به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان، حسین اکبری معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: اواسط تابستان امسال چند مورد مشکوک به طاعون در میش و برههای منطقه حفاظت شده قمیشلو مشاهده شد که در یک مورد که شناسایی آن نیز بموقع انجام شد، تست طاعون مثبت بود، ولی با اقدامات کنترلی، حفاظتی و مدیریتی تنها مرگ ومیر موردی و انگشت شمار در این منطقه گزارش شده است.
وی ادامه داد: منطقه قمیشلو زیستگاه اصلی میش و برّه و تعدادی آهو است که این گونهها نسبت به گونههای کَل و بُز وحشی از نظر ابتلا و مرگ میر مقاومت بدنی و ژنتیکی بیشتری دارند و با توجه به وجود جمعیت کمتری از کل و بز در این زیستگاه، نگرانی کمتری در این زمینه وجود دارد.
معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: نخستین بار دی ماه سال ۱۳۹۸، شیوع این بیماری در پارک ملی کلاهقاضی محرز و به تلفشدن تعدادی کل و بز منجر شد و این بیماری در سال ۹۹ نیز ادامه داشت، ولی از تابستان سال گذشته، طاعون در منطقه کنترل و در نیمه دوم سال ۹۹ روند کاهش تلفات آغاز شد.
اکبری یادآور شد: اکنون بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک (ppr) در پارک ملی کلاهقاضی به طور کامل مهار شده و از ابتدای سال ۱۴۰۰ در این منطقه تلفات ناشی از طاعون مشاهده و گزارش نشده است.
وی با بیان اینکه آسیب پذیری کل و بز در مقابل طاعون بسیار زیاد است افزود: در پارک ملی کلاهقاضی که گونههای غالب کل و بز و بعد از آن قوچ و میش است در طاعون سال گذشته نزدیک به ۶۵۰ راس کل و بز در این منطقه تلف شدند.
اکبری تاکید کرد:در یک ماه گذشته در منطقه قمصر و برزُک کاشان نیز ۲ مورد مرگ مشکوک گونههای حفاظت شده داشتیم که نمونه برداریها و آزمایشات انجام شده، ولی به جمع بندی نهایی در مورد مرگ بر اثر طاعون نرسیده ایم.
به گفته معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست استان اصفهان، پایشهای شبانه روزی در این منطقه برای کنترل این موضوع در حال انجام است.
منشا بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک (PPR) که به نام "طاعون بز" نیز شناخته میشود، ویروس است که نشخوارکنندگان کوچک مانند گوسفند و بز اهلی و وحشی را درگیر میکند و قابلیت سرایت به انسان را ندارد.
این بیماری از طریق دام اهلی به نشخوارکنندگان وحشی بخصوص کل و بز منتقل میشود. از علائم این بیماری تب، ترشحات چشم و بینی، التهاب و جراحات دهانی، اختلال تنفسی و سرفه، ذات الریه، التهاب رودهها و اسهال است که در نهایت به مرگ حیوان منجر میشود.
طاعون نشخوار کنندگان کوچک در دام اهلی با روشهای واکسیناسیون، قرنطینه، معدوم سازی دام آلوده و گاهی تمام دامهای یک گله کنترل میشود، اما به دلیل نبود امکان زنده گیری و واکسیناسیون جانوران وحشی، درمان این بیماری در حیات وحش میسر نیست.
استان اصفهان دارای یک اثر طبیعی ملی، ۲ پارک ملی، پنج پناهگاه حیات وحش، چهار منطقه حفاظت شده، ۱۱ منطقه شکار ممنوع و یک تالاب بینالمللی است.
پارک ملی و پناهگاه حیات وحش کلاه قاضی در جنوب شرقی شهر اصفهان واقع شده است؛ مساحت این بیش از ۴۷ هزار هکتار است.
منبع:ایرنا
انتهای پیام