به گزارش خبرنگار دولت گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، روز پنجشنبه بود که سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور، تهران را به همراه برخی اعضای کابینه، برای شرکت در بیست و یکمین اجلاس پیمان همکاریهای شانگهای به مقصد دوشنبه، پایتخت تاجیکستان ترک کرد.
این نخستین سفر خارجی سید ابراهیم رئیسی به عنوان رئیس جمهور و اولین حضور ایران به عنوان عضو رسمی پیمان همکاری شانگهای بود.
رئیسی پیش از سفر به تاجیکستان در سخنرانی خود در فرودگاه مهرآباد، همکاری فرهنگی و اقتصادی را محور گفتوگوهای خود در این سفر دانست و از امضای قراردادهای حقوقی و اقتصادی بین ایران و تاجیکستان خبر داد.
رئیسی در بدو ورود به دوشنبه، با شوکت میرزایف، رئیس جمهور ازبکستان دیدار کرد؛ محور این دیدار، گسترش روابط اقتصادی و فرهنگی دو کشور با یکدیگر بود که میرزایف در این دیدار تاکید کرد: ازبکستان به دنبال یک نقشه راه عملیاتی برای گسترش روابط اقتصادی با ایران به ویژه در عرصه حمل و نقل و هر چه فعالتر کردن کریدور ارتباطی شمال-جنوب با محوریت بندر چابهار است.
رئیسی در اقدام بعدی به دیدار با عمران خان، نخست وزیر پاکستان رفت که محور اصلی صحبتهای آنان را موضوع افغانستان در بر میگرفت؛ رئیسی در این دیدار گفت: باید تلاش کرد حکومتی در افغانستان شکل بگیرد که همه اقوام و گروهها را در بر گرفته و برخاسته از اراده آحاد مردم این کشور باشد. کلید حل مشکلات افغانستان، تشکیل حکومت فراگیر و جلوگیری از مداخلات بیگانگان در امور این کشور است.
عمران خان هم با بیان اینکه افغانستان امن و آرام به نفع همه کشورهای منطقه و جهان خواهد بود، اظهار کرد: چنانچه دولت فراگیر در افغانستان تشکیل نشود مشکلات این کشور تشدید شده و زیان آن بیش از هر کشوری متوجه پاکستان و ایران خواهد بود.
دیدار با الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهور بلاروس اقدام بعدی سید ابراهیم رئیسی در سفر دو روزه خود به پایتخت تاجیکستان بود؛ دو طرف در این دیدار به گسترش روابط اقتصادی خود با یکدیگر تاکید کردند؛ لوکاشنکو در این دیدار با تاکید بر علاقمندی برای گسترش روابط و همکاریهای اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: سطح فعلی روابط اقتصادی دو کشور به هیچ وجه تناسبی با روابط دوستانه سیاسی ایران و بلاروس ندارد و باید با بهره گیری از ظرفیتهای مناسب موجود مناسبات اقتصادی را هر چه بیشتر گسترش دهیم؛ نیاز داریم کارگروه مشترکی تشکیل شود تا علاوه بر تسریع در تکمیل پروژههای مشترک نقشه راه عملیاتی ارتقای سطح روابط دو کشور را تدوین کند.
رئیسی پنجشنبه شب در جمع ایرانیان مقیم تاجیکستان حاضر شد و از فراهم شدن زمینه سرمایه گذاری ایرانیان در داخل کشور به روشهای مختلف سخت گفت؛ او در این دیدار عنوان کرد: امنیت سرمایه گذاری در گرو امنیت سرمایه و سرمایه گذار است که هر دو را در دولت سیزدهم تضمین کردیم و زمینه سرمایه گذاری ایرانیان در داخل کشور به طرق مختلف از جمله تسهیل و تسریع صدور مجوزها فراهم شده است.
رئیس جمهور در قدم بعدی خود صبح روز جمعه به دیدار با قاسم توقایف، رئیس جمهور قزاقستان رفت که مذاکرات را محور صحبتهای خود در این دیدار قرار داد؛ او در این دیدار با بیان اینکه ایران به دنبال حل و فصل مسئله هستهای از طریق گفتگو است، تاکید کرد: البته چنانکه پیشتر نیز اعلام شده است، مذاکره را برای مذاکره نمیخواهیم و به دنبال مذاکراتی هستیم که به حل مسئله و رسیدن به نتیجه منجر شود.
سالن دیدار با نیکول پاشینیان، مقصد بعدی سید ابراهیم رئیسی بود؛ رئیسی در این دیدار بر آغاز فصل جدید همکاریهای گسترده اقتصادی میان ایران و ارمنستان تاکید کرد.
رئیسی پس از دیدار با رئیس جمهور ارمنستان برای شرکت در اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای به محل برگزاری این نشست رفت.
او در این نشست بر جهت گیری سیاست خارجی ایران بر چند جانبه گرایی تاکید کرد و گفت: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران همواره مبتنی بر مشارکت فعال در سازمانهای بینالمللی، چندجانبهگرایی و مخالفت با یکجانبه گرایی بر پایه عدالت، همکاری، احترام متقابل و ضرورت ایفای نقش سازنده در مواجهه با چالشهای بینالمللی و منطقهای بوده است.
