بی بی زینب خاتون در گوشه‌ای از خرابه منزلش نشسته و به دوردست‌ها خیره شده تا شاید کورسوی امیدی برای زندگی جدید آغاز کند.

به گزارش گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، بی بی زینب خاتون در گوشه‌ای از خرابه منزلش نشسته و به دوردست‌ها خیره شده تا شاید کورسوی امیدی برای زندگی جدید آغاز کند چرا که زمین لرزه در یک دقیقه همه هستیش را از بین برده است.

منزل سنگی او کاملا تخریب شده و در کنار آن که به تلی از خاک وسنگ تبدیل شده است چادری برپا کرده تا از گزند سرما و حشرات و حیوانات خزنده در امان بماند. پیرزنِ دوران دیده عشایر اندیکایی که دستان پینه بسته و زمختش حکایت از سال‌ها رنج و تعب ناشی از زندگی عشایری دارد با حسرت و نگرانی امیدوار است که بتواند به روزگار قبل از زلزله برگردد و زندگی خود را دوباره از سر گیرد.

بی بی زینب خاتون از روز زلزله گفت که ابتدا صدای زوزه بلندی را شنیده و سپس واق واق کردن سگ‌ها و حیوانات که خبر از حادثه‌ای تلخ داشتند و بعد از چند دقیقه تکانه‌هایی که آوار را برسرشان فرود آورد. عشایر و روستاییان صبح زود بیدار می‌شوند تا امور روزمره خود را آغاز کرده و در همین ساعات بیداری زلزله به وقوع پیوست به همین دلیل اغلب روستاییان و عشایر جان سالم به در بردند.

بی بی زینب افزود: زلزله خانه هایمان را خراب کرده و بیشتر وسایل زندگیمان از بین رفته است. امدادرسانی انجام شده، ولی مردم همچنان بی سرپناه هستند. زندگیمان از حالت عادی خارج شده و ضعف مالیمان زندگی را برما سخت کرده است.

وارد روستای سربازار سیمین سرخه از توابع بخش چلو در شهرستان اندیکا شدیم. روستایی صعب العبور که با سختی توانستیم خود را به آنجا برسانیم. منطقه کوهستانی و بکر با چشم اندازی طبیعی و زیبا، اما فقر و محرومیت در این روستا زیبایی‌های طبیعت را تحت الشعاع قرار داده است.

کودک خردسالی با دوچرخه‌ای که نه لاستیک دارد و نه تیوب شادی‌های خود را بروز می‌دهد و کودکانه بدون توجه به تنگنا‌های زندگی خود را در هیاهوی خود گم کرده است، صورت نحیفش زخم، خورده و ترک برداشته، اما معصومیت و مظلومیت در چشمانش موج می‌زند. در زیر جشم به ما نگاه می‌کند و آنگاه قابلیت‌های دوچرخه سواریش را به ما نشان می‌دهد و بی اعتنا به تخریب روستا به دوچرخه سواریش ادامه می‌دهد.

خانه‌های روستا یکی پس از دیگری فرو ریخته یا نیمه تخریب و در حال تخریب هستند. چند نفر از افراد روستا به استقبال مان آمدند. بدون اینکه بپرسند از کجا آمده ایم ما را به سمت منازل تخریب شده خود بردند و جای جای آثار تخریب زلزله را به ما نشان دادند.

محمد جعفر سهرابی نیا از ساکنان روستا گفت: زمین لرزه ۱۲ مهر ماه تقریبا ۶۵ واحد این روستا را تخریب کرده و عملا مردم این روستا بی خانمان شده اند و روزی که زمین لرزه در این منطقه به وجود آمد مردم در بیرون از منازل خود مشغول دامپروری و کشاورزی خود بودند و این عامل باعث شد تا تلفاتی در این زمینه نداشته باشیم.

او افزود: مردم روستا بلا فاصله وسایل خود را از زیر آوار درآوردند که بسیاری از آن‌ها به دلیل سنگی بودن منازل و آوار شدن آن بر وسایل از بین رفته و دیگر غیر قابل استفاده است.

نادر بهمنی نیز دیگر ساکن روستا بیان داشت: در حال حاضر نیاز به کانکس و وسایل گرما زا داریم چرا که شب بسیار سرد است و مردم به دلیل خراب شدن منازلشان در فضای باز کوهستان می‌خوابند و دهستان سوسن سرخاب با بیش از ۲۰ روستا پنج هزار نفر جمعیت دارد که اغلب منازل این روستا‌ها تخریب و نیاز به بازسازی دارد.

