به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان ، بررسی و گزارشات میدانی نشان میدهد طی سال گذشته در مناطقی از جنوب استان سیستان و بلوچستان و با ابتداییترین روشها، هندوانه ـ میوهای که آب بسیار زیادی برای پرورش نیاز دارد ـ کاشته شده است و عجیبتر اینکه برای مثال در شهرستان سرباز و بخش باهوکلات شهرستان دشتیاری بخش عمده هندوانههای کشتشده بهدلیل کمآبی و باز نشدن بهموقع آب سد به پاییندست، از بین رفت که شاید اگر آب این سد بهموقع رها میشد، کشاورزان ضرر هنگفت سال گذشته را متحمل نمیشدند.
البته هندوانه تنها محصول آببری نیست که در سیستان و بلوچستان کشت میشود و برای مثال برنجی که در شمال ایران در پرآبترین استانها میکارند، در این استان نیز کشت میشود، در مجموع با توجه به عجیب بودن انتخاب محصولات کشاورزی توسط کشاورزان استان تصمیم به تهیه گزارشی درباره کشت هندوانه که سابقه زیادی در استان دارد گرفتیم.
علیرضا قاسمی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان سیستان و بلوچستان اعتقاد دارد: حتی اگر آب رایگان هم داشته باشیم، با توجه به خشکسالی و وضعیت آبی استان نباید هندوانه کاشت چرا که این محصول آب زیادی جذب میکند.
وی میگوید: برای کشور توجیه ندارد آبی را برای کشت هندوانه شیرین کنند چرا که به هیچ عنوان نمیصرفد؛ اگرچه بهنظر من حتی آب رایگان هم نباید برای کاشتن هندوانه مورد استفاده قرار بگیرد.
میوههای گرمسیری از جمله موز، پاپایا، انبه و چیکو از جمله محصولات کشاورزی هستند که کشت آنها در جنوب بلوچستان جواب گرفته است؛ در این زمینه با خلیل درخشان فعال کشاورزی در بلوچستان گفتوگو کردیم، وی میگوید: من برای کشت هندوانه استفاده از آب سد را توصیه نمیکنم؛ استفاده از آبهای سطحی برای کاشت هندوانه شاید بهتر باشد اما بهطورکلی هندوانه میوه آببری است که بهنظر من بهجای کشت آن در استان باید تدبیر دیگری برای درآمدزایی در حوزه کشاورزی اندیشید.
این فعال کشاورزی ادامه داد: من برای کشاورزی در این منطقه خشک، فراهم آوردن شبکه آبرسانی از سد تا سر مزارع گلخانهای را پیشنهاد میکنم که در این طرح میشود آبهای تخصیصیافته به کشاورزی را ـ که قرار بود در دولت قبل کارهایش انجام شود اما نشد ـ مستقیم سر مزارع رساند و با کمترین آب بیشترین درآمدزایی را داشت.
درخشان افزود: البته گلخانههایی که من میگویم با سراسر کشور متفاوت است و هزینه خیلی کمی هم لازم دارد تا همچون سال گذشته که باغات موز شهرستان زرآباد در سرمای زمستان سوختند، دیگر شاهد چنین ضررهای هنگفتی به جامعه کشاورزی در بلوچستان نباشیم.
در ادامه تصمیم گرفتیم با یک مقام مربوطه در جهاد کشاورزی برای رفع ابهام در این زمینه تماس بگیریم؛ معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان در این زمینه مطالب جالبی مطرح کرد؛ وی میگوید: ما هم دوست داریم الگوی کشت را تغییر دهیم و حتی از تسهیلاتی که در گذشته برای کاشت هندوانه در نظر میگرفتیم، خیلی وقت است خبری نیست اما خب، مردم بهدلیل سود بالای کشت هندوانه، به کاشت این محصول روی میآورند.
از وی درباره محصول جایگزین هندوانه و برنج سؤال شد؛ امانالله طوقی گفت: برای این موضوع نیز برنامه داریم چرا که گلخانههای ارزانی هستند که خیلی سریع میتوانند دایر شوند و راحت میتوانند میوههای گرمسیری را در اختیار مردم ایران قرار دهند و جالبتر اینکه خیلی راحت محصولات کشتشده را از بیماری، سرما و گرما در امان نگاه میدارند، در واقع گلخانههای گرمسیری بهترین گزینه برای کشاورزی جنوب بلوچستان است.
وی در رابطه با کشت آببر دیگر در استان یعنی برنج نیز میگوید: شاید برای خیلیها کشت برنج در سیستان و بلوچستان جالب باشد اما تأکید میکنم که برنج در محلهایی کشت میشود که آبهای رهاشده زیاد هستند، شامل قنات و رودخانهها اما ما قرار نیست با آب سد برنج بکاریم و البته که کشت برنج در این استان نیز بر پایه معیشت است و نه تجارت.
منبع:تسنیم
انتهای پیام/ع