به گزارش خبرنگار حوزه مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، آتشِ تنور حمایت از فرزند آوری با اعطای مشوقهای مالی از چند روز قبل با سخنان زهره الهیان نماینده مجلس یازدهم بار دیگر داغ شده است.
این نماینده مجلس سخن از اعطای تسهیلات ۱۰ میلیونی برای فرزند اول، ۲۰ میلیونی برای فرزند دوم و ۳۰ میلیونی برای فرزند سوم کرده و البته وعده خانه دار شدن، بورسی شدن و اعطای زمین رایگان را هم داده، البته وعده که نه، وی صرفا بخشی از بندهای طرحی در مجلس که به دنبال تشویق خانوادههای به فرزند آوری است را بازگو کرده؛ اما به راستی ماجرا از چه قرار است؟
اصل ماجرا به مهر ۹۱ و اقداماتی در مجلس باز می گردد. «طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده» از اواخر مهر ۹۱ در دستور کار مجلس قرار گرفت و پیشنویس آن در خردادماه سال ۹۲ تقدیم مجلس شد تا به تصویب رسیده و اجرایی شود؛ اما به دلیل بار مالی سنگین آن برای دولت و همچنین عدم انطباق با سیاستهای کلی نظام به کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی بازگشت. طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده در ۵۵ ماده با هدف دستیابی به نرخ باروری ۲.۵ در رشد کمی جمعیت تا سال ۱۴۰۴ توأم با ارتقای کیفی جمعیت و تثبیت آن تا سال ۱۴۳۰ تهیه شده است. علیرغم مخالفت کارشناسان با این طرح، کلیات آن در آبان ماه ۱۳۹۴ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و مقرر شد کارگروهی به بررسی بار مالی آن برای دولت و اتخاذ تصمیماتی برای کاهش آن بپردازد.
بیشتر بخوانید
در نهایت و بعد از ۷ سال نمایندگان در نشست علنی (سهشنبه ۲۶ اسفند ماه ۹۹) مجلس شورای اسلامی، در جریان بررسی طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده با اجرای آزمایشی به مدت ۷ سال با ۱۶۱ رأی موافق، ۱۴ رأی مخالف و ۵ رأی ممتنع از مجموع ۲۰۵ نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.
طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده با رأی صحن علنی مجلس، اصل ۸۵ شد و بر اساس این اصل، کمیسیون مشترک تشکیل و طرح مذکور در این کمیسیون مورد بررسی و تصویب قرار گرفت و صحن علنی این بار به مدت اجرای آزمایشی طرح مذکور رأی داد. بر این اساس این طرح بار دیگر به صحن علنی مجلس بازنمی گردد و پس از رفع ایرادات شورای نگهبان اجرایی می شود.
تسهیلات شغلی و آموزشی، مشوقهای مالی و تسهیلات مسکن در کنار تلاش برای فرهنگسازی و فراهم ساختن بسترهای بهداشتی درمانی لازم برای زوجها به خصوص زوجهای نابارور از جمله مواردی است که در این طرح پیشبینی شده است. معافیت و مرخصی تحصیلی، همچنین آموزش از راه دور برای زوجها تا زمانی که فرزندشان دو ساله شود، یکی از نمونه تسهیلات آموزشی است که به زوجهای جوان کمک میکند در کنار انجام وظایف خود، دغدغه ادامه تحصیل هم نداشته باشند. همچنین طبق این قانون زوجهایی که طرح خدمت پزشکی دارند، به ازای هر فرزندی که دارند مدتی از خدمت آنها کاهش مییابد.
در حوزه فرهنگی صداوسیما و سازمانهای ارشادی مثل وزارت فرهنگ موظف شدند با تولید سریالها، انیمیشنها و... اقداماتی در حوزه فرهنگی در رابطه با جمعیت انجام دهند. در حوزه بهداشت و درمان نیز بیمه زوجین نابارور مورد توجه قرار گرفت و مقرر شد زایمان طبیعی به صورت رایگان انجام شود. گسترش بیمه و مراکز درمان ناباروری برای دوران بارداری و شیردهی، تسهیلات قرض الحسنه فرزندآوری و سهام یک میلیون تومانی برای نوزادان هم از جمله مشوقهای مالی این قانون است. حل چالش مرخصی ۹ ماهه زایمان و دورکاری چهار ماهه برای مادران شاغل نیز از جمله تسهیلات شغلی پیشبینی شده در قانون جوانی جمعیت و تعالی خانواده است.