اکبر اشنود دیگر روستایی اندیکایی گفت: نیاز اصلی ما سرپناه است و از دولت توقع داریم با توجه به فقر و محرومیتی که بر منطقه حاکم است اقدام به ساخت منزل برایمان بکند. از روز حادثه تا کنون از سوی سپاه، هلال احمر و دیگر دستگاه‌های امدادی بحث آذوقه خشک و دادن پتو و چادر آوردند.

او افزود: منازلمان تخریب شده و بیشتر وسایلمان هم در زیر آوار خراب شده و اکنون مردم به نقطه صفر رسیده اند که در صورت عدم توجه دولت و خیران زندگی برای همه ما مشکل خواهد شد.

۱۳۰ روستای شهرستان اندیکا دچار مشکل شده اند

فاضل عبیات معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خوزستان گفت: ۴۵ منزل مسکونی در روستای سرشط اندیکا بر اثر زلزله اخیر به طور کامل تخریب شده است و ۱۳۰ روستای شهرستان اندیکا بر اثر زلزله دچار خسارت کلی شدند که نیاز به بازسازی کامل دارند.

او با بیان اینکه مجموعا ۹۸۰ منزل مسکونی در شهرستان اندیکا بر اثر زلزله تخریب شده و نیاز به بازساری دارند و یک هزار و ۹۵۰ واحد مسکونی دیگر نیاز به تعمیر اساسی دارند، افزود: در زلزله‌های اخیر هیچگونه خسارت جانی نداشتیم، اما ۹۰۰ جایگاه دام تخریب شد که باید هر چه زودتر در این خصوص تصمیم گیری شود.

عبیات تصریح کرد: کمک رسانی به مناطق زلزله زده اندیکا از سوی هلال احمر، سپاه و گروه‌های جهادی در حال انجام است و روزانه مواد غذایی و نیازمندی‌های آنان توسط این گروه‌ها انجام می‌شود و در ۲ بازه بلندمدت و کوتاه مدت باید در خصوص مسکن زلزله زدگان تصمیم گیری شود.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خوزستان ادامه داد: در ارتباط با بازه بلند مدت بر اساس مصوبه هیات دولت طرح اساسی مسکن مهر برای زلزله زدگان اجرا می‌شود، اما در بازه کوتاه مدت سعی می‌کنیم مشکل مسکن این روستا‌ها را به صورت اضطراری برطرف کنیم.

تسریع در کمکرسانی  به زلزله زدگان اندیکا

محسن رضاییمعاون اقتصادی رییس جمهوری گفت: کمک رسانی به مردم آسیب دیده از زلزله در استان خوزستان باید با سرعت عمل بیشتری انجام شود و در زلزله اخیر خوزستان هر چند کسی کشته نشد، ولی تعدادی زخمی شدند که رسیدگی به آن‌ها وظیفه ما است. مسئله مهم این است که خانه‌های این روستاییان بسیار ضعیف بوده و سنگی و چوبی هستند که اکثرا تخریب شدند.

او با بیان اینکه با توجه به تخریب بسیاری از خانه ها، اکنون مردم بیرون از خانه و در چادر‌هایی که هلال احمر، استانداری و گروه‌های جهادی به آن‌ها اهدا کردند زندگی می‌کنند، افزود: زلزله به خانه‌های مردم، دام و کشاورزی آن‌ها آسیب وارد شده است و  اگرچه استاندار و فرمانداران منطقه حضور فعالانه در منطقه داشتند، اما مردم نگرانی فصل پاییز و زمستان و بارندگی را دارند که به حق است.

رضایی بیان داشت: به هنگام وقوع حوادث در خوزستان شاهده می‌شود که این استان از ابتدایی‌ترین شرایط و امکانات از جمله معیشت، جاده، تولید و اشتغال بی بهره است که بخشی از آن به مدیران مربوط می‌شود.

امداد رسانی به بیش از پنج هزار زلزله زده اندیکایی 

علی پهلوان معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر خوزستان نیز گفت: امدادگران هلال احمر از ابتدای وقوع زمین لرزه در ۱۲ مهر ماه تاکنون به پنج هزار و ۲۴۰ آسیب دیده از زلزله در اندیکا امدادرسانی کرده اند و این امداد رسانی در قالب توزیع اقلام زیستی نظیر چادر اسکان، پتو، موکت، نایلون پوششی و بشکه‌های نگهداری آب، بسته‌های غذایی شامل برنج، حبوبات، کنسروجات و اقلام بهداشتی بوده است.

او با بیان اینکه چندین سورت پرواز نیز توسط ۲ بالگرد امدادی این جمعیت در روند امداد رسانی به روستا‌های سخت عبور و متأثر از زلزله اندیکا انجام گرفته اس، تصریح کرد: در کنار امداد رسانی برای محرومیت زدایی در این منطقه نیز ورود کرده است گفت: با اعلام کد دستوری #۶۱*۱۱۲* و یا شماره کارت ۹۹۹۶-۹۹۹۹-۳۳۷۹-۶۱۰۴پویش همدلی و مهربانی جهت دریافت کمک‌های مردمی به زلزله زدگان شهرستان اندیکا را راه اندازی کرده ایم و از خیران دعوت می‌شود با پیوستن در این پویش در این امر خداپسندانه و بشردوستانه شریک و سهیم شوند.

