند و دیروز به صورت محسوس رفت و آمد مردم در مشهد کاهش یافت که البته سوزش چشم، گلو و سخت بودن تجربه یک نفس عمیق، در کاهش حضور آنان در خیابان‌ها بی تاثیر نبوده است.

این بار مقصر نه خودروها، نه واحدهای صنعتی، نه نیروگاه توس مشهد و نه هیچ عامل داخلی دیگری نبود بلکه عامل خارجی و فعالیت شدید و بی سابقه دو کانون گرد و غبار قره قوم در ترکمنستان و هرات در افغانستان و البته کانون داخلی سرخس متهمان اصلی این آلودگی در هوای تنفسی مردم مشهد هستند.

به گفته کارشناسان شدت فعالیت کانون‌های گرد و غبار خارجی بسیار بالاست اما نکته نگران کننده این بار فعالیت زودهنگام کانون‌های داخلی گرد و غبار است که دیگر فعالیت خود را جلو انداخته و از نیمه دوم سال به نیمه نخست سال کشانده اند.

این وضعیت در حالی رقم می خورد که کیفیت هوای مشهد در ۵.۵ ماه سپری شده از سال  نسبت به مدت مشابه سال گذشته بسیار آلوده‌تر و میزان وجود آلاینده‌ها در آن نیز بیشتر شده است.


بیشتر بخوانید


طبق آخرین بررسی‌های اعلام شده از سوی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری، هم اکنون ۳۰ کانون تحت تاثیر فرسایش بادی با سطحی معادل ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار در خراسان رضوی وجود دارد که تا پیش از انجام این مطالعات گمان می رفت شمار آنها ۱۶ کانون با گستره یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار باشد.

کانون‌های تحت تاثیر فرسایش بادی شامل سه بخش مناطق بحرانی (مناطق مولد ریزگرد و غبار)، مناطق انتقال و مناطق میزبان غبار و ریزگرد است بنابراین مناطق بحرانی و مدیریت آن‌ها به منظور جلوگیری از تولید غبار و گرد از اهمیت و اولویت بیشتری برخوردار است.

اکنون گستره مناطق بحرانی تحت تاثیر فرسایش بادی در خراسان رضوی بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار است که قبل از این تنها ۷۵۰ هزار هکتار بود و تاکنون برای مدیریت مناطق بحرانی در پهنه ای معادل ۵۷۰ هزار هکتار با ایجاد جنگل طبیعی، عملیات بیابان زدایی انجام شده است.

به وجود آمدن کانون‌های عظیم فرسایش خاکی و توفان‌خیز در چند سال گذشته و وقوع پدیده گرد و غبار در استان اکنون به معضل جدی زیست‌محیطی بدل شده که زندگی مردم را نیز تحت تأثیر قرار داده است. وقوع توفان گرد و غبار در مناطق خشک سبب افزایش ذرات معلق نسبت به آستانه مجاز شده که این موضوع آثار منفی بر سلامت مردم دارد و به گفته کارشناسان در برخی موارد گرد و غبار موجب انتقال باکتری‌ها، ویروس‌ها و حتی قارچ‌های بیماری‌زا می‌شود.

فعالیت همزمان کانون های گرد و غبار داخلی و خارجی

تورج همتی مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی با بیان اینکه وضعیت جدی پیش آمده در آلودگی هوای کلان‌شهر مشهد ناشی از فعالیت کانون‌های داخلی و خارجی گرد و غبار است، گفت: از روز یکشنبه تاکنون شاهد افزایش جدی حجم آلودگی از نوع ذرات گرد و غبار در هوای مشهد بوده ایم به طوری که این امر شاخص لحظه‌ای کیفیت هوای مشهد را حتی تا وضعیت اضطرار و عبور از عدد ۲۰۰ ای.کیو.آی هم پیش برده است.

او با بیان اینکه وزش باد در ۴۸ ساعت گذشته موجب انتقال گرد و غبار به این شهر شده است، افزود: در حالی که شنبه شب خاستگاه گرد و غبار مشهد کانون قره قوم در ترکمنستان و نیز فعال شدن کانون سرخس بود از روز یکشنبه کانون هرات افغانستان هم به آن افزوده شده است که هم افزایی این سه کانون خارجی و داخلی موجب شدت بیشتر گرد و غبار در این کلان‌شهر شده است.