بیشتر بخوانید
همچنین برای بیماری فرزندان مادران شاغل مرخصی استعلاجی پیشبینی شده تا مادران بتوانند از مرخصی استعلاجی استفاده کنند و بدین ترتیب بخشی از دغدغههای زنان کارمند برای فرزندآوری کاهش یابد. تسهیلات مسکن برای به دنیا آمدن فرزند سوم خانواده از دیگر مشوقهای اقتصادی طرح جوانی جمعیت و تعالی خانواده است. بر این اساس با به دنیا آمدن فرزند سوم حتی اگر خانواده یک بار از تسهیلات مسکن استفاده کرده باشد میتواند برای بار دوم نیز از این امتیاز استفاده کند.
طبق این طرح در کلان شهرها و شهرهایی که جمعیت بیش از ۵۰۰ هزار نفر دارند، اگر خانوادهای صاحب فرزند سوم به بعد شود زمین ۱۵۰ تا ۲۰۰ متری به دو روش فروش اقساطی با قیمت تمامشده و یا به صورت ۹۹ساله که مالکیت آن بر عهده دولت است، در یکی از شهرهایی که جمعیت آن زیر ۵۰۰ هزار نفر است واگذار میشود. تصویب تسهیلات مسکن ۱۵۰ میلیونی برای تولد فرزند سوم در خانوادههای فاقد مسکن، نیز یکی از مشوقهای پیشبینی شده در طرح جوانی جمعیت و تعالی خانواده است که در بودجه سال ۱۴۰۰ تصویب شد.
علاوه بر این کل نهادهای کشور اعم از نهادهای تبلیغی و فرهنگی (وزارت فرهنگ و صداوسیما و آموزش و پرورش و علوم و...) نهادهای اقتصادی (بانک مرکزی و بانکها، وزارت اقتصاد و دارایی، سازمان برنامه، وزارت صمت)، نهادهای استخدامی (بیمهها، امور استخدامی، تامین اجتماعی و...) امنیتی (اطلاعات، کشور و...)، بهداشتی (بهداشت و درمان، تعاون و کار و رفاه و اجتماعی)، وزارتخانههای پایه (راه و شهرسازی، نفت، نیرو) و حتی شرکتهای خصوصی مثل خودروسازان و... در خدمت فرزندآوری قرار دارند.
تامین منابعمالی طرح جوانی جمعیت با تردید جدی روبهرو است و تاکنون طرحهای زیادی داشته ایم از جمله قانون تسهیل ازدواج که در کما فرو رفته اند و هیچ گاه جامه عمل به خود نگرفته اند. به همین دلیل و به دلیل تجربیات تلخ گذشته پیرامون اجرایی شدن این طرح حواشی زیادی ایجاد شده چرا که اعطای مبالغ ۱۰ تا ۳۰ میلیونی و اعظای زمین ۲۰۰ متری و ... کمی با توجه به شرایط فعلی اقتصادی کشور و تحریمها دور از ذهن است.
بیشتر بخوانید
در همین رابطه در بخشی از گزارش پژوهشکده شورای نگهبان با بیان ابهام درخصوص حمایتهای اقتصادی و مالی طرح مزبور از خانوادهها، این موضوع این گونه بیان شده است: «اگرچه طرح حاضر تلاش نموده ارائه برخی خدمات اقتصادی و کمکهای مالی مناسبی را پیش بینی نماید، اما با بررسی منابع پیش بینی شده که بخشی از آن در ادامه گزارش ذکر و بخشی از آن نیز در بررسی مواد بیان شده است، امکان اجرایی شدن این موارد محل تردید جدی است؛ لذا با عنایت به عدم ورود دولت جهت رفع مشکل در قالب پذیرش بار مالی طرح و یا ارائه الیحه بهتر بود با کاهش حجم مواد طرح و ارائه نوعی اولویت بندی، سازوکارهای مناسبی جهت تحقق بار مالی آن مدنظر قرار میگرفت».
