علیرضا قاسمی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان در گفت وگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان ، گفت: خشکسالی و نبود منابع آبی پایدار در سراوان، تنش آبی را تشدید کرده است، بنابراین تکمیل احداث سد ماشکید سفلا، اجرای خط انتقال به سراوان و روستاهای مسیر و همچنین استفاده از ظرفیت منابع آبی منطقه "روتک" (مک سوخته) از جمله اقدامات اضطراری برای مهار تنش آبی این شهرستان است.
علیرضا قاسمی با بیان اینکه موقعیت خاص سراوان به لحاظ کوهستانی بودن در بیشتر مناطق و عدم وجود منابع آب زیرزمینی قابل اطمینان و پایدار شرایط ویژهای را در استان به خود اختصاص داده است، ادامه داد: این شرایط بهگونهای است که اکثر دشتهای محدود دارای آبخوان در حال حاضر بحرانی و خشک شدهاند.
قاسمی با اشاره به اقلیم بیابانی و خشک استان گفت: متوسط بارندگی سالانه طی ۱۰ سال اخیر ۱۰۰ میلیمتر بوده و با بروز خشکسالی بیسابقه سال گذشته که شاهد کاهش ۹۰ درصدی بارندگی بودیم متأسفانه اکثر منابع تأمین آب شبکههای آبرسانی شهری و روستایی دچار تنش آبی بیسابقهای شدند.
به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان، شرایط به گونهای است که چنانچه ظرف مدت یک سال بارندگی صورت نگیرد منابع آبی خشک و در بیشتر مناطق بهخصوص روستاها شبکههای آبرسانی نیمه فعال شده و گاهاً از مدار خارج میشوند که در این شرایط روستاها نیاز به آبرسانی سیار پیدا میکنند.
قاسمی با بیان اینکه در منطقه سراوان تمامی برداشتهای آب شرب از منابع زیرزمینی است، اظهار کرد: هر ساله بیش از ۷۰ درصد چاههایی که در مدار قرار دارند نیازمند حفاری و کف شکنی میشوند و در بعضی موارد به دلیل برخورد به سنگ کف از مدار خارج شده و حفاری چاه جایگزین و اجرای خطوط جدید صورت میگیرد.
مدیرعامل شرکت آبفای سیستان و بلوچستان از در دست اجرا بودن طرحهای آبرسانی بزرگ و مهم در سطح شهرستانهای حوزه سراوان بزرگ خبر داد و گفت: آبرسانی به ۱۰۰ روستای سوران، ۳۱ روستای دشت سراوان، احداث مخزن و خطوط انتقال آسپیچ و احداث مخزن و خطوط انتقال و آبرسانی به شهر گشت از جمله طرحهای آبرسانی این شرکت است.
وی ادامه داد: همچنین پروژههای آبرسانی به مجتمع پسکوه، ناهوک، آسکان، کنت وکله اوکان، کهن ملا، آشار، کهن کهور، کهن جان محمد، زیارت و دهها پروژه تک روستایی از جمله طرحهایی است که در صورت اختصاص اعتبارات مورد نیاز، در اولویت شرکت جهت تکمیل در سال ۱۴۰۰ قرار دارد.
قاسمی یکی از طرحهای مهم و تاثیرگذار در منطقه را آبرسانی به شهرهای سوران، مهرستان، هیدوچ و روستاهای مسیر از سد ماشکید عنوان کرد و افزود: عملیات این طرح توسط شرکت آب منطقهای استان در حال اجراست.
مدیرعامل آبفای سیستان و بلوچستان تأکید کرد: از جمله طرحهای ضروری و مهم در سراوان بزرگ با توجه به افت سطح آب زیرزمینی ناشی از خشکسالیهای اخیر در منطقه شمس آباد، تکمیل احداث سد ماشکید سفلا و اجرای خط انتقال به سراوان و روستاهای مسیر و استفاده از ظرفیت منابع آبی منطقه مرزی روتک (مک سوخته) است.