مدیرکل محیط زیست خراسان رضوی با اشاره به اینکه کانون‌‎های داخلی گرد و غبار معمولا در نیمه دوم سال فعال می‌شوند، ادامه داد: نکته نگران کننده در وضعیت موجود، فعال شدن کانون سرخس به عنوان یک کانون داخلی گرد و غبار و از نوع کانون بحرانی است که چشم انداز خوبی برای آینده نشان نمی دهد. 

همتی اوج فعالیت کانون های خارجی را مربوط به خردادماه اعلام و بیان کرد: اما اوج گیری فعالیت این کانون‌ها و تداوم شدت اثر آن‌ها تا شهریورماه هم باید بررسی و برای مهار آن‌ها چاره اندیشی شود.

جبهه واحد کانون‌های خارجی و داخلی، غوغای ریزگردها در آسمان مشهد

تخلیه سالانه ۲۱۹ هزار تُن خاک در هوا

او با بیان اینکه دو برابر شدن کانون‌های بحرانی گرد و غبار ۲۲ شهرستان استان را گرفتار کرده است، تصریح کرد: سالانه ۲۱۹ تن خاک از محل کانونهای گرد و غبار استان وارد هوای استان می‌شود که تهدیدی برای سلامت مردم است.

مدیرکل محیط زیست خراسان رضوی تاکید کرد: براساس مطالعات منشاء یابی انجام شده در حوزه کانون‌های گرد و غبار، این کانون‌ها پراکنش بالایی در استان دارند اما کانون‌های بحرانی استان در شهرستان‌های سبزوار، گناباد، رشتخوار، خواف و تایباد است که ۲.۵ میلیون هکتار از مجموع ۳.۳ میلیون هکتار عرصه‌های تحت تاثیر فرسایش بادی استان را شامل می شوند.

همتی با بیان اینکه در چهار سال گذشته به ارزش ۴۲ میلیارد و ۷۵۰ میلیون ریال اقدامات پیشگیرانه در مناطق زیر حفاظت محیط زیست استان برای حفظ خاک و پوشش گیاهی انجام شده است، اظهار کرد: کاشت گیاهان سازگار با کم آبی در کانون‌های بحرانی گرد و غبار موجود در داخل مناطق تحت مدیریت این اداره کل، انجام اقدامات احیای دریاچه بزنگان و رودخانه تجن، اقدامات بیولوژیک، مدیریت زیست بومی و آبیاری بخشی از اقدامات مذکور بوده است.

او با بیان اینکه ماتریس مسئولیت برای همه دستگاه‌های وظیفه‌مند در این زمینه نیز تعیین شده است، افزود: متاسفانه وضعیت موجود نشان از ضعف عملکرد دستگاه‌های مرتبط در انجام وظایف‌شان در این زمینه دارد.

عدم موفقیت احیای کانون‌های گرد و غبار در نیم قرن اخیر

مدیرکل محیط زیست خراسان رضوی ادامه داد: متاسفانه در ۵۰ سال اخیر اقدامات ما در راستای احیای کانون‌های گرد و غبار به نحوی نبوده است که بتواند مشکلی را به صورت اساسی حل کرده باشد.

همتی بیان کرد: اگرچه در سالیان اخیر کارها و اقداماتی در این زمینه انجام شده است اما این در حالی است که قبل از آن کارهای بهتر و موثرتری شده بود و مطالعه وضعیت منطقه در گذشته‌های دور نشان از موفقیت های بهتر در این زمینه دارد.

او تصریح کرد: آنچه اکنون انجام می‌شود در حقیقت مرهمی بر درد جان فزای موجود در حوزه گرد و غبار استان نبوده است و متاسفانه شاهد افزایش روز به روز کانون‌های بحرانی هستیم در حالی که باید برای مدیریت این وضعیت اقدامات آبخیزداری و آبخوان‌داری به صورت گسترده انجام شود.

مدیرکل محیط زیست خراسان رضوی تاکید کرد: متاسفانه دستگاه‌های دولتی در زمینه اقدامات اجرایی در این حوزه خیل قوی عمل نکرده‌اند و همین است که امروز نه تنها اوضاع بهتر نشده بلکه فعالیت زودهنگام کانون‌های داخلی نشان از وضعیت نامطلوب پیش رو و افزایش آلودگی‌ها دارد.

