صادق کوشکی کارشناس مسائل بین الملل در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره اهمیت و اهداف سفر مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق به ایران، اظهار کرد: رویکرد دولت جدید کشورمان در حوزه سیاست خارجی، اولویت دادن به سیاست منطقهای و روابط با همسایگان است و این این یک گزینه عقلانی در راستای تامین امنیت و منافع ملی کشورمان است. در حقیقت عراق کشوری است که ایران بالاترین تراز مثبت تجاری را در طول یک دهه گذشته با این کشور داشته و همین موضوع باعث میشود که عراق را در صدر فهرست روابط خودمان در حوزه سیاست خارجی و سیاست منطقهای قرار دهیم.
وی افزود: اگر هدف آقای رئیسی در حوزه اقتصاد، ایجاد شغل، افزایش قدرت پول ملی، کاهش فقر و مبارزه با مشکلات معیشتی باشد که هست، بخش عمدهای از این اتفاقات در تولید و صادرات کالا و خدمات به بغداد اتفاق میافتد، چراکه عراق شریک اول تجاری و اقتصادی ایران در طول ده سال پیش بوده و تراز مثبت تجاری ما با عراق در طول یک دهه پیش ماکسیمم بوده است، به طور طبیعی اگر بخواهیم بر اساس عدد، رقم و دیدگاه علمی جلو برویم، بدون تردید اولویت اول ما باید رابطه گسترده و متنوع با عراق باشد.
کوشکی ادامه داد: با این تفاسیر سفر الکاظمی به ایران میتواند در راستای تحقق اهداف دولت جدید ایران شکل بگیرد، از طرف دیگر منافع عراق ایجاب میکند که گستردهترین روابط را با ایران داشته باشد، طبیعتا دولت عراق وظیفه دارد تا منافع و امنیت ملی خود را حفظ کند، اما تامین امنیت و منافع ملی عراق ایجاب میکند که گستردهترین روابط را با جمهوری اسلامی داشته باشد، یعنی مصداقی از رابطه برد برد با نفی متقابل و احترام دو جانبه است.
کارشناس مسائل بین الملل با تاکید بر اینکه از دولت آقای رئیسی انتظار میرود که در سفر الکاظمی به ایران طرف مقابل را کاملا ارزیابی کند، گفت: البته در آستانه انتخابات در عراق هم هستیم و به هر حال ممکن است بر اساس رای مردم تحولاتی را در صحنه سیاسی بغداد ببینیم، اما این موضوع نباید باعث شود که این سفر جدی گرفته نشود، بلکه باید تلاش شود که حضور مقامات سیاسی عراقی در این سفر و نخست وزیر و هیئت همراه، زمینه ارزیابی را از استعدادها و ظرفیتهای عراق و توان جمهوری اسلامی ایران آماده کند تا بعد از انتخابات عراق و تشکیل دولت جدید، با برنامه به سراغ توسعه و گسترش روابط با بغداد برویم.
وی درباره اینکه آیا بهبود روابط تهران و ریاض در سفر الکاظمی به ایران اولویت دارد یا خیر، تصریح کرد: هر چند که کشورهایی برای بهتر شدن رابطه ایران و عربستان وساطت کردند و گفتوگوهایی در عراق اتفاق افتاد، اما از طرف ما مشکلی نیست و حتی نیازی به وساطت هم نمیبینیم، طرف سعودی باید خود را آماده کند برای ایجاد مجدد روابط و بازگشایی سفارتخانه ها، چراکه سیاست رسمی جمهوری اسلامی ایران در دولتهای مختلف برقراری روابط با احترام متقابل و منافع دو طرف بود و مشکلی با روابط با ریاض نداشته و نداریم، بلکه این طرف سعودی است که کمی مشکل دارد و این پرونده جدایی است، طبیعتا مقامات تهران و بغداد میتوانند در مورد رابطه با عربستان هم صحبت کنند، اما موضوع اصلی این سفر رابطه با عربستان نیست.
بیشتر بخوانید
گفتنی است؛ مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق در راس هیأتی بلند پایه متشکل از هفت وزیر و مشاور امنیت ملی، صبح یکشنبه عازم تهران میشود. ایرج مسجدی سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق در گفتگویی با اعلام این خبر افزود: این سفر یک روزه خواهد بود و در آن توسعه روابط سیاسی و اقتصادی دو کشور بررسی خواهد شد. از جمله برخی وزرایی که نخست وزیر را در سفر به تهران همراهی خواهند کرد: وزرای دفاع، دارائی، آب رسانی، برق و خارجه هستند. قاسم الاعرجی مشاور امنیت ملی عراق نیز در این سفر الکاظمی را همراهی خواهد کرد.
انتهای پیام/