به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، بیشتر از یک ماه است که موضوع بازنگری طرح جامع کاهش آلودگی هوا در مشهد مطرح شده است. بر اساس این خبر قرار است در بازنگری جدید طرح، عوامل ایجاد کننده آلودگی هوای مشهد با منشأ خارج از شهر، استان و حتی کشور بررسی شود. اتفاقا یکی از راههایی که میتواند در کاهش نفوذ آلایندههای طبیعی زیست محیطی نظیر گرد و غبار به داخل شهر مؤثر تلقی شود، کاشت پارکها و فضاهای سبز جنگلی و دست کاشت در حریم شهر و حتی دیگر مناطق خراسان رضوی است.
محمد زرگران رئیس اداره جنگل داری و جنگل کاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی در پاسخ به اینکه سهم مشهد از مساحت منابع طبیعی دست کاشت خراسان رضوی چقدر است، گفت: مشهد با مساحتی بالغ بر ۱۰۰ هکتار پارک جنگلی، طبیعی و دست کاشت، بعد از تربت حیدریه، نیشابور، طرقبه - شاندیز و سبزوار در جایگاه پنجم خراسان رضوی قرار دارد.
فقط ۱۰۰ هکتار
او افزود: تا امروز مساحت پارکهای جنگلی، طبیعی و دست کاشت در خراسان رضوی بیش از ۲۵۰۰ هکتار است که ۱۰۰ هکتار از این مساحت مربوط به این قبیل پارکها در حوزه مشهد است.
رئیس اداره جنگل داری و جنگل کاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی ادامه داد: در اطراف مشهد مُلک آباد با مساحت ۴۰ هکتار جزو پارکهایی است که به طور موقت در اختیار شهرداری است.
۳۸ پارک منابع طبیعی در خراسان رضوی
زرگران بیان کرد: ۲۵۰۰ هکتار پارک جنگلی، طبیعی و دست کاشت استان شامل ۳۸ پارک است و از این میزان تعداد ۲۳ پارک به مساحت بیش از ۱۹۰۰ هکتار احاله مدیریت شده است؛ یعنی بر اساس طرحی مشخص، مدیریتش به شخص یا نهادی حقیقی یا حقوقی واگذار شده است.
بیشتر بخوانید
او با بیان اینکه ۱۵ پارک دیگر به مساحت حدود ۶۰۰ هکتار نیز در دست برنامه ریزی برای احاله مدیریت است تصریح کرد: در احاله مدیریت زمین از سوی منابع طبیعی به شهرداری یا نهادهای دیگر واگذار میشود. وقتی زمینی به پارک جنگلی و نهالستان جنگلی تبدیل میشود واگذاری آن دیگر ممنوع است.
فقط ۲ پارک طبیعی درخراسان رضوی
رئیس اداره جنگل داری و جنگل کاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی با بیان اینکه منابع طبیعی در ایجاد پارکهای جنگلی به طور عمده زمین و آب ارائه میدهد، تاکید کرد: در خراسان رضوی تنها دو پارک طبیعی ارغوان دره و ارتکند کلات وجود دارد که مساحت این دو پارک طبیعی استان در مجموع ۱۰۵ هکتار است، یعنی از مجموع ۲۵۰۰ هکتار کل پارکهای منابع طبیعی استان، ۱۰۵ هکتار آن دست کاشت نیست و پارک طبیعی محسوب میشود.
او در پاسخ به این سؤال که چرا مساحت پارکها بر اساس مرور زمان دست خوش تغییر میشود، اظهار کرد: برخی مواقع درباره برخی زمینها مالک قانونی پیدا میشود که با شکایت مالک و رأی دادگاه، باید قسمت دارای مالک را به فرد پس بدهیم؛ بنابراین با وقوع این شرایط گاهی از مساحت پارکها کم میشود. وی تأکید کرد: به عنوان مثال پارک ۴۰ هکتاری قوچان جزو مناطق حفاظت شده محیطزیست قرار گرفت و اجازه احاله مدیریت صادر نشد و از حالت پارک خارج شد؛ بنابراین مساحت پارکهای جنگلی شناور است.
او افزود: پارکهای جنگلی، طبیعی و دست کاشت خراسان رضوی نسبت به میانگین کشوری در حد مطلوبی قرار دارد، اما باید تدبیری اندیشیده شود تا ضمن بهبود شرایط و ارتقای سطح خدمات در پارک ها، حفظ و حراست از کیان جنگل همواره مدنظر قرار گیرد.
انتهای پیام//س.ع