۸۰ درصد نهاده‌های دامی وارداتی مربوط به بخش خصوصی است

مدیرکل شرکت پشتیبانی امور دام خراسان رضوی گفت: بیش از ۸۰ درصد نهاده‌های دامی وارداتی مربوط به بخش خصوصی است و شرکت پشتیبانی امور دام حداکثر ۲۰ درصد نهاده‌ها را وارد می‌کند.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، سعادت علی نیا مدیرکل شرکت پشتیبانی امور دام خراسان رضوی در بیست و نهمین جلسه دبیرخانه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی به منظور بررسی دوباره پرونده مشکلات موجود در حوزه حمل نهاده‌های دامی از بنادر جنوبی کشور گفت: روال این است که بیش از ۸۰ درصد نهاده‌های دامی وارداتی مربوط به بخش خصوصی است و شرکت پشتیبانی امور دام حداکثر ۲۰ درصد نهاده‌ها را وارد می‌کند. از طرفی، تخصیص نهاده‌ها در حوزه سامانه بازارگاه بوده و توسط وزارت جهاد کشاورزی بر اساس ضرایب دام و طیور و سهمیه هر استان تقسیم‌بندی شده و تخصیص داده می‌شوند. این سامانه ممکن است در خراسان رضوی ۱۰ هزار تن کنجاله سویا را تخصیص دهد و از این مقدار ۲۰۰۰ تن سهمیه شرکت پشتیبانی باشد و مابقی مربوط به بخش خصوصی.

او افزود: شرکت پشتیبانی امور دام موظف است تا برای حمل نهاده‌ها به مقصد ۳۲ استان برنامه‌ریزی نماید. بر این اساس نهاده را در جریان فرآیند مناقصه می‌گذارد تا شرکت‌های حمل ریلی و جاده‌ای در این زمینه تعیین شوند.

مدیرکل شرکت پشتیبانی امور دام خراسان رضوی ادامه داد: اگر ۱۰۰ درصد نهاده در اختیار مدیریت شرکت پشتیبانی باشد، ما می‌توانیم برای چگونگی حمل آن برنامه‌ریزی نماییم، اما تنها ۲۰ درصد در اختیار شرکت ماست. از طرفی، از زمان راه اندازی سامانه بازارگاه، مرغدار و دامدار حواله خود را از سامانه خریداری می‌کنند. در این میان، فقط پنج اتحادیه می‌توانند برای حواله‌هایی که می‌گیرند، با شرکت‌های ریلی قرارداد ببندند و نکته دیگر این است که تخصیص ریلی از بنادر به راحتی امکان پذیر نیست.

علی‌نیا بیان کرد: سال گذشته نحوه حمل نهاده‌ها به این صورت بود که ۲۴۰ هزار تن در قالب حمل جاده‌ای و ۲۶ هزار تن از این مقدار با ریل جابه‌جا شد. امسال تاکنون ۳۰۰ هزار تن نهاده در استان توزیع کردیم که ۸۰ هزار تن آن از طریق ریل حمل شده است. هم اکنون سایت‌های خوبی برای تخلیه بار ریلی در سبزوار، جوین، نیشابور، ایستگاه شهید مطهری و تربت حیدریه وجود دارد که اگر تخصیص ریلی صورت بگیرد، حاضر به همکاری با بخش خصوصی برای استفاده از آن‌ها هستیم.

او تصریح کرد: نکته‌ای که درباره تخصیص نهاده از بنادر شمال و جنوب وجود دارد این است که کشتی‌هایی که از بندر امیرآباد وارد می‌شوند، حجم کمتری دارند و به خاطر نیاز بیشتر استان ما، بیشتر تخصیص نهاده‌های خراسان رضوی از بندر امام صورت می‌گیرد. از طرفی، استان گلستان هم که به بندر امیرآباد نزدیک است مانند خراسان رضوی بیشتر نهاده‌های تخصیصیش را از بندر امام دریافت می‌کند.

همکاری بخش خصوصی با حوزه حمل و نقل نهاده های دامی

علی اکبر لبافی رئیس دبیرخانه شورای گفت‌وگوی خراسان رضوی گفت: در جلسه هشتاد و پنجم شورای گفت‌وگوی استان مقرر شد میزان اجرایی شدن مصوبات شورای گفتگو را بررسی نماییم تا دستگاه‌هایی که در زمینه اجرای مصوبات به وظیفه خود عمل نکرده‌اند، مشخص گردند؛ لذا در این نشست به دنبال این هستیم که میزان اجرایی شدن برخی مصوبات و دلایل عدم اجرای آن‌ها را بررسی کنیم.

