گرمخانه‌های زیادی در شهر ساخته شده که برای افراد بی خانمان پناهی برای گذراندن شب است، اما وجود گرمخانه‌ها مشکلاتی برای مردم به وجود آورده است.

به گزارش خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، سال ۸۳ به منظور محافظت بیشتر از افراد بی خانمان تصمیم به احداث مددسرا گرفته شد. مددسرا‌ها همان جایی است که افراد معتاد و بی خانمان می‌توانند به آن جا بروند تا دیگر مجبور نباشند در سرما و گرما در خیابان‌ها شب را روز کنند و خطراتی مختلفی آن‌ها را تهدید کند.

اولین مددسرا یا همان گرمخانه هم در منطقه ۱۵ با نام گرمخانه خاوران ساخته شد و در سال‌های گذشته هم این به تعداد آن‌ها افزوده شد، تا جایی که در حال حاضر در کل شهر تهران این گرمخانه‌ها توزیع شده اند و تعداد آن‌ها به ۲۰ گرمخانه رسیده است. از این تعداد ۴ گرمخانه مخصوص بانوان و بقیه آن‌ها نیز مخصوص آقایان است.

پناه بی پناهانی که برای مردم مشکل ساز شد

در این گرمخانه‌ها سعی شده تا شرایطی فراهم شود تا افرادی که دور از جامعه هستند بتوانند، نیاز‌های اولیه خود مثل حمام رفتن، خوردن غذای گرم و جای مناسب برای استراحت داشته باشند. در کنار شهرداری و دستگاه‌های دیگر، مردم هم نقش مهمی دارند و با تامین غذا، لباس، اقلام مورد نیاز و کمک‌های نقدی به کمک این افراد می‌آیند.

برخلاف تصور بسیاری از افراد گرمخانه‌ها مخصوص افراد معتاد نیست و بسیاری از آن‌ها افراد بی خانمان و کارگران فصلی هستند. در گرمخانه‌ها مصرف مواد مخدر ممنوع است تا آن‌هایی که معتاد نیستند بتوانند شرایط بهتری را داشته باشند.

اما نکته‌ای که وجود دارد این است که گرمخانه‌ها غالبا در دل محلات قرار گرفته است و معتادان زیادی که در گرمخانه‌ها هستند در همان نزدیکی تردد می‌کنند و این افراد از محلات مختلف به این گرمخانه‌ها می‌روند.

برای بررسی اینکه گرمخانه‌ها چه مشکلاتی را برای مردم به وجود اورده اند به گرمخانه خاوران رفتیم، هرچه که به آنجا نزدیک می‌شدیم معتادان بیشتری را می‌دیدیم که تنها و یا گروهی در گوشه کنار خیابان و کوچه‌ها بودند و بسیاری از آن‌ها در حال مصرف مواد مخدر بودند.

یکی از معتادان متجاهر که در اطراف یک سطل زباله در حال جمع اوری بطری‌های پلاستیکی بود، گفت: من در گرمخانه خاوران سکونت دارم از ساعت ۵ بعداز ظهر تا ساعت ۶ صبح روز بعد به گرمخانه می‌روم و بعد از ساعت ۶ صبح باید به اجبار از گرمخانه بیرون بیایم. در مدتی که بیرون از گرمخانه هستم برای امرار معاش به جمع اوری زباله‌های قابل بازیافت در محله‌های مشیریه، افسریه وشهرک کاروان می‌پردازم تا بتوانم هزینه ناهار و مواد مخدرم را تامین کنم.پناه بی پناهانی که برای مردم مشکل ساز شد

یکی دیگر از آن‌ها که در حال مصرف مواد مخدر بود، گفت: از وقتی که مصرف مواد مخدرم زیاد شد دیگری برای اجاره کردن خانه پولی ندارم و از محله شوش به اینجا امده ام. شرایط گرمخانه خاوران خوب است و مردم هم به ما خیلی کمک می‌کنند. صبح، بعد از خروج از مددسرا در همین اطراف می‌چرخیم تا بعد از ظهر شود و بتوانیم دوباره به گرمخانه برگردیم. در حال حاضر هم فقط متادون مصرف می‌کنم و آن را از مسولان گرمخانه تهیه می‌کنم.

نزدیک‌ترین محله مسکونی نزدیک این گرمخانه شهرک کاروان است، تا شروع به توضیح درباره گزارشم کردم، آنقدر دلشان پربود که دیگر نیازی به سوال پرسیدن من نبود.

فرد حدود ۵۰ ساله‌ای که در خیابان اصلی شهرک، مکانیکی داشت درباره شرایط ایجاد شده در آنجا بیان کرد: از صبح که ما به سرکار می‌اییم معتاد‌ها در خیابان اند و زنان و کودکان از حضور ان‌ها در خیابان می‌ترسند و مجبورند کمتر به بیرون از منزل بیایند. از وقتی این گرمخانه هم در اینجا ساخته شده پای موادفروش‌ها نیز به اینجا باز شده و ازادانه مواد مخدر خرید و فروش می‌کنند.