این مقام مسئول در بخشی دیگر از سخنان خود گفت: در حوزه آبرسانی روستایی با ابلاغ اعتبارات صندوق توسعه ملی در سال ۹۳، برای حوزه سراوان بزرگ چهار طرح آبرسانی مشتمل بر ۱۳۵ روستا با جمعیت ۵۲ هزار نفر در طرح ملی آبرسانی به مجتمعهای روستایی قرار گرفتهاند که تاکنون ۳۶ روستا از نعمت آب شرب سالم و بهداشتی بهرهمند شدهاند.
وی افزود: برای طرحهای فوق تاکنون اعتباری معادل ۹۰ میلیارد تومان هزینه شده و برای تکمیل آن به رقمی معادل ۱۷۰ میلیارد تومان نیاز است.
قاسمی گفت: در سال ۱۳۹۹ از محل اعتبارات ابلاغ شده به شرکت آب و فاضلاب استان ۷۱ طرح در کل حوزه با اعتبار ۶۸ میلیارد تومان تعریف شده است، اما مبلغ تخصیص داده شده تنها ۱۵ میلیارد تومان بوده است.
وی ادامه داد: در سال ۱۴۰۰ نیز تاکنون ۷۰ طرح در مرحله ابلاغ است و پیشبینی میشود در سال جاری بالغ بر ۱۲۰ میلیارد تومان برای این حوزه به منظور تکمیل طرحهای نیمه تمام اعتبار تخصیص یابد.
وی با بیان اینکه به منظور تأمین آب تمامی نقاط جمعیتی بالای ۲۰ خانوار در سطح منطقه، مطالعات آبرسانی با رویکرد کوتاه مدت، میانمدت و بلندمدت صورت پذیرفته است، افزود: برای اجرا مستلزم تأمین و تنظیم قوانین خاص در بودجههای سالانه است که بر اساس برآوردهای اولیه برای مجتمعهای آبرسانی مطالعه شده آماده اجرا مبلغی معادل ۱۰۰۰ میلیارد تومان مورد نیاز است که میتواند در میان مدت و حتی در بلند مدت در برخی مناطق مشکل آب شرب را مرتفع کند.
مدیرعامل آبفای سیستان و بلوچستان به طرحهای مهم مطالعه شده و آماده اجرا اشاره کرد و گفت: مجتمع ۸۹ روستایی بم پشت و شهر سیرکان با تأمین آب از منطقه حق آباد شم سر، آبرسانی به روستاهای سوران و بخش مرکزی مهرستان از سد ماشکید علیا، آبرسانی به روستاهای منطقه آشار و تعدادی از روستاهای بخش مرکزی مهرستان از سد شهری کور، آبرسانی به روستاهای منطقه کله گان، آبرسانی به تعدادی از روستاهای منطقه سراوان و شهر گشت از منطقه کوه سفید، آبرسانی به ۱۶ روستای مهرستان از سد رگنتک و آبرسانی به روستاهای نوار مرزی کوهک سراوان از جمله طرحهایی است که مطالعات آن به پایان رسیده و آماده اجرا برای آبرسانی به مجموعا بیش از ۲۰۰ روستا است.
وی در خاتمه با اشاره به میزان بهرهمندی ساکنان سراوان از نعمت آب شرب اظهار کرد: در حال حاضر شاخص بهرهمندی از آب شرب در سطح حوزه سراوان بزرگ به طور متوسط ۹۵ درصد در شهرها و ۶۲ درصد در روستاها است که بسیاری از روستاها به دلیل خشک شدن منابع دچار تنش آبی شدهاند.
سراوان بزرگ متشکل از شهرستانهای سراوان، سوران، مهرستان و گلشن در شرقیترین نقطه کشور واقع شدهاست که در مجموع متشکل از هشت شهر، هفت بخش، ۱۵ دهستان و ۷۳۶ روستا است.
انتهای پیام/ع