او با اشاره به مشکلات کارخانجات خوراک دام در موضوع حمل نهاده‌های دامی خراسان رضوی و مصوبات آن در شورای گفت و گو افزود: تقاضای کارخانجات خوراک دام، حمل ریلی نهاده‌ها از بندر امام بوده و راه آهن نیز اعلام کرده بود که مشکلی برای حمل نهاده‌ها ندارد، اما در این زمینه ۲ خواسته از سوی شرکت راه آهن ایران وجود دارد؛ نخست اینکه در بارنامه‌ای که در بندر امام صادر می‌شود، بحث تغییر حمل جاده‌ای به ریلی ذکر شود. نکته دوم درباره مبادی تخلیه بار است؛ راه آهن انبار و ذخیره‌گاه لازم را برای تخلیه بار کارخانجات خوراک دام در اختیار ندارد تا بارگیری را از آنجا انجام دهد و بخش خصوصی باید در تامین این زیرساخت، همکاری و همراهی لازم را به عمل آورد.

از مرداد ماه ۱۶۰ میلیارد تومان بابت خرید نهاده‌های دامی پرداخت شده است

فریدون کافی رئیس اتحادیه کارخانجات خوراک دام خراسان رضوی گفت: سازمان امور مالیاتی مبلغ پشت بارنامه‌ها را برگشت می‌زند و در برگه‌های مالیاتی لحاظ نمی‌کند. البته دست این سازمان به لحاظ قانونی بسته است و باید تدبیری شود تا جلوی این موضوع گرفته شود یا مسائل قانونی آن حل و فصل گردد که گار چنین نشود، بخش خصوصی ما متضرر خواهد شد.

او با بیان اینکه پشت کرایه حمل غیرقانونی است و طبق قانون باید در بارنامه لحاظ شود، افزود: علی‌رغم پیگیری‌های ۲ ماه اخیر باز هم به نتیجه مطلوبی در این زمینه دست نیافته‌ایم.

رئیس اتحادیه کارخانجات خوراک دام خراسان رضوی ادامه داد: بیش از ۵۷ میلیارد تومان بابت نهاده‌های کارخانجات به واردکننده پرداخت شده که این رقم فقط مربوط به ۱۰ روز آبان ماه است، اما این محصولات هنوز به دست تولیدکننده نرسیده است. البته این ارقام مربوط به کارخانجات تحت پوشش اتحادیه است و اطلاع دقیقی از ارقام کارخانه‌هایی که تحت پوشش این تشکل نیستند، در اختیار نداریم.

کافی بیان کرد: از مرداد ماه تاکنون نزدیک به ۱۶۰ میلیارد تومان هزینه نهاده به واردکنندگان پرداخت شده و هنوز به دست کارخانه‌های خوراک دام استان نرسیده و این درحالی است که کارخانه‌ها برای تامین سرمایه در گردش خود باید از هفت خوان بانک‌ها عبور نمایند و سود تسهیلات را بپردازند. توامان بازار نیز در حلقه‌های بعدی این زنجیره، از تبعات این ماجرا آسیب می‌بیند.

او تصریح کرد: امسال ۲۱۶۰ تن سویا از شرکت پشتیبانی امور دام خریداری کردیم؛ این رقم سهمیه کارخانجات خوراک دام بود، اما اکنون این شرکت اعلام کرده به خاطر مشکل در بندر امام این میزان بار را از انبار شرکت پشتیبانی در استان ترخیص خواهد نمود. سوال ما این است که چرا از ابتدا این اتفاق رقم نخورد و زمان از دست رفت؛ ۱۰۰ روز پیش کارخانه‌ها سویا را خریداری کرده اند، اما هنوز نهاده‌ها را دریافت ننموده‌اند. وقتی می‌توان با ظرفیت خوبی این نهاده‌ها را از شرکت پشتیبانی دریافت کرد، چرا این اتفاق نمی‌افتد؟

مدیرعامل اتحادیه کارخانجات خوراک دام خراسان رضوی تاکید کرد: وقتی ۳۰ درصد سهمیه نهاده دامی استان از طریق شرکت پشتیبانی وارد می‌شود، چرا سهمیه کارخانجات برای حمل ریلی تخصیص داده نمی‌شود؟ این موضوعات به شرکت پشتیبانی امور دام و وزارت جهاد کشاورزی برمی گردد. ما یکی از استان‌هایی هستیم که بیشترین مسافت را با بندر امام داریم. جو و ذرتی که با ۳۰۰ تومان کرایه حمل از بندر امیرآباد می‌توان حمل نمود، از بندر امام با ۹۲۵ تومان کرایه حمل می‌شود و به استان می‌رسد.