صاحب سوپرمارکت آن طرف خیابان گفت: بار‌ها شده که به مغازه امده اند و به بهانه سیگار خوراکی‌های دیگری از مغازه سرقت کرده اند به نظر من باید این افراد به خارج از شهر انتقال داده شوند. ما به دلیل ناامنی ایجاد شده از حضور معتادان بر خلاف سوپر مارکت‌های محله‌های دیگر که تا ۱۲ شب فعالیت دارند، مجبوریم ساعت ۱۰ مغازه را تعطیل کنیم.

در همان نزدیکی خانمی سالخورده با اشاره به اینکه مجبور است صبح‌ها دخترانش را همراهی کند تا به سرکار بروند، گفت: این گرمخانه و معتادانش باعث نا امنی شده، خودم چند بار دیده ام که معتادی در گوشه‌ای از خیابان جانش را از دست داده است. در محله ما قشر ضعیف جامعه هستند و از گذشته معتاد و مواد فروش در اینجا وجود داشت، ولی از وقتی گرمخانه را ساخته اند، تعدادشان چنیدن برابر شده است.

پناه بی پناهانی که برای مردم مشکل ساز شد

مالک حسینی مدیرعامل سازمان رفاه، خدمات و مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران در گفتگو باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد:مجموع تخت‌های ما در گرمخانه‌های شهر تهران ۲ هزار و ۴۰۰ عدد است و سالانه بیش از ۵ هزار و ۵۰۰ نفر به طور متناوب در طول سال به گرمخانه‌ها مراجعه می‌کنند، از پاییز ۱۳۹۸ گرمخانه‌های ما شبانه روزی شده اند و اگر شهروندان مشاهده کردند که در طول روز گرمخانه‌ای یه افراد اجازه حضور نمی‌دهد با شماره ۱۳۷ تماس بگیرند.

وی ادامه داد:ما نمی‌توانیم افراد را در ماندن در گرمخانه مجبور کنیم و تمام خدمات از جمله لباس، صبحانه، ناهار و شام به افراد داده می‌شود. بحث احداث ۴ گرمخانه جنرال را مطرح کرده ایم که با در نظر گرفتن موضوعات ترافیکی، اجتماعی و زیست محیطی است. این ۴ گرمخانه تا یک هزار و دویست تخت می‌تواند داشته باشد و باعث کمک به دیگران گرمخانه‌ها برای کاهش جمعیت است.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۱ ۱۵ مهر ۱۴۰۰
معتادی که چندبار ترک کرده و به دلیل جرائم مختلف دستگیر و آزاد میشود به درد جامعه نمی خورد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۵ ۱۵ مهر ۱۴۰۰
کسی که معتاده ببرنش کمپ و اگر بار دوم دستگیر شد و دوباره معتاد شده بود، یک مکان دور افتاده وسط بیابون ها درست کنن و در همون مکان کنترل شده نگهشون دارن و دزدها هم قطع ید در موردشون اجرا بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۸ ۱۵ مهر ۱۴۰۰
به داد شهرک رضویه و مشیریه برسید... الان چندین ساله که بخاطره اشتباه شهرداری و... گرمخانه خاوران رو در جایی تاسیس کردن که محل زندگی مردم هست.. خداوکیلی همچین اشتباهی رو چرا توی حوزه زندگی خودشون نمیکنن؟؟ حالا اصلا اشتباه شده اوکی... بیان درستش کنن... تا کی میخوام با این وضع ادامه بدن؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۲ ۱۵ مهر ۱۴۰۰
ساخت گرم خانه و دادن غذای گرم بسیار عالیست و به نظرم باید از نظر فرهنگی و اقتصادی و ازدواج هم برای این افراد فکری کرد تا به سرعت به جامعه برگردند
از طرفی با کارهای زیرساختی باید روند افزایشی افراد بی خانمان معکوس نمود
این مددجویان زمانیکه در گرمخانه نباشند مجبورا در سطح معابر و شهر ها پرسه بزنند که خود اسیب زاست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۵۵ ۱۵ مهر ۱۴۰۰
تعدادزباله گردها روزبه روز درحال افزایش است خیلی از افرادجامعه درحال دست وپا زدن در فقر هستند عده ای از بیخانمان ها گرم خانه ندارند ودراطراف شهرها چادر زده اند حتی با خانواده دراین چادرها زندگی می کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۱۴ ۱۵ مهر ۱۴۰۰
معتادا و زباله گردا تا هوا کاملا روشن نشده حق ندارن تو خیابونا باشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۴:۳۹ ۱۵ مهر ۱۴۰۰
اول که به این بنده خداها به جای ساخت گرم خانه کمک کنید تا ترک کنند و مراقبتهای بعد از ترک را انجام بدین بعدم این مواد فروشهارا بگیرین یه فکری اساسی واسشون بکنید که انقدر زیادن و به راحتی همه جامواد میفروشن بعدم محلهای ضعیف چه گناهی کردن که میرین اونجاها میسازین اونا که خودشون ضعیف هستن دیگه حوصله دردسر ندارن
آخرین اخبار