در ادامه این بخش با اشاره به بار مالی طرح به عنوان یکی از موانع پیشرو اهداف این سند، آمده است: «نکته مهمی که ناظر به مصوبه حاضر وجود داشته و تحقق اهداف این قانون را با چالش جدی مواجه مینماید، بار مالی ایجاد شده توسط مصوبه از یکسو و از طرف دیگر عدم پیش بینی منابع الزم جهت تحقق اعتبارات مورد نیاز میباشد. در این رابطه الزم است نگاهی به بار مالی ایجاد شده توسط طرح پرداخته شود. گفتنی است ارائه تخمین قابل قبول از هزینههای این طرح مستلزم در اختیار داشتن برآوردی از ابعاد گروههای مختلف مخاطب طرح براساس مطالعات جمعیتی میباشد که متأسفانه در این زمینه برآورد دقیقی صورت نگرفته و به همین دلیل در بررسی حاضر عموماً به ذکر هزینه پایه ماده یا حکم مورد نظر به ازای هر فرد یا خانوار اکتفا شده است».
غلبه نگاه دولت مداخله گر در این طرح، موجب اتکای بیشازحد به منابع مالی دولت در بسیاری از مواد طرح نظیر تأمین خوابگاه متأهلین، تهیه مسکن مناسب برای طلاب متأهل دارای فرزند، تأمین تسهیلات جهت تهیه وسایل آغاز زندگی، تهیه مسکن مناسب و ارزان، لحاظ مزایای شغلی برای قضات پروندههای خانواده، وام قرض الحسنه فرزند، وام خرید مسکن، حق اولاد شده است و بار مالی زیادی برای اجرای این طرح بر دولت تکلیف شده است.
در مقابل توجهی به نحوه مشارکت بخش خصوصی در این زمینه نشده است. این در حالی است که برای نمونه، مسئله مرخصی ۹ ماهه زایمان هنوز حلنشده و حمایت مالی کافی از آن صورت نگرفته است. با توجه به مشکلات فعلی اقتصاد کشور و نیز زمان لازم برای بهبود وضعیت اقتصاد، سوال این است که آیا دولت توانائی تحمل هزینههای اجتماعی و اقتصادی لازم برای اجرای موفق قانون جمعیت و دستیابی به اهداف زمانبندیشده آن را خواهد داشت.
بیشتر بخوانید
علاوه بر این، این طرح ها تازگی ندارد و هنوز خیلی از زمان شعار «هر نوزاد یک میلیون» محمود احمدی نژاد رئیس جمهور اسبق در سال ۸۹ نگذشته است. رئیس جمهور در این سخنان مدعی شده بود یک میلیون تومان به هر فرزند تازه متولد شده در سال ۱۳۸۹، بدهد. طرحی که در آن سالها حدود نیمی از راه را هم رفت. هر خانواری که در این سال صاحب فرزند شد، فرزندش هم دارای یک حساب بانکی به مبلغ یک میلیون شد که هیچ گاه دست هیچ کس حتی به یک هزار تومانی این طرح نرسید.
البته که درباره ضمانت اجرای این قانون فاطمه قاسم پور رئیس کمیسیون زنان مجلس شورای اسلامی گفته است: از دیگر نقاط قوت طرح، بخش ضمانت اجرایی است که مانع اجرایی نشدن این قانون پس از تصویب میشود تا به سرنوشت قانون تسهیل ازدواج منجر نشود. اما هیچ نکتهای درباره جزئیات ضمانت اجرا گرفته نشده است. با این وجود باید منتظر ماند تا نتایج طرح هفت ساله مجلس یازدهم را هم برای برون رفت از بحران پیری جمعیت و فرار خانواده ها برای بچه دار شدن را دید.
زهرا قاسمی
انتهای پیام/
من 2 تا دختر کوچیک دارم و مستاجر هستم، جدیداً صاحب خانه ها شرط میزارن که بچه نداشته باشی و به خانواده بچه دار خانه نمی دن. به همین خاطر نتانستم خانه پیدا کنم.
از سایر رسانه ها بیاموز
اینها خود تحریمی را بردارند تا مافیا با گران فروشی وحشتناک در بازار کاملا انحصاری خانواده های فعلا را نابود و از بین نبرند
گرانی و تورم و نبود مایحتاج زندگی به قیمت منطقی و مناسب مردم را تهدید به نابودی می کند
و با این گرانی و تورم مردم کشور طبيعتا به ورطه نابودی خواهند رفت
1. مشکلات اقتصادی و فقر در جامعه، با اشتغال و رفع بیکاری حل میشه
2. مساله اشتغال و رفع بیکاری در کشور ما تنها با رفع جوانان قابل حله...