جبهه واحد کانون‌های خارجی و داخلی، غوغای ریزگردها در آسمان مشهد

خشکسالی عامل تشدید بحران

محمود زنگنه رئیس اداره بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی گفت: وقوع خشکسالی امسال موجب شده هیچ پوشش گیاهی در عرصه‌ها باقی نماند و با حرکت باد، خاک به صورت گرد و غبار به راحتی از زمین بلند شده و جابه جا شود.

 او افزود: در سال ۹۸ به دلیل بارندگی خوب، شاهد وقوع پدیده گرد و غبار نبودیم اما از ابتدای امسال شاهد وقوع چندین توفان شن در شهرستان های سرخس، گناباد، خواف و سبزوار بوده ایم که علت آن هم ضعیف شدن و بعضا از بین رفتن پوشش گیاهی مناطق و به نوعی نیمه فعال شدن کانونها بوده است.

کاهش ۹۰ درصدی سطح مقابله با گرد و خاک

رئیس اداره بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی با اشاره به اینکه از سال ۱۳۴۴ و آغاز اولین عملیات بیابان زدایی تاکنون ۳۰۴ هزار هکتار نهال کاری درختچه تاغ در استان انجام شده است ، ادامه داد: در سال ۹۸ در سطح سه هزار و ۸۰۰ هکتار و در سال ۹۹ در گستره ۴۰۰ هکتار از اراضی بیابانی و کانون‌های گرد و غبار استان اقدام به درختکاری و عملیات حفاظتی خاک و بیابان زدایی شده است.

زنگنه بیان کرد: اما این سطح اقدامات امسال نیز روند کاهشی را تجربه می کند و اعتبارات در نظر گرفته شده، امکان انجام عملیات در سطحی بیشتر از ۳۷۵ هکتار را فراهم نمی کند.

او در رابطه با علت این وضعیت تصریح کرد: اعتبارات سال‌های ۹۸ و ۹۹ از محل صندوق توسعه ملی تامین شد اما امسال این اعتبارات کاملا قطع شده است و به همین دلیل از نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی درخواست داریم اقدام عاجلی انجام دهند و از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی اعتبار ویژه ای برای این حوزه دست و پا کنند.

رئیس اداره بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی تاکید کرد: در حال حاضر گستره انجام اقدامات بیابان زدایی و کاشت نهال در مناطق مد نظر ۹۰ درصد کاهش یافته و به میزان ۱۰ درصد سال ۹۸ رسیده است.

زنگنه با بیان اینکه سالانه امکان اجرای پروژه در سطحی حدود ۲۰ هزار هکتار را در استان داریم، اظهار کرد: اجرای پروژه در هر هکتار هم اکنون معادل ۱۰۰ میلیون ریال اعتبار نیاز دارد.

او با محدود خواندن اعتبارات ملی این بخش افزود: با وجودی که برای استان‌هایی مانند خوزستان، خراسان جنوبی، ایلام، کرمان و منطقه جیرفت اعتبارات ویژه مقابله با ریزگردها اختصاص یافته است، برای خراسان رضوی سهمیه‌ای در نظر گرفته نشده است.

رئیس اداره بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی ادامه داد: این در حالی است که خراسان رضوی جزو استان‌های بیابانی کشور و دارنده ۱۷ درصد عرصه های بیابانی ایران است.

فعالیت ۳۰ کانون گرد و غبار در خراسان رضوی

محسن فنودی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی با اشاره به افزایش سطح و شمار کانون‌های تحت تاثیر فرسایش بادی در این استان گفت: طبق آخرین بررسی‌های انجام شده از سوی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری، اکنون ۳۰ کانون زیر تاثیر فرسایش بادی با سطحی معادل ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار در این استان وجود دارد.

او با بیان اینکه این سطح پیش از انجام این مطالعات ۱۶ کانون با سطح یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار بود، افزود: نمی‌توان به طور دقیق اعلام کرد که همه این کانون‌ها به یکباره ایجاد شده‌اند بلکه احتمال دارد بررسی‌های تخصصی و شناسایی در این زمینه بیشتر شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی ادامه داد: کانون های زیر تاثیر فرسایش بادی شامل سه بخش مناطق بحرانی (مناطق مولد ریزگرد و غبار)، مناطق انتقال و مناطق میزبان غبار و ریزگرد است بنابراین مناطق بحرانی و مدیریت آن‌ها به منظور جلوگیری از تولید غبار و گرد از اهمیت و اولویت بیشتری برخوردار است.

