به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، اواخر شهریور ماه که فرا می رسد، یاقوتهای سرخ در باغهای خراسان جنوبی خودنمایی میکنند.
زرشک محصول استراتژیک و با ارزآوری زیاد و سود دهی فراوان؛ محصولی که تا یک ماه آینده برداشت آن آغاز میشود و اکنون باغها بارور و کشاورزان امیدوار برای برداشت هستند.
در حالی به برداشت زرشک نزدیک میشویم که همچنان محصول پارسال کشاورزان روی دستشان مانده و خریدار وجود ندارد.
یکی از کشاورزان زرشک کار استان میگوید: دو سال میشود که محصول زرشکمان در سردخانه است و تاکنون هزینه سردخانه ۴۰ میلیون تومان شده است.
او ادامه میدهد: خریداری برای زرشکهای ما نیست و درآمد ما تقریبا به صفر رسیده است.
دیگر کشاورز زرشک کار استان میگوید: محصول دو سال ما یا در انبارها و سردخانهها است و یا آنها را دور ریخته ایم.
بیشتر بخوانید
او بیان میکند: با این اوصاف دیگر انگیزهای برایمان باقی نمانده تا برای برداشت محصول امسال کارگر بگیریم.
این کشاورز میگوید: زرشک ما را حتی با قیمت ۲۰ هزار تومان هم نمیخرند و گاهی محصولات خود را به گوسفندان میدهیم.
از ناامیدی کشاورزان تا لزوم تجدیدنظر درباره زرشک
اسحاقی نماینده مردم قاین و زیرکوه در مجلس شورای اسلامی در سفر اخیر رئیس جمهور به خراسان جنوبی به موضوع زرشک اشاره کرد و گفت: خراسان جنوبی تنها استانی است که دارای محصول زرشک است و با توجه به نزدیکی فصل برداشت این محصول و باقی ماندن زرشک پارسال در انبارها، انگیزهای برای کشاورزان باقی نمانده است.
رئیس جمهور نیز در این زمینه گفت: اوضاع زرشک نباید به گونهای باشد که کشاورز از برداشت ناامید شود و باید در زمینه فرآوری و منابع مالی که به این محصول تعلق میگیرد تجدید نظر شود؛ چراکه هزینه کردن در این مسیر سرمایه گذاری است.
۳۶ هزار خانوار در خراسان جنوبی از محل تولید زرشک امرار معاش میکنند.
سالانه ۲۲ هزار تن زرشک خشک در استان تولید میشود که بخش کمی از آن صادر میشود.
کاهش صادرات زرشک از خراسان جنوبی
احتشام رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند گفت: در چهار ماهه نخست امسال ۱۹۰ تن زرشک از استان صادر شده است که پارسال حدود ۳۲۰ تن صادرات داشته ایم.
او افزود: یکی از راهکارها در این حوزه این است که سرمایه در گردش واحدهای فرآوری و صادرات زرشک تأمین شود و دیگر راهکار نیز این است که موانع صادرات آن برطرف شود.
مشکل اصلی که امروز زرشک کاران درگیر آن هستند نبود صادرات و فرآوری ناچیز است.
۱۸ هزار و ۶۰۰ هکتار از باغهای استان زیر کشت درختچه زرشک است.
پیشبینی میشود امسال بیش از ۲۲ هزار تن محصول از باغات زرشک استان برداشت شود؛ ظرفیت عظیم با ارزآوری زیاد که میطلبد مسئولان امر هرچه زودتر ضمن هموار کردن مسیر فرآوری، فکری برای صادرات کنند در غیر این صورت باز هم زرشک باید به جای خودنمایی در ویترینهای دنیا همانند پارسال در انبارها خاک بخورد و این یعنی ناامیدی کشاورز و خسارت زیاد در سالهای آینده به کشور و استان در حوزه محصولات استراتژیک.
انتهای پیام/ س