به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، فریدون کافی، مدیرعامل اتحادیه کارخانجات خوراک دام و طیور خراسان رضوی در نشست مشترک فعالان حوزه دام، طیور و آبزیان خراسان رضوی به منظور بررسی مهم ترین مشکلات و چالش های این حوزه گفت: سال گذشته با پیگیری تشکلهای فعال در حوزه دام استان، مصوب شد تا از تاریخ اول خرداد ۱۳۹۹ بخشی از نهادههای دامی استان تبدیل به کنسانتره شود، این اتفاق در شرایطی که با کمبود شدید نهاده مواجه بودیم و وضعیت اقتصادی نامطلوبی را پشت سر میگذاشتیم، کمک بزرگی محسوب میشد. برای ۶۴ کارخانهای که میتوانستند تولید خوراک دام انجام دهند، تا پایان مرداد ماه امسال، یک میلیون و ۳۴ هزار تن نهاده دامی ارسال و توسط آنها به کنسانتره تبدیل شد.
او با تایید موضوع اجبار به استفاده از نهادههای دامی درجه دو، افزود: یکی از مشکلاتی که در ۴۰ روز گذشته و در مدت جابه جایی دو دولت شاهد بودیم، بحث توزیع نهادههای خام و درجه دویی بود که بیش از ۱۷ ماه در بنادر نگهداری شده بودند. این نهادهها شامل سویا، ذرت و جو میشدند. علیرغم اینکه در تلاش هستیم تا از این نهادههای درجه دو استفادهای نداشته باشیم، اما از تهران به بهانه کمبود ذرت به ما فشار وارد میکنند تا ناچار به استفاده از ذرت درجه دو شویم و تاکید دارند در صورت اغماض، با کاهش تخصیص سهمیه مواجه خواهیم شد.
بیشتر بخوانید
مدیرعامل اتحادیه کارخانجات خوراک دام و طیور خراسان رضوی ادامه داد: امیدواریم سازمانهای نظارتی به بحث تخصیص نهادههای دامی درجه دو ورود کنند و بررسی شود که چرا این محصولات با وجود استانداردهای مشخص در این بخش به کشور وارد و حتی توزیع شده اند و حالا دامدار ناگزیر به استفاده از آنها میشود. کارشناسان امر اذعان دارند که تولید دام سالم در گرو تغذیه آن با خوراک سالم است. نمیتوان سلامت جامعه را با اهمال، به چالش کشید.
کافی به موضوع افزایش ناعادلانه و غیرمجاز کرایه رانندگان کامیون برای حمل نهادهها از بندر امام نیز اشارهای داشت و بیان کرد: متاسفانه بهای حمل نهادهها از بندر امام ناعادلانه تعیین میشود و گاه دوبرابر نرخ تعیینی و در قالب هزینه پشت بارنامه اخذ میگردد. انجمن صنفی رانندگان و اداره کل حمل و نقل استان نیز در پاسخ به اعتراضاتی که نسبت به افزایش غیرمجاز کرایه کامیونها صورت گرفته، موضوع را توافقی خوانده اند و رقم تعیینی را کف هزینهها برشمرده اند. فراموش نکنیم هر هزینه سربار، میتواند به رشد تمام شده کالا منجر شود و در مرحله عرضه در بازار، مصرف کننده نیز از این موضوع خسارت میبیند.
او نسبت به کمبود نهادههای دامی در استان و رشد قیمت آن طی روزها و هفتههای اخیر اشاره و تصریح کرد: تداوم وضع موجود باعث میشود تا دامدار ناگزیر دام خود را روانه کشتارگاه کند و اثرات این زیان، در بلند مدت خود را هم در بخش تولید و هم در حوزه بازار نشان خواهد داد.
مدیرعامل اتحادیه کارخانجات خوراک دام و طیور خراسان رضوی به مشکلات تامین سبوس و گندم نیز پرداخت و تاکید کرد: متاسفانه دولت قیمت سبوس را بدون هماهنگی با تشکلهای مربوط، سه هزار و ۵۰۰ تومان تصویب کرده و حالا ۳۰ روز است که وضعیت تولید کنسانتره و سبوس که خوراک اصلی دام هستند، به مشکل دچار شده است.
کافی اظهار کرد: بحث رتبهبندی کارخانجات خوراک دام نیز از ضرورتهای مهم برای این بخش میباشد. این حق دامدار است که انتخاب کند با چه کیفیت، قیمت و از چه کارخانهای نهاده دامی خود را تامین کند. درحال حاضر سه گِرید A، B و C در کارخانجات خوراک دام وجود دارد. گرید A راه خود را انتخاب کرده و از مجموعههای خوب کشوری محسوب میشود. گرید B نیز اکثرا عملکرد مطلوبی دارد، اما گرید C غیراستاندارد است و با حداقل امکانات و در دو شیف فعالیت میکند. این رتبه بندی باید مستمرا انجام و اعلام شود.
