به گزارش خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، محمدرضا بختیاری مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران با حضور در شورای شهر تهران و در گزارشی اظهار کرد: تهران کمتر از یک درصد مساحت کل کشور را دارد و حدود ۱۸ درصد جمعیت استان را پوشش میدهد متوسط بارندگی سالیانه استان تهران ۲۸۰ میلیمتر است که تقریبا معادل بارندگی کشور است اما مصارف استان تهران حدود ۴ میلیارد و ۳۱۵ میلیون متر مکعب و متوسط بارندگی سالیانه استان تهران ۲۸۰ میلی متر است.
بختیاری گفت: حدود یک میلیارد و ۷۸۰ میلیون متر مکعب از منابع آب سطحی و دو و نیم میلیون متر مکعب از منابع آب زیرزمینی است متوسط کسری مخزن سالیانه استان تهران هم حدود ۱۵۰ میلیون متر مکعب است که در استان تهران سالیانه بیش از ۱۵۰ میلیون متر مکعب بیش از منابع است حدود ۴۰ میلیون متر مکعب هم مربوط به شهر تهران است متاسفانه سال آبی گذشته به لحاظ میزان بارندگی و جوی آسمانی بدترین سال آبی در ۵۰ سال گذشته بود .
وی ادامه داد: درحال حاضر وضعیت مخازن سطحهای آب شرب تهران حدود ۴۵۲ میلیون متر مکعب است و سال گذشته ۷۵۱ میلیون متر مکعب حجم مخازن داشتیم؛ امسال به دلیل کاهش نذورات باران، علیرغم افزایش چند درجه حرارت، به دلیل فرهنگسازی که صورت گرفت، کاهش سه دهم درصدی آب شرب را داشتیم که امر بیسابقهای بود؛ در شهر تهران خوشبختانه به رغم تمامی مشکلات، یک ساعت قطع آب ناشی از نبود آب را نداشتیم؛ بنابراین به گونهای برنامهریزی میکنیم که تا پایان سال مصرف آب شرب شهر تهران دچار مشکل نشود.
مدیرعامل آب و فاضلاب استان تهران با بیان اینکه از پنج سطح آبی برداشت آب انجام میدهیم، ادامه داد: سالانه حدود یک میلیارد و ۸۰ میلیون متر مکعب مصرب آب شرب شهر تهران است؛ در شرایط نرمال، تهران ۷۰ درصد از منابع سطحی استفاده میکند و ۳۰ درصد هم از منابع آب زیرزمینی که بسته به سال متفاوت است.
وی درباره بحث فرونشست زمین در تهران اظهار کرد: به دلیل منابع آب زیرزمینی امکان برداشت بیش از نیاز مصرفی را نداریم و باید مصرفمان از منابع آب سطحی تنظیم کنیم.
بختیاری در ادامه درباره بحث تفکیک منابع آبی استان تهران و استان البرز گفت: منابع آب سطح زیر زمینی تهران و البرز در وضعیت نامناسبی است و به دلیل انبوه جمعیتی که در این شهرها ساکت است باید فکری اساسی کرد ما نمیتوانیم منابع آب شربی استان تهران و البرز را از هم تفکیک کنیم، چون این منابع به هم وابسته هستند در وضعیت آب شربی شهر تهران حدود ۱۷ درصد آب کل کشور مصرف میشود همچنین شرکتهای آب و فاضلاب شهر تهران ۱۲ شرکت وجود دارد.
بختیاری با اشاره به بحث تصویهخانه هفتم گفت: همیشه این موضوع مطرح بود که مناطق برخوردار از تهران از منابع آب سطحی استفاده میکنند و مناطق جنوبی شهر تهران از منابع آب زیر زمینی استفاده میکنند؛ بنابراین در این تصویهخانه برای اولین مرتبه آب سطحی تهران به مناطق جنوبی و جنوب شرق تهران رساند. همچنین این موضوف باعث شد که استفاده از ظرفیتهای آب زیر زمینی کاهش پیدا کند و حدود ۱۰۰ حلقه چاه در تهران را خاموش کردیم در حال حاضر حدود پنج هزار لیتر بر ثانیه آب بر مناطق جنوبی تهران وارد میشود.
