احد وظیفه رئیس مرکز خشکسالی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه سال آبی جاری با کم بارشی روبه پایان است، اظهار کرد: سال زراعی جاری یکی از کم بارش ترین سال های رکورد شده در کشور است که چند روز آینده به پایان می رسد.
وی افزود: در زمان باقی مانده تا پایان سال زراعی تنها در سواحل شمالی کشور از جمله استان های گیلان، مازندران، گلستان و مناطق غربی اردبیل بارش خواهیم داشت که در مناطق جلگه ای گیلان و مازندران بارش شدت بیشتری دارد.
وظیفه با اشاره به اینکه سال زراعی با ۳۸ درصد کم بارشی نسبت به دوره نرمال به پایان می رسد، بیان کرد: بنابر آمار بیشترین آنامولی یا بی هنجاری بارش در سال زراعی جاری مربوط به استان های غرب و جنوب غرب همچون شمال خوزستان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویر احمد، ایلام، لرستان و کرمانشاه است. به عنوان مثال استان کرمانشاه از ۴۸۰ میلی متر بارش سالیانه ۵۰ درصد کمتر از نرمال و استان های لرستان، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویر احمد حدود ۴۰ درصد کمتر از نرمال بارش دریافت کردند.
رئیس مرکز خشکسالی ادامه داد: کم بارشی استان های غرب و جنوب غرب اثر سو در رودخانه های جنوب غرب به عنوان تولید انرژی برق آبی داشته است و در شرایطی به پایان سال آبی نزدیک می شویم که اغلب سطح آب سدها ۵۰ درصد نسبت به سال قبل کمتر است و همواره به علت خشکسالی حجم آب پشت سدها کاهش یافته است.
وی از کاهش دما در فصل پاییز خبر داد و گفت: با آمدن فصل پاییز و کاهش نسبی دما، دیگر نیاز آبی همانند فصل تابستان نیست، اما برآوردها حاکی از آن است که از لحاظ دمایی حدود یک درجه بالاتر از نرمال باشد که با این وجود به طور نسبی پاییز گرمتر و خشک تر از نرمتل را خواهیم داشت. هر چند شرایط از تابستان به دلیا کاهش نیاز آبی و تعدیل مصرف انرژی برق سخت تر نیست.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه پاییز و شروع سال زراعی جدید فصل کشاورزی و کشت و کار است، بیان کرد: در برخی محصولات همچون گندم نیاز به بارش موثر دارد تا در لایه های بالایی خاک ایجاد رطوبت کند که شخم زدن امکان پذیر باشد.
وی با اشاره به اینکه بارش های پاییز با تاخیر آغاز می شود، گفت: مدل ها نشان می دهد که طی ماه های مهر و آبان و اوایل آذر کم بارشی ادامه دارد و از اواخر آذر و اوایل دی مقادیر بارش نرمال است که با این وجود احتمال سال نرمال برای دوره اول زمستان و اواخر پاییز قوی تر از کم بارشی و پربارشی است.
رئیس مرکز خشکسالی در توصیه ای به کشاورزان بیان کرد: با توجه به کم بارشی در ۲ ماهه ابتدایی پاییز، مسئولان کشاورزی تمهیدات زمان کاشت و سطح کشت را لحاظ کنند چرا که حداکثر کشت مقرون به صرفه نیست، گرچه در ادامه زمستان ممکن است شرایط نرمالی پیش رو باشد، اما از الان نمی توانپیش بینی دقیقی داشت.
وظیفه ادامه داد: بنابر پیش بینی های پاییز که گرایش به کم بارشی بیشتر از ترسالی است، از این رو تمهیدات لازم در بخش کشاورزی از نظر نوع کشت و زمان کاشت باید در نظر گرفته شود.
این مقام مسئول در پایان با اشاره به اینکه از نظر هیدرولوژی نیمه اول پاییز فصل پربارشی نیست، تصریح کرد: براین اساس انتظار افزایش دبی رودخانه یا تغییر در حجم سطح آب رودها را نداریم، بنابراین محدودیت های انرژی برق آبی در پاییز تداوم خواهد یافت.
انتهای پیام/