 پهلوان تصریح کرد:با توجه به حضوری برگزار شدن مدارس در این مناطق و برای حفظ سلامت دانش آموزان مقرر شده است تا سرپناه‌های موقتی با همکاری جمعیت هلال احمر و آموزش و پرورش عشایری شهرستان اندیکا ایجاد شود.

۳۰ میلیارد ریال خسارت آبزی پرورران اندیکایی بر اثر زمین لرزه

فتح الله ابوعلی مدیرکل شیلات خوزستان گفت: زلزله ۵.۷ریشتری در اندیکا بیش از ۳۰ میلیارد ریال به آبزی پروران این منطقه خسارت زد و براساس بررسی و ارزیابی‌های میدانی، به پنج مزرعه پرورش ماهیان سردابی سوسن و سرخاب واقع در روستای سربازار شهرستان اندیکا خسارت سنگین و کلی وارده شده ضمن آنکه ۱۵ تن ماهی در این مجتمع‌ها از بین رفته است.

او بیان داشت: براثر این زلزله خساراتی به دیواره‌ها و بدنه ۵۱ استخربتنی وارد شده است و بدون بازسازی خسارات وارده به زیربنا‌های مجتمع‌های آبزی پروری اندیکا، از سرگیری فعالیت آنان امکان پذیر نیست و گزارش ارزیابی‌های خسارات وارده به آبزی پروران منطقه اندیکا در شمال شرق خوزستان به استانداری خوزستان، مدیریت بحران وزارت کشور و سازمان شیلات ارسال شده است. آبزی پروران ماهیان سردابی اندیکا پارسال بیش از یک هزار تن ماهی قزل آلای رنگین کمان تولید به

ابوعلی افزود: پس از بررسی‌های لازم، خسارات وارده در قالب تسهیلات ارزان قیمت بانکی و پرداخت بلاعوض، فعالیت آبزی پروران اندیکایی از سرگرفته شود.

مرمت راه‌های زلزله زده اندیکا

سید هدایت اله موسوی مدیرکل امور عشایر خوزستان گفت: مرمت راه‌های عشایری مناطق زلزله زده اندیکا توسط سه تیم ماشین آلات راهسازی آغاز شده است و تاکنون حدود ۳۰ کیلومتر از راه‌های خسارت دیده از زلزله اخیر در این شهرستان بهسازی، مرمت و بازگشایی شده‌اند.

او افزود: حدود چهار میلیارد ریال اعتبار از سازمان امور عشایری برای مرمت راه‌های مناطق زلزله زده اختصاص یافته است که ۱۰۰ کیلومتر راه عشایری دیگر نیز در روز‌های آینده مرمت و بهسازی می‌شوند.

 آسیب جدی  به  ۵۰ مدرسه در اندیکا 

علی قربانی مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس خوزستان گفت: ۵۰ مدرسه در اندیکا به دلیل وقوع زمین لرزه در چند روز اخیر آسیب دیدند که نیاز به بازسازی و تعمیر دارند و در پی وقوع زلزله در شهرستان اندیکا با کمک فرمانداری و اداره آموزش و پرورش این شهرستان میزان خسارتی که به مدارس منطقه وارد شده برآورد اولیه شده است.

او اظهار داشت: تا یک ماه آینده تعمیر مدارس آسیب دیده این شهرستان به پایان خواهد رسید و از تمامی خیران تقاضا داریم برای تعمیر و بازسازی این مدارس همچون گذشته کمک کنند و از این تعداد ۱۱ مدرسه آسیب بیشتری دیدند و برخی مدارس دوباره باید احداث شوند.

قربانی ادامه داد: مسیر تردد برخی مناطق در این شهرستان سخت عبور است با بالگرد کلاس کانکسی را به مناطق عشایری ارسال خواهیم کرد و در مناطقی که جاده دسترسی وجود دارد مدارس آسیب دیده بازسازی می‌شوند.

مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس خوزستان گفت: پنج کامیون تجهیزات آموزشی و مرتبط با تحصیل دانش آموزان، برای مدارس و دانش آموزان عشایری شهرستان اندیکا ارسال شد و از گذشته محرومیت‌هایی در این منطقه وجود داشته و زمین لرزه اخیر نیز خسارات بیشتری به مدارس این منطقه وارد کرده که باید با همکاری و مشارکت خیران شرایط را برای تحصیل دانش آموزان این منطقه فراهم کرد.