آمادگی بعضی شرکت‌های ریلی برای حمل نهاده‌ها

موسی صفایی رئیس بازرگانی راه آهن خراسان گفت: ما مشکلی برای حمل ریلی بار نداریم و وضعیت حمل نیز مطلوب است و به موقع انجام می‌شود، اما در مبدا بار، شیوه حمل از سوی متولی بخش خصوصی یا دولتی تعیین می‌گردد و متولی مشخص می‌نماید که نهاده‌ها چگونه حمل خواهد شد. هم اکنون چهار شرکت ریلی بزرگ که ناوگان مناسب حمل ریلی نهاده را در اختیار دارند، امکان ورود به این بحث را دارند.

او افزود: شرکت‌های ریلی آمادگی حمل نهاده‌ها را دارند؛ اما تخصیص به ریل باید در مبدا مشخص شود تا حمل ریلی نهاده صورت بگیرد. تاکنون مشکلی در زمینه حمل ریلی نهاده اعلام نشده است.

در اغلب اوقات نهاده کافی در بنادر شمالی موجود نیست

احمد داوطلب کارشناس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: امکان انتخاب حمل و باربری نهاده باید از سوی بخش خصوصی وجود داشته باشد. درباره اختصاص نهاده از بنادر شمالی به استان هم پیگیری کردیم؛ اما تهران اعلام کرد وقتی در بنادر شمالی نهاده‌ای نباشد، باید از جنوب دریافت کنید.

او افزود: از شهریور ماه اجرای مصوبه شورای گفتگو صورت گرفته و حمل بخش زیادی از نهاده‌های دامی استان به صورت ریلی انجام شده است؛ همچنین از ۳۰ هزار تن جو متعلق به استان ۲۵ هزار تن مربوط به شرکت پشتیبانی بوده که ۵ هزار تن آن مربوط به بندر امام می‌باشد. درباره ذرت هم ۱۵ هزار تن سهمیه داشتیم که بیشترین میزان تخصیص آن یعنی ۱۱ هزار تن مربوط به بندر امام بوده است. وزارت جهاد کشاورزی وقتی می‌تواند به موضوع نهاده‌ها ورود داشته باشد که نهاده وارد سامانه بازارگاه شود.

کارشناس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: یکی از راهکار‌ها این است که اتحادیه‌ها با شرکت واردکننده ذرت در بندر امام مذاکره کنند و برای حمل ریلی نهاده‌هایش قرارداد ببندد.

شهرام عیدی زاده سرپرست دفتر کشاورزی اتاق بازرگانی خراسان رضوی گفت: پیشنهاد جهاد کشاورزی خوب است و بهتر است که اتحادیه با واردکنند مذاکره نماید. از این مسیر، اصلاحات بدون گره خوردن به بروکراسی اداری میسر می‌شود.

ضرورت مکاتبه استاندار با وزیر جهاد کشاورزی برای حمل ریلی نهاده‌های دامی

لبافی رئیس دبیرخانه شورای گفت‌وگوی خراسان رضوی گفت: در مصوبه شورای گفتگو مقرر شده بود تا مکاتبه از سوی جهاد کشاورزی استان صورت بگیرد و به استناد آن زمینه‌ای فراهم شود تا اغلب بار‌های متعلق به استان ما از بندر امیرآباد تخصیص یابد که طبق آمار جهاد کشاورزی این اتفاق در مهرماه رقم خورده است.

او افزود: راه آهن آمادگی حمل ریلی نهاده‌های دامی از بندر امام را دارد و قرار بود مکاتبات این موضوع از سوی جهاد کشاورزی صورت گیرد. در این زمینه می‌توان دستور استاندار را اخذ نمود تا پیگیری لازم در مراجع مربوطه انجام پذیرد.

رئیس دبیرخانه شورای گفت‌وگوی خراسان رضوی ادامه داد: با توجه به تجربه خوب شرکت پشتیبانی امور دام، مقرر شد تا این شرکت به بخش خصوصی کمک کند تا بتواند نهاده‌ها را به صورت ریلی حمل کند. همچنین قرار بود اداره کل راهداری مکاتبه‌ای با راهداری استان‌های خوزستان و هرمزگان انجام دهد تا عدد‌های تن کیلومتر به عنوان کف نرخ کرایه لحاظ و اگر افزایش قیمتی صورت گرفت، در بارنامه لحاظ شود.

لبافی بیان کرد: بخشی از مصوبات شورای گفتگو اجرایی شده و باید برای ۵۰ درصد دیگر از مصوبات پیگیری بیشتری صورت بگیرد. ما اعلام می‌کنیم که راه آهن آمادگی لازم را دارد، اما نوع تخصیص حمل باید در مکاتبه استاندار و به استناد مصوبه شورای گفتگو به وزیر جهاد کشاورزی اعلام شود تا تخصیص ریلی صورت بگیرد. شرکت پشتیبانی امور دام اعلام نمود که حاضر به همکاری برای انجام این کار و در اختیار گذاشتن سایت‌های تخلیه بار خود می‌باشد.

انتهای پیام//ا.د

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.