به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، حق پرستاری، حقوقی محسوب میشود که انسانها طبق قانون و عرف به این موضوع پایبند هستند و افراد در قبال پرستای که از انسانهای دارای کم توان انجام میدهند، حقوق خود را بر اساس توافق صورت گرفته دریافت میکنند.
یکی از موارد مهمی که در این زمینه وجود دارد، پرستاری از ایثارگران، آزادهها و جانبازان توسط همسران آنها است که همسران با همت و تلاش، علاوه بر خانهداری یا شغل خود، این اقدام را انجام میدهند. پرستاری برخی جانبازان با توجه به شرایط جسمانی آنها بشدت سخت است و اضافه بر نگهداری و پرستاری، هزینههای زیادی باید برای آنها در موارد مختلف خرج شود.
بر اساس دستورالعمل پرداخت حق پرستاری جانبازان مصوب ۱۳۷۸ معاونت بهداشت و درمان بنیاد شهید و امور ایثارگران، جانبازان مشمول و میزان پرداختی حق پرستاری را تعیین کرده است، ولی در مجموع جانبازان اعصاب و روان حداقل ۲۵ درصد و بالاتر که دارای همسر دