دستیار کارگردان نمایش «فرمالیته» گفت: از نظر من پیاده روی اربعین به ما زیستن را می آموزد، اینکه نگاه از بالا به پایین را فراموش کنیم.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،امسال همچون سال گذشته ویروس کرونا مانع عاشقان حسینی شد که پای پیاده به دیدار امام خود بروند، مسیری که لحظه به لحظه آن عشق و ایثار است، پیاده روی اربعین پیر و جوان نمی‌شناسد دعوت که شوی بی اختیار دل به جاده می‌سپاری و حالا این عشق دو سالی می‌شود که به دلیل ویروس منحوس کرونا سرکوب شده البته جای شکر دارد که امسال چون سال گذشته که هیچ یک از زائران ایرانی نتوانستند در روز اربعین حسینی در کربلا حضور پیدا کنند نیست بلکه بنا بر اعلام آخرین خبرها در هفته‌های گذشته امکان این سفر برای عاشقان حسینی وجود دارد اما نه پای پیاده بلکه از طریق مسیرهای هوایی، عشق به پیاده‌روی اربعین به این آسانی خاموش نمی‌شود همه امیدوار هستند که با واکسیناسیون گسترده در کشور سال آینده بتوانند دوباره پای برهنه در مسیر عشق قرار بگیرند و با «سیدالشهداء(ع)» عاشقی کنند.

اما در این روزها که به اربعین حسینی نزدیک و نزدیک‌تر می‌شویم خالی از لطف که نیست بلکه بسیار دلنشین است پای خاطرات زائران پیاده روی اربعین در آخرین سال حضور در این مسیر زیبا بنشینیم تا بلکه دلهایمان از این فراق دو ساله کمی آرام گیرد، به همین بهانه با محمدحسن جوهری بازیگر و کارگردان تئاتر که در آخرین سال حضور در مسیر پیاده روی اربعین حضور داشت به گفت‌وگو نشستیم.

کمی تجربه حضور در مسیر پیاده روی اربعین بگویید؟

جوهری: سفر کربلا و پیاده روی اربعین به شخصه برای من اتفاق بسیار شیرینی است، این شیرینی از همان روزهای ابتدایی سفر برای من به وجود آمد، اتفاقی که تا به حال تجربه نکرده بودم، استقبال مردم از یکسو و خونگرمی اهالی محلی از سوی دیگر این سفر را به اتفاقی جذاب برای هر فرد تبدیل می کند.

 استقبال مردم عراق از زائران چگونه بوده است؟

نکته جالبی که در مورد پیاده روی اربعین و حال و هوای کربلا در این روزها به وضوح به چشم می خورد این است که مردم عراق کل سال کار می کنند و پول جمع می کنند تا در ایام اربعین بتوانند پذیرای زائرین باشند، عراقی ها به شدت به زائرین احترام گذاشته و به هر شکل ممکن به آنها خدمت می کنند.

به شخصه وقتی خدمت کردن اهالی عراقی به زائرین را می بینم، تغییرات زیادی در من بوجود می آید، اینکه عشق امام حسین (ع) و زائرانش تا چه حد می تواند پس از سالها همچنان در ذهن و جان مسلمانان باقی بماند.

موکب های مسیر پیاده روی اربعین تا چه حد می توانند نیازهای زائرین را برآورده کنند؟

جوهری: مردم اهل عراق بدون هیچ چشمداشتی در ایام اربعین به زائران خدمت می کنند، صدها موکب در مسیر اربعین وجود دارند که انواعی از خدمات را به زائران ارائه می کنند، موکب هایی که می توان گفت اکثریت نیازهای مردم را بر آورده می کنند.

حضور در پیاده روی اربعین برای شما چگونه تجربه ای است؟

جوهری: سالها پیش به کربلا آمده بودم اما طی سالهای گذشته به دلایل مختلف این اتفاق میسر نمی شد تا اینکه برای اجرای یک نمایش راهی پیاده روی اربعین شدیم، من حال و هوای مسیر پیاده روی اربعین به شدت دوست دارم، مسیر پیاده روی اربعین همواره برای من مسیر جذابی است، حس و حال زائر امام حسین (ع) حس و حال عجیبی است که تا در مسیر قرار نگیرید به طور کامل نمی توان آن را درک کرد.