فنودی بیان کرد: سطح کنونی مناطق بحرانی زیر تاثیر فرسایش بادی در این استان بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار است و حال آنکه قبل از این ۷۵۰ هزار هکتار بوده است.

او تصریح کرد: برای مدیریت مناطق بحرانی تاکنون در سطحی معادل ۵۷۰ هزار هکتار در استان با ایجاد جنگل طبیعی، عملیات بیابان زدایی انجام شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی تاکید کرد: میزان خسارات وارده ناشی از کانونهای بحرانی فرسایش بادی در خراسان رضوی به منابع اقتصادی و زیستی، سالانه بیش از ۱۳۰ میلیارد تومان برآورد شده است.

خراسان رضوی دارنده ۱۷ درصد بیابان‌های کشور  

فنودی با بیان اینکه ۱۷ درصد از مساحت کل بیابان‌های ایران در این استان شرقی کشور قرار دارد، اظهار کرد: بر این اساس هم‌اینک ۵.۵ میلیون هکتار از مساحت خراسان رضوی یعنی ۴۸ درصد از گستره این استان را اقلیم بیابانی تشکیل می‌دهد.

او افزود: هشت میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار از مجموع ۱۱ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار گستره کل خراسان رضوی عرصه‌ منابع طبیعی است.

مدیرکل منابع‌ طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی ادامه داد: همچنین محیط طبیعی ۲۲ شهرستان از مجموع ۳۳ شهرستان این استان عرصه فرسایش بادی است لذا همه این شهرستانها تحت تاثیر تحرکات جوی و اقلیمی بیابانی قرار دارند.  

فنودی بیان کرد: "بیابان" به مناطقی اطلاق می‌شود که اقلیم فراخشک و خشک با متوسط بارندگی سالانه کمتر از ۱۵۰ میلیمتر دارند و درصد پوشش گیاهی آنها کمتر از ۱۰ درصد است.  

او تصریح کرد: بیابان‌زایی نیز فرایند جاری در طبیعت است که در روند آن، زمین در مناطق خشک، نیمه‌خشک و حتی خشک نیمه‌مرطوب بر اثر عوامل طبیعی و انسانی مورد تخریب قرار می‌گیرد.

هوای مشهد آلوده‌تر از پارسال

رضا اسماعیلی مسئول مرکز پایش آلاینده‌های زیست محیطی شهرداری مشهد نیز با اشاره به اینکه کیفیت هوای مشهد در ۵.۵ ماه سپری شده از امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته بسیار آلوده‌تر و میزان وجود آلاینده‌ها در آن بیشتر شده است، گفت: بر اساس سنجش های صورت گرفته از ابتدای امسال تاکنون شهروندان مشهدی تنها ۶ روز هوای پاک تنفس کرده اند و حال آنکه این رقم در مدت مشابه پارسال ۳۳ روز بوده است.

او افزود: همچنین امسال شاخص هوای مشهد در ۱۴۶ روز با کیفیت قابل قبول ثبت شده که این میزان نیز در مدت مشابه پارسال ۱۲۹ روز بوده است.

مسئول مرکز پایش آلاینده‌های زیست محیطی شهرداری مشهد ادامه داد: از ابتدای سال تاکنون هوای مشهد ۱۶ روز هوای با کیفیت ناسالم برای گروه‌های حساس داشته و یک روز نیز در وضعیت هشدار برای همه گروه‌ها قرار داشته است.

اسماعیلی بیان کرد: خشکسالی، افزایش گرد و غبار و پایداری هوا از دلایل اصلی افزایش آلودگی هوا در سال جاری بوده است به طوری که اخیرا نیز وزش باد همراه با گرد و غبار منجر به افزایش شدید غلظت ذرات معلق هوا در سطوح پایین اتمسفر شده و شاخص آلودگی را افزایش داده‌ است.

منبع: ایرنا

انتهای پیام//ف.ب

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.