با ورود برنج مازندران به دنیای بورس، از این پس سود بازار این محصول روانه‌ی جیب کشاورزان می‌شود.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری، شالیکاران مازندرانی بالغ بر یک میلیون تن از آذوقه‌  برنج کشور را تامین می‌کنند، اما به رسم هر سال، حتی بعد ازپایان فصل زراعی هم دغدغه‌ها و دوندگی هایشان پایان ندارد.

گرچه گردش مالی بازار برنج چیزی در حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان است، اما سود این بازار همیشه روانه‌  جیب دلال‌ها شده و دودش روانه‌ چشم تولید کننده ها.

روز‌های پایانی شهریور امسال، اما یک خبر، فرصت طلایی برای کشاورزان به وجود آورد، طلایی درست مثل رنگ خوشه‌هایی که در ابتدای این ماه برداشت کرده بودند: عطر برنج مازندران در تابلو‌های تالار شیشه‌ای بورس پیچید.

بورس میانبری برای فروش نقدی برنج

دو سالی از افتتاح پایانه‌ صادرات برنج ایران در آمل می‌گذرد، پایانه‌ای که حالا پلی برای ورود دست رنج شالیکاران به بازار سرمایه شده و دست دلالان را از مزرعه هایشان کوتاه کرده است.

یکی از کشاورزان منطقه در حالیکه برق امید در چشمانش پیداست می‌گوید: سال‌های قبل مجبور بودیم محصولمان را زیر قیمت و با چک مدت دار به واسطه‌ها بفروشیم و برای پاس شدن چک‌ها هم تا مدت‌ها دنبالشان بدویم.

کشاورز دیگری که با نیسانی سرپر از برنج به پایانه وراد شده می‌گوید: تنها ۲۴ ساعت بعد از آنکه کیفیت برنجمان را تایید کردند و بار را تحویل گرفتند، پولش را نقد حساب می‌کنند.

اما برای عرضه‌ این برنج‌ها در بورس نیازی نیست که کشاورزان حتما برنجشان را به این پایانه بفروشند، بلکه کافیست آن را به انبار پایانه که زیر نظر دوربین‌های سازمان بورس کالاست، تحویل دهند و قبض انبار و کد بورسی دریافت کنند تا با همان کد در معاملات بازار سرمایه شرکت کنند.

یزدان پناه رییس پایانه صادرات برنج ایران می‌گوید: کشاورزان در بازار سرمایه هم نیازی نیست همه‌ برنجشان را یک جا بفروشند، بلکه می‌توانند امروز به اندازه‌  نیاز مالیشان بفروشند و مابقی را زمانی که قیمت‌ها بالاتر رفت، همین روند باعث می‌شود تولید کننده از نوسانات قیمتی بیشترین استفاده را کند.

یزدان پناه

مشتری‌های برنج طارم مازندران می‌توانند حداقل یک کیلوگرم آن را در تابلوی بورس خریداری کنند و آنوقت باید ۱۶ درصد قیمت روز معاملات را پرداخت کنند. این پول صرف بوجاری کردن، سورت و بسته بندی برنج‌ها می‌شود. البته کشاورزان و سهام داران این بازار وقتی می‌توانند محصولشان را از انبار پایانه ترخیص کنند که حداقل ۱۰۰ کیلوگرمش را فروخته باشند. برنج‌ها هم بعد از بسته بندی به هر آدرسی که مشتری سفارش داده باشد، ارسال می‌شود.

طارم مازندران با نماد معاملاتی (برنج ۰۱۰۴ پ ۰۱) و برنج طارم ۰۱۰۴ تجارت مازندران (پ) تا ۲۲ تیر ماه سال آینده در بورس کالای کشاورزی قابل معامله است.

قیمت برنج در بورس

عبور برنج بورسی از زیر ذره بین کنترل کیفیت

برنج‌های طارم قبل از ورود به دنیای بورس زیر ذره بین استاندارد ملی و آزمایشگاه کنترل کیفیت می‌روند.