مهمترین ویژگی پیاده روی اربعین از نگاه شما چیست؟

جوهری: خوشحالم که امسال قسمت شد تا بتوانم بار دیگر راهی کربلا شوم، یکی از ویژگی های بارز مسیر پیاده روی اربعین در آن است که جمعیت بسیار زیادی از گوشه گوشه دنیا به یک هدف راهی این مسیر می شوند، همین اتفاق وحدت و همدلی آنها با هر نژاد و مذهبی را به همراه می آورد. در این مسیر دیگر هیچکس برای خود قدم بر نمیدارد و همه چیز و همه شخص به دنبال یک راه یعنی عاشقی امام سوم شیعیان (ع) هستند.

کمی درباره اثری که در آن به ایفای نقش می پردازید بگویید.

جوهری: من سالهاست که قصد زیارت حرم امام حسین (ع) را دارم، برنامه ریزی می کردم و نمیشد و امسال یکباره برای اجرای یک نمایش حضرت سیدالشهدا (ع) مرا به پابوسی طلبید، حال که اینجا هستم سر از پا نمی شناسم.

امسال برای اجرای یک نمایش محیطی عازم پیاده روی اربعین شده ام، این اثر نمایشی تلفیقی از تاریخ اسلام تا روزگار جاری است، این اثر تمامی داستان ها از یزید دوران کربلا تا یزیدهای امروزی نشان می دهد، اتفاق جالب اینجاست که در این اثر نقش ابوبکر بغدادی سرکرده گروهک تروریستی داعش، یعنی نقشی کاملاً منفی را بازی می کنم.

به طور معمول تمامی تماشاگران ما در این اثر زائرین هستند، خوشبختانه به خوبی با اثر ارتباط برقرار کرده و با دیدن اثر تاثیر خوبی از آن می گیرند، جالب است بدانید که روزانه نزدیک به 600 نفر تماشاگر از این نمایش دیدن کرده اند، جالب است بدانید که رئیس بسیح مردمی عراق هم به دیدن اثر آمد و از آن استقبال کرد.

اکثرا وقتی خانواده های شهید این نمایش را می بینند تحت تاثیر قرار می گیرند، در این اثر بسیاری از موقعیت های تاریخی و همچنین معاصر از جمله اتفاقات منطقه در قبال گروهک تروریستی داعش به نمایش گذاشته شده است و شهدای مدافع حرم در آن نقش عمده ای را ایفا می کنند.

اولین خاطره ای که از این سفر در ذهن شما مانده چه چیزی است؟

جوهری: روز اولی که وارد شهر نجف شدیم، در همان ساعات اول به زیارت حرم مطهر امام علی (ع) رفتم، در همان روز من دو بار دیگر به زیارت رفتم و هرچه می رفتم از زیارت حرم امیرالمومنین سیراب نمی شدم. زیارت حرم امام اول شیعیان حس عجیبی است، من سالها آرزوی دیدار حرم امیرالمومنین (ع) را داشتم که در این سفر حاصل شد.

استقبال مردم از شهر نجف و حرم امیرالمومنین (ع) بی نظیر بود، این استقبال تا حدی بود که من به سختی هر بار موفق به رسیدن به ضریح می شدم، شور و شوقی که من در حرم امام علی (ع) دیدم هیچگاه در زندگی تجربه نکرده بودم.

 حال و هوای موکب های مسیر پیاده روی اربعین را چگونه دیدید؟

جوهری: حال و هوای موکب ها بسیار دوستانه و گرم است، می شود گفت که تمامی امکانات مورد نیاز در موکب ها فراهم شده و در هر موکب نزدیک به سیصد زائر می تواند استراحت کند، آب آشامیدنی، امکانات استحمام، خوراک و پوشاک به وفور در مسیر پیاده روی و موکب ها برای زائرین فراهم شده است.