تشکیل قرارگاه سپاه در اندیکا برای امداد رسانی به مناطق زلزله زده

سرتیپ دوم پاسدار نعمت الله باقری جانشین فرمانده سپاه ولیعصر (عج) خوزستان از تشکیل قرارگاه شهیدمرتضی حسین‌پور برای امدادرسانی به مردم زلزله‌زده اندیکا خبر داد و گفت: سپاه خوزستان با تمام ظرفیت در حال خدمت رسانی به مردم آسیب دیده شهرستان اندیکا است و کمک‌های معیشتی و رفاهی را روزانه به این منطقه ارسال می‌کند.

او ادامه داد: سپاه و بسیج همواره در تمامی بحران‌ها و شرایط سخت در کنار مردم بوده و این بار نیز با تشکیل قرارگاه برای امداد رسانی و کمک به مردم آسیب دیده مناطق زلزله زده اندیکا وارد عمل شده است.

سرتیپ باقری تصریح کرد: پس از وقوع زلزله در اندیکا، فرماندهی سپاه استان باتوجه به لزوم حضور نیرو‌های بسیج و سپاه در این مناطق بلافاصله برنامه ریزی برای تشکیل قرارگاه همچنین ارسال کمک‌های مختلف به شهرستان‌های شمالی و آسیب دیده را در دستور کار قرار داد.

جانشین فرماندهی سپاه ولیعصر (عج) خوزستان گفت: باتوجه به اینکه تعداد زیادی از منازل در این زمین لرزه تخریب شده و تعدادی از خانوار‌ها سرپناهی ندارند، تهیه منبع ذخیره آب، بسته غذایی، چادر و پتو برای کمک رسانی در اولویت قرار گرفته است.

این مقام مسئول اظهار داشت: در تلاش هستیم پیش از آغاز فصل سرما در این مناطق در زمینه اسکان موقت خانوارها، در کنار هلال احمر، ستاد بحران و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی اقدامات اساسی را انجام دهیم

زلزله اندیکا محرومیت‌های اندیکا را نمایان کرد

صادق خلیلیان استاندار خوزستان هم گفت: زلزله اندیکا علاوه بر وارد آوردن خسارت باعث شد محرومیت‌های این منطقه آشکار شود در نتیجه باید وقوع زلزله و تبعات آن را به فرصت تبدیل کنیم و زمین لرزه خسارت‌های به اندیکا وارد کرد این خسارت‌ها باید جبران شود و برنامه ریزی برای برطرف کردن محرومیت‌ها انجام گیرد.

او افزود: بنابراین باید وضع موجود را مدیریت کرده و خسارت‌های ناشی از زلزله و محرومیت زدایی را برطرف نماییم و در یک مسیر رو به توسعه حرکت کنیم.

خلیلیان با تاکید برلزوم نگاه راهبردی به این منطقه بیان دشات: بعد از وقوع زلزله، مسئولان ذیربط وارد منطقه شده و خسارت‌های لازم را برآورد کردند و در حال حاضر در مرحله اسکان موقت مردم به سر می‌بریم که باید با سرعت بیشتری انجام شود و بعد از آن به اسکان دائم تبدیل می‌شود.

استاندار خوزستان بیان کرد: باید ازاین فرصت استفاده کرده و طرح‌های کوچک زودبازده در کشاورزی و دامپروری را به انجام برسانیم و  برای اسکان موقت عشایر و آسیب دیدگان در قرارگاه طرحی تهیه شده و از محل اعتبارات استانی مبلغی اختصاص یافته است که نیازمند تصویب از سوی هیات دولت است و برآورد اولیه خسارت زلزله اندیکا یک هزار و ۲۵۰ میلیارد ریال است که خسارات مسکن را در برنمی گیرد.

استاندار خوزستان اضافه کرد: مناطق خوزستان پیشرفته و یا مانند اندیکا و مناطق شمالی استان با وجود ظرفیت‌های بزرگ بسیار عقب مانده هستند.

زیرساخت‌های اندیکا ضعیف و نیاز به تقویت دارد

عبدالله ایزد پناه رییس مجمع نمایندگان خوزستان گفت: وقوع زلزله دراندیکا باعث شد تمام مشکلات این مناطق از جمله در بخش‌های راه، گاز و مدارس آشکار شود که باید در جهت برطرف کردن آن‌ها تلاش کنیم.

او بیان داشت: یکی از اساسی‌ترین مشکلات شمال و شمال شرق استان راه‌های اصلی و روستایی است و زمان وقوع حادثه درمنطقه کوهستانی ایذه، باغملک، لالی و اندیکا باید بالگرد به منطقه اعزام شود.

منبع:ایرنا

انتهای پیام/م

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.