موضوع دیگری که سید ابراهیم رئیسی در صحبتهای خود در این اجلاس به آن اشاره کرد موضوع هستهای کشور بود؛ او در این باره گفت: تامین حقوق ملت ایران در حوزه برنامه صلحآمیز هستهای، تضمین منافع مشترک کشورهای در حال توسعه است. هیچ موضوعی نمیتواند فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران را که در چارچوب مقررات بینالمللی انجام میشود، دچار توقف نماید.
رئیس جمهور در بخش دیگری از صحبتهای خود در این نشست تروریسم اقتصادی را مهمترین ابزار سلطه طلبان برای تحمیل اراده به دیگران شمرد و گفت: تحریم یا تروریسم اقتصادی، چالش دیگری است که به مهمترین ابزار سلطه طلبان برای تحمیل اراده به دیگران بدل شده است. تحریم یا تروریسم اقتصادی از موانع کلیدی پیشبرد همگرایی منطقهای محسوب میشود.
در پایان این نشست با موافقت سران ۸ عضو اصلی این سازمان، ایران به عنوان نهمین کشور عضو اصلی سازمان همکاری شانگهای انتخاب شد.
رئیسی پس از سخنرانی در اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای به دیدار قربانقلی بردی محمد اف، رئیس جمهور ترکمنستان رفت و تبادل انرژی میان دو طرف را اهم صحبتهای خود قرار دادند؛ در این دیدار دو طرف درباره مسئله گاز با یکدیگر توافق کردند.
او در حاشیه شرکت در نشست سران همکاری شانگهای در اجلاس پیمان امنیت جمعی افغانستان شرکت کرد و از آمادگی ایران برای قرار دادن امکانات خود در راستای پیشبرد روند صلح در افغانستان خبر داد و گفت: ایران آمادگی دارد تا همچون گذشته تمامی امکانات خود را برای کمک به پیشبرد مذاکرات بینالافغانستانی و روند صلح در اختیار مردم افغانستان قرار دهد.
رئیس جمهور در ادامه سفر خود به تاجیکستان به دانشگاه ملی این کشور رفت و از دستاوردهای علمی این دانشگاه بازدید کرد و از این دانشگاه مدرک دکترای افتخاری دریافت کرد و به عنوان عضو افتخاری به عضویت هیئت علمی این دانشگاه انتخاب شد.
حجت الاسلام رئیسی در ادامه سفر خود صبح شنبه با استقبال امامعلی رحمان به کاخ ریاست جمهوری تاجیکستان رفت و مذاکرات دو جانبه را آغاز کرد.
در این مذاکره مقرر شد مقامات دو کشور با استمرار منظم رایزنیها روابط دو کشور را به الگویی در سطح منطقه تبدیل کنند.
دو طرف در این دیدار بر استفاده از همه ظرفیتهای دوکشور برای توسعه و تعمیق روابط سیاسی، تجاری و اقتصادی تاکید کردند.
موضوع دیگر این دیدار هم بحث بر سر آرامش و امنیت در افغانستان بود که دو طرف بر تشکیل دولت فراگیر و مردمی در افغانستان تاکید داشتند.
در پایان این دیدار، ۸ سند همکاری که شامل ۶ یادداشت تفاهم همکاری، یک توافق نامه و یک پروتکل فنی همکاری بود، به امضای طرفین رسید.
پس از این دیدار، هیئتهای عالی رتبه نشست مشترکی با هم داشتند که در این نشست، هدف گذاری برای تجارت ۵۰۰ میلیون دلاری بین ایران و تاجیکستان مطرح شد و مقرر شد کارگروهی برای تسریع در اجرای توافقنامههای گذشته دو کشور تشکیل شود.
رئیسی سپس به دیدار قاهر رسول زاده، نخست وزیر تاجیکستان رفت که در این دیدار از فراهم بودن ظرفیتها و زمینههای لازم برای ارتقای سطح مناسبات دو جانبه خبر داد.
رئیس جمهور پس از دیدارهای امروز در مرحله پایانی سفر خود برای زیارت آرامگاه میرسیدعلی همدانی و دیدار با مردم شهر کولاب، به این شهر سفر کرد و با حضور در مجموعه فرهنگی میرسیدعلی همدانی، مرقد وی را زیارت کرد.
رئیسی در دیدار با مردم کولاب گفت: ایران و تاجیکستان اشتراکات زیادی با هم دارند و اراده ما تعمیق روابط دو کشور است.
او عصر شنبه با بدرقه امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان، این کشور را به مقصد ایران ترک کرد.
سید ابراهیم رئیسی در بازگشت از سفر سه روزه خود درباره دستاوردهای این سفر گفت: عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای یک موفقیت دیپلماتیک بودعضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای یک موفقیت دیپلماتیک بود؛ یکی از ابعاد سفر به تاجیکستان اجرایی کردن سیاست خارجی دولت در زمینه دیپلماسی اقتصادی و سیاست همسایگی بود.
انتهای پیام/
خدا حفظشون کنه .