همین اطمینان پیدا کردن از کیفیت برنج ها، بین مصرف کننده و تولید کننده اعتماد دوباره‌ای به وجود می‌آورد، اعتمادی که شاید قبل از این با دست بردن واسطه‌ها در کیسه‌های برنج و تخلیط انواع مختلف داخلی و وارداتی شان باهم، کمرنگ شده بود.

حالا  اما نمونه طارم‌ها بعد از آنکه کیفیتشان تایید شد از کشاورزان تحویل گرفته می‌شوند.

قلی زاده ناظر کیفی آزمایشگاه کنترل کیفیت پایانه‌  صادرات برنج ایران برایمان بخش‌هایی از آزمایشات شیمیایی و میکروبی روی دانه‌های برنج را انجام می‌دهد و می‌گوید: این آزمایش‌ها برای اطمینان از عطر و طعم برنج‌ها قبل و بعد از پخت مطابق استاندراد‌های ملی و استاندراد‌های سخت گیرانه‌تر این شرکت انجام می‌شود.

قلی زاده

نمونه برنج‌ها که تایید شدند، کشاورزان برنج بوجاری شده و یا حتی بوجاری نشده شان را به انبار‌های پایانه تحویل می‌دهند و از آن پس پا در دنیای بورس می گذارند.

خداحافظی با دلالان و سلف خران

هر سال که قیمت نهاده‌ها گران‌تر می‌شود، برخی کشاورزان برای تامین کود و علف کش از دلالان پول قرض می گیرند و پایان فصل باید قرضشان را با دادن بخشی از محصول پرداخت کنند.

هر چقدر نهاده‌ها گران‌تر شود بر تعداد واسطه‌ها در این زنجیره افزوده می‌شود.

برخی ها محصول زمینشان را پیش فروش می‌کنند، برخی هم شلتوک‌ها را قبل از تبدیل کردن به واسطه‌ها می‌فروشند، چون از پس پرداخت هزینه‌های تبدیل برنمی آیند  همین می‌شود که رنج تولید بیشتر از قبل روی دوش کشاورز می نشیند و سودش روانه‌  سفره‌  دلال می‌شود.

پایانه صادرات برنج ایران برای آن دسته از کشاورزانی که از همان آغاز فصل کشت و پیش از طلایی شدن خوشه هایشان، محصولشان را زیر قیمت پیش فروش می‌کنند هم راهکار‌هایی دارد.

یزدان پناه رییس این پایانه می‌گوید: این دسته از کشاورزان به شرط آنکه از بذر‌های ما استفاده کنند و مراحل کاشت، داشت و برداشت زمینشان را زیر نظر کارشناسان ما بگذرانند که نتیجه اش می‌شود تولید بیشتر و با کیفیت تر، پایانه از طریق صندوق توسعه‌  برنج مبالغی را که در طول فصل کاشت تا برداشت نیازدارند به آن‌ها پرداخت می‌کند و در زمان عرضه، محصولشان را به قیمت روز بورس می خرد.

 

صادرات برنج

تنها کشاورزان و تولید کنندگان نیستند که می‌توانند دربورس برنج تجارت کنند بلکه هر شهروند ایرانی می‌تواند از خرید و فروش برنج در بازار سرمایه سود کند.

به علاوه قرار است به زودی رقم برنج فجر هم در کنار طارم به دنیای بورس وارد شود تا تولید کنندگان و طرفداران این رقم معروف پرمحصول هم پایشان در این تجارت باز شود.

گزارش از کوثر قیصری

انتهای پیام/س

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۷ ۱۰ مهر ۱۴۰۰
برنج داخلی گرونتر ازخارجی چه فرقی کرده برای مصرف کننده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۴ ۱۰ مهر ۱۴۰۰
نه بابا
یعنی مسئولین درک شان رفته بالا یا خط فهم شان آمده بالا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۹ ۱۰ مهر ۱۴۰۰
فردا میگین چرا برنج گران میگن یکی همه برنج خریده الان دوست نداره بفروش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۰ ۱۰ مهر ۱۴۰۰
امروز خریدم ۵۷تومن ...بدبختی بیشتر ازاین داریم مگه