او افزود: متاسفانه تسهیلات سرمایه در گردش کارخانجات خوراک دام به کمتر از یک سوم کاهش پیدا کرده است. مشکل دیگری که وجود دارد بلوکه شدن پول نهادهها توسط وارد کنندگان است. در خرداد ماه امسال هزینه نهادهها به واردکنندگان پرداخت شده، اما هنوز نهادهای به دست ما نرسیده است و بهانهشان در خصوص عدم ارسال نهادهها، کمبود ماشین برای حمل این کالا است. متاسفانه چالشهای عجیبی در روند حمل کالا از بندر امام وجود دارد که مسئولان و دستگاههای نظارتی باید بدان ورود کنند.
بروکراسی حاکم بر سیستم صدور مجوزها، از جمله موانع رشد تولید
امین هراتی، مدیرعامل اتحادیه صنعت دامپروری خراسانرضوی نیز گفت: به نظر میرسد میان رویکردها دولت در صنایع دام، طیور و آبزیان، نوعی تعارض به ویژه از حیث اهداف مشاهده میشود. بخش خصوصی برای مدیریت بهره وری در این حوزهها تاکید دارد، ولی این موضوع در اولویت دستگاههای دولتی متولی نیست و همین رویه باعث میشود تا خروجی تلاشهای صورت گرفته، کارآمدی لازم را ایجاد نکند.
او یکی از مشکلات جدی مجموعههای فعال در این بخش را اجبار به مصرف نهادههای دامی درجه دو عنوان کرد و افزود: مسئولان دولتی صرفا به این فکر میکنند که نهادهها سهمیه استان هستند و به همین استناد تلاش دارند تا تحت هر شرایطی آنها را به مصرف برسانند و مانع از بین رفتنشان شوند، اما این رویه عواقب خوبی به ویژه در بحث کیفیت محصول ندارد.
مدیرعامل اتحادیه صنعت دامپروری خراسانرضوی با تاکید بر اهمیت تولید و صادرات در بهبود وضعیت اقتصادی کشور ادامه داد: درخواست فعالان این بخش، اولویت دهی به تولید و صادرات در نگاه کلان اقتصاد کشور است، چرا که نجات کشور در گرو این مولفهها میباشد.
هراتی همچنین بروکراسی حاکم بر سیستم صدور مجوزها را از جمله موانع رشد تولید برشمرد و بیان کرد: کسی که بخواهد پا در میدان تولید بگذارد، خود را در مواجهه با چالشهای فراوانی میبیند. باید مسیر تولید برای سرمایهگذاران تسهیل شود نه اینکه با تعریف موانع و به بهانه اخذ مجوزهای متعدد، روند حرکت در این بخش کُند و دشوار شود.
کارخانجات خوراک دام و طیور به شدت با کمبود سبوس مواجه هستند
محمدحسین سالار پیشه، دبیر انجمن صنفی کارخانجات خوراک دام، طیور و آبزیان خراسان رضوی نیز در ادامه این جلسه گفت: یکی از مهمترین مشکلاتی که در حال حاضر کارخانجات خوراک دام و طیور با آن مواجه هستند موضوع تامین سبوس یارانهای میباشد. در خصوص قیمتگذاری این محصول در وزرات جهاد کشاورزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت اختلاف نظر وجود دارد. از مرداد ماه، سهمیه سبوس کارخانجات خوراک دام ابلاغ شده و هزینههای آن نیز واریز شده است، اما متاسفانه تنها یک سوم از سهمیه مذکور به کارخانجات تعلق گرفته است و باقی سهمیه مرداد ماه را بر اساس قیمت جدید این محصول محاسبه خواهند کرد.
او افزود: در حال حاضر، کارخانجات خوراک دام و طیور به شدت با کمبود سبوس مواجه هستند و سهمیه خود را به طور کامل دریافت نکردهاند. با این وجود، کارخانجات خوراک دام و طیور در راستای حمایت از دامداران، به مقدار سهمیه کامل خود اقدام به تولید کنسانتره نموده و محصولات مذکور را در اختیار تعاونیهای دامداران قرار داده اند.
دبیر انجمن صنفی کارخانجات خوراک دام، طیور و آبزیان خراسان رضوی ادامه داد: این مشکل در شهریور ماه نیز کماکان ادامه داشت و با تشکیل جلسات متعدد، مسئولین مرتبط وعده حل این مسئله را مطرح نمودند، اما تا زمان رسیدن نامه تایید شده از وزارتخانه مربوطه در تهران، سبوس باید به همان قیمت سه هزار و ۵۰۰ تومان به فروش برسد.