بختیاری در زمینه نقشی که شورا و شهرداری برای آب و فاضلاب شهر تهران دارد، افزود: آب و فاضلاب تهران بیشترین مزاحمت را برای شورا و شهرداری دارد.
وی در زمینه رینگهای پیرامونی شهر تهران بیان کرد: حدود ۶۵ درصد رینگ شهر تهران را اجرا کردیم در مناطق بحرانی هم این رینگها اجرا شده، همچنین، فوایدی که این رینگهای میتواند داشته باشد این است که جابه جایی آب بین تصویه خانه تهران، افزایش آب کیفی شهر تهران است.
بختیاری در زمینه طرح آبرسانی اضطراری شهر تهران هم افزود: حدود 9 هزار کیلو متر خط لوله و شبکهرسانی داریم که حدود ۴۰ درصد از این لولهها بالغبر ۵۰ سال عمر دارند طرحی که آب وفاضلاب تهران به مدد تمام دستگاهها ایجاد کرد، طرح آبرسانی اضطراری است که در مواقع زلزله ما بخشی از شبکه تهران را از دست میدهیم در مناطق شمالی تهران مخزن بزرگ وجود دارد، اما در مناطق جنوبی تهران مخزن وجود ندارد و ۳۷۴ مخزن اضطراری تعبیه کردیم که در مسیر خط آبرسانی تهران قرار دارند.
وی درباره طرح جامع شهر تهران تاکید کرد: در تهران ۵ سد داریم که مخازن تهران را پوشش میدهد. این طرح باید ظرف ۵ سال آینده به اتمام برسد و اگر این طرح عملیاتی شود، شاید در بین پایتخت دنیا یا بینظیر خواهد بود یا کمنظیر میشود.
وی افزود: در تهران به دلیل اینکه هنوز رینگهای ما به اتمام نرسیده است و مخازن سطح آب به طور کامل باهم ارتباط ندارند، سبب میشود با از دست دادن یک سطح، شهر تهران دچار مشکل شود.
بختیاری خاطرنشان کرد: با اجرایی شدن پروسه خط طالقان، تمامی مخازن سدها به هم وصل میشود و اگر یک سد را هم به مدت دوماه از دست دهیم، هیچ مشکلی تهران را تهدید نمیکند.
بختیاری در پاسخ به این سوال که وضعیت آب و فاضلاب بحرانی است یا خیر، گفت: سال آبی گذشته، سال آبی سختی در کشور و استان تهران بود. از طرفی از بهمن ماه سال گذشته کمیتههای تنش آب و فاصلاب تهران، آب منطقهای و وزارت نیرو تشکیل شد.
وی ادامه داد: با وجود افزایش حرارت و بحث کرونا، کاهش مصرف سه دهمی داشتیم. از مردم میخواهیم که در زمینه مصرف آب شهری به ما کمک کنند و صرفهجویی در این زمینه به شدت پر معناست.
بختیاری درباره کیفیت آب تهران گفت: در هیچ نقطهای از تهران بحث آلودگی آبی را نداشتیم و آب کاملا مطمئنی را برای شهروندان تهیه کردهایم. باید در نظر داشت که حتی کوچکترین از نشانههای ویروس کرونا در پسابهای فاضلاب نداشتیم که نشاندهنده ارائه آب با کیفیت بالاست.
وی ادامه داد: تهران حدی از جمعیت را میتواند پوشش دهد که اگر برای رشد جمعیتی که پیشبینی کردیم، تمهیدات لازم را انجام دهیم، با مشکل روبه رو نخواهیم بود.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/