زائرین اربعین چه امکاناتی را در اختیار زائران قرار می دهند؟

جوهری: امکانات موکب ها امسال به شدت مرتب به زائرین ارائه می شود، به فرض مثال بعد از نماز صبح، ظهر و مغرب تمامی موکب ها در زمانی مشخص به پخش غذا می پردازند و می توان گفت هیچ زائری در این مسیر شکم گرسنه روی زمین نمی گذارد، فارغ از این از لحاظ روحی به شدت به زائران نزدیکند و برایشان ملیت هم فرقی نمی کند، موکب ها از تمامی زائرین با هر ملیتی استقبال می کنند.

 آیا زائرین پیاده روی اربعین از کشور ایران هستند؟

جوهری: بخش عمده زائران پیاده روی اربعین را اهالی کشور ایران تشکیل می دهند اما در این بین مردم کشورهای مختلف به خوبی دیده می شوند، خود من در اجرای نمایشمان گروهی از چین و کره را دیدم که برای حضور در پیاده روی اربعین در بزرگترین تجمع جهان اسلام حضور پیدا کرده بودند.

باورتان نمیشود برخی افراد را از چین دیدم که بدون حجاب در پیاده روی حاضر شده بودند، از آنها پرسیدم که شما چطور مسلمانی هستید حجاب ندارید، بعد آنها پاسخ دادند که ما اصلا مسلمان نیستیم، آنها جوابی دادند که مرا به تفکر وادار کرد، گفتند که امام حسین (ع) فقط برای مسلمانان و شیعیانان جهان نیستند بلکه ایشان متلعق به تمامی مردم جهان هستند.

 زیارت بین الحرمین برای هر مسلمانی حال و هوای عجیبی دارد، این لحظه برای شما چکونه بود؟

جوهری: طی روزهای گذشته در مسیر پیاده روی اربعین مشغول اجرای نمایش بوده ام، اما امروز راهی حرم حضرت ابوالفضل (ع) شدیم، دیدار حرم قمر بنی هاشم مثل هیچ تجربه ای در زندگی انسان نیست، وقتی به حرم حضرت ابوالفضل رسیدم نزدیک بود از شوق بیهوش شوم، حالی که پایم را سست کرده بود. بین الحرمین و پس از آن زیارت حرم امام حسین (ع) بزرگترین لذت هر انسان در طول زندگی اش است. لذتی که تا به چشم نبینید نمی توانید مثل آن را در زندگی تجربه کنید.

حضور در پیاده روی اربعین چه چیزی را در شما تغییر داده است؟

جوهری: از نظر من پیاده روی اربعین به ما زیستن را می آموزد، اینکه نگاه از بالا به پایین را فراموش کنیم، به یکدیگر محبت کنیم، در کنار هم زندگی کنیم و در هر مسیری به درستی پا بگذاریم، پیاده روی اربعین به ما زندگی کردن بدون فخرفروشی و غرور را می آموزد، در این مسیر شما با انسان های مختلفی با هر مقام و منزلتی همراه می شوید و جالب آنجاست که در این مسیر همه مقامشان را فراموش کرده و بیشتر به ذات انسانیت می اندیشند.

من در همین مسیر پیاده روی اربعین شاهد بودم که فردی از ماشین چند میلیاردی خود پیاده شد و ساعتها به شستن ظرف در موکب و ماساژ دادن به زائران مشغول شد، در مسیر پیاده روی اربعین مال و مکنت به کار هیچکس نمی آید، بلکه هر چه هست عشق به امام حسین (ع) و اهل بیت ایشان است.

مردم عراق شبانه روز در حال خدمت به زائران هستند، مردم عراق شبانه روز خانه های خود را در اختیار زائران قرار می دهند، حیاط خانه عراقی ها همیشه مملو از زائرانی است که برای استراحت به آنجا آمده اند، حتی بخشی از خانه را مختص به استحمام زائرین قرار داده اند تا هیچکس در مسیر احساس خستگی نکند.

منبع:میزان

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.