سالارپیشه با تاکید بر نقش پُررنگ سبوس در تامین نهادههای دامی بیان کرد: امیدواریم مسئله تامین و قیمتگذاری سبوس در هفتههای آینده و با برگزاری جلسات مختلف، به نتیجه مطلوب رسیده و سبوس با همان قیمت ۱۴۰۰ تومان که شرکت بازرگانی ایران اعلام کرده است، عرضه شود تا مشکل حادی که اکنون در کارخانجات خوراک دام ایجاد شده، برطرف گردد. ذکر این نکته ضروری است که سبوس بخش اصلی خوراک دام را شامل میشود و نقش مهمی در تهیه کنسانتره دارد.
او تصریح کرد: مشکل دیگری که در حاشیه موضوع تامین سبوس مطرح است، به عدم پرداخت کامل سهمیه سبوس مربوط میشود که نتیجه آن دپو شدن این محصول میباشد. هوای رطوبت بالایی که سبوس دارد موجب میشود تا در اثر دپو شدن کپک زده و قابل استفاده نباشد که در این خصوص نیز پیگیریها و اقدامات لازم را برای افزایش نظارت و کنترلها انجام دادهایم و خواستار همکاری دستگاههای اجرایی در این رابطه هستیم.
ابراز نگرانی نسبت به روند نزولی تولید تخممرغ در استان
سیدحسین موسوینژاد، مدیر عامل اتحادیه مرغ تخمگذار خراسان رضوی نیز در این جلسه به بیان مشکلات موجود در تولید تخم مرغ پرداخت و گفت: آخرین باری که دولت نرخ تخممرغ را تعیین کرد، در دی ماه سال ۹۹ و به قیمت ۱۴ هزار تومان درب مرغداری بوده است که متاسفانه یک نرخگذاری غیرکارشناسی و دستوری بود. این همه در حالی است که از ابتدای سال جاری نرخ حقوق و دستمزد افزایش پیدا کرده و علاوه بر آن دولت قیمت نهادههای مرغداران را ۲۰ الی ۲۵ درصد افزایش داده است، به موارد مذکور، روند صعودی بهای داروها و واکسنها را بیافزایید. در کنار آن نمیتوان از اثر مستقیم افزایش نرخ حمل و نقل جادهای بر بهای تمام شده کالا برای تولیدکننده نیز چشم پوشی نمود. این عوامل تاثیر مستقیم بر قیمت تمام شده تخممرغ دارد.
او افزود: متاسفانه دولت گذشته کماکان در خصوص افزایش نرخ تخممرغ مقاومت میکند و در نهایت، در خرداد ماه یا تیر ماه امسال وزارت جهاد کشاورزی پس از برگزاری جلسات متعدد با افزایش قیمت تخممرغ (برای فروش از در مرغداری) به ۱۷ هزار و ۳۰۰ تومان موافقت نمود و به صمت و ستاد تنظیم بازار کشور نیز موضوع را اعلام کرد.
مدیر عامل اتحادیه مرغ تخمگذار خراسان رضوی ن با انتقاد از عدم کاربردی بودن سامانه بازارگاه ادامه داد: در حال حاضر روند تامین نهاده به ثبات رسیده، اما تنها نکته این است که با ایجاد سامانه بازارگاه و متصل شدن این سامانه به بانک کشاورزی، انتظار میرفت که حمایت اجرایی این سامانه نیز بیش از پیش باشد، اما متاسفانه تعداد محدودی از کارشناسان در این سامانه فعالیت میکنند و نمیتوانند پاسخگوی جمعیت زیاد تولید کننده، دامدار، مرغدار و... باشند.
موسوینژاد از روند نزولی تولید تخممرغ در استان یاد و بیان کرد: خراسان رضوی که از بزرگترین استانهای تولیدکننده تخم مرغ بود، در حال حاضر واحدهای تولیدی اش در مجموع با ۶۰ درصد ظرفیت خود فعالیت میکنند. میزان تولید تخم مرغ استان در سال ۹۸ روزانه ۶۰۰ تن بود که در سال ۹۹ به ۶۵۰ تن تنزل یافت و در امسال نیز حجم تولید این محصول، روزانه ۳۰۰ تن برآورد میشود.
او تصریح کرد: متاسفانه بهروز رسانی قیمتها به درستی در کارگاه تنظیم بازار صورت نمیگیرد.
انتهای پیام//ف.ح