یعنی اگر کمی صبر کنیم تا دهه شصتی های چغر و بدبدن مملکت، کم کم صحنه این دنیارو ترک کنند و به شرط زادنیاوری های جدید میشه به حل بحران اشتغال و اقتصاد جامعه امیدوار بود. والسلام
1. مشکلات اقتصادی و فقر در جامعه، با اشتغال و رفع بیکاری حل میشه
2. مساله اشتغال و رفع بیکاری در کشور ما تنها با رفع جوانان قابل حله...
بنده کارمند دولت هستم با 4 فرزند و مدرک دیپلم با حقوق ماهی 6 تومن ، همکار دیگر بنده که در اتاق بنده است و مسول بنده با مدرک فوق لیسانس و یک فرزند با حقوق 9 تومن البته کار ایشان نیاز به تخصص خاصی هم ندارد ، معمولا در بین کارکنان دولت همینطور هست کسانی که حقوق بیشتری دارند تک فرزند و بلعکس.
حالا طرح پیشنهادی بنده که بار مالی هم برای دولت نداشته باشد ، حقوق پایه فعلی بنده مثلاً حدود 5 تومن است و حق اولاد به ازای هر فرزند 100 هزار تومان ، حقوق پایه همکارم(رییس) حدود ۷ تومن است ،
حالا پیشنهاد بنده چی هست این که حقوق پایه بنده بشود حدود 1/5 میلیون و حق اولاد بشود نفری مثلاً 1میلبون تومان ، حقوق پایه همکارم بشود مثلاً 2/5 میلیون ، پس مشاهده بفرمایید با اینکه حقوق پایه همکارم (رییس) از بنده بیشتر است به خاطر فرزند بیشتر دریافتی بنده بیشتر می شود ، این گونه میشود حمایت از فرزند آوری .
سال 90 قرار شد نفری یک میلیون بدهند اگر کسی دیده به ما هم خبرشو بده
ضمانت اجرایی همچین حرف هایی با کیست
حرف زیاد گفته میشود زیاد خوش بین نباشید بهانه تراشی هم همیشه هست
بار مالی دارد
سند ملک بنامت هست
درامدت از n تومان بیشتر هست
یاد حکایتی افتادم
روزی باغبانی مشغول بیل زدن باغش بود فردی از هم که از انجا گذر میکرد با صدای بلند داد زد خدا قوت خسته نباشی باغبان هم جوابشو داد بهش گفت موقع برداشت محصول یه جعبه از میوه های باغ به شما میدهم گذشت و گذشت تا میوه ها رسیدند مرد رهگذر امد و حرف باغبان رو یاداوری کرد به من قول یه جعبه میوه دادی باغبان گفت انروز تو خوش بودی یه حرفی به من زدی منم از روی خوشی به تو حرفی زدم مثل اینکه زیاد جدی گرفتی
حالا حکایت همان حکایت هست
شما طرح ندید لطفا اقتصادو درست کنید جیب مرمو خالی نکنید همچی درست میشه
همون سربازی مانع ازدواج میشه
همون سربازی دوسال پسر را از زنان در بازار کار عقب میندازه
دوسال هرچی خوندی فراموش میکنی و فقط تحقیر میشی
هر فرزند با خودش روزی می آورد و روزی خود ما هم با خداست(در حالی که فکر و خیال می کنیم ما روزی میدهیم) هر چند شرایط سخت شده ولی رزق و رزوی ضمانت شده خداست. بجای شلوغ کاری ایجاد ناامیدی که ارثیه دولت پر خسارت قبل است نگاه همون رو عوض کنیم توکل به خدا داشته باشیم و هر کسی به سهم خود کمک کند قطعا مشکلات حل خواهد شد اگر خودمون بخواهیم. دولت نیاز شدید به همدلی و کمک دارد برای حل مشکلات خودمون
بقیه ش؟؟؟؟
من خودم ازپس هزینه هاش برنیومدم و دیگه ادامه نمیدم وامیدم هم ازدست دادم
ضمنا ناباروری هزینه های جانبی زیادی داره که کمتر کسی تو این اقتصاد بیمار دنبالش میره
باشگاه خبرنگاران جوان بهتره رو این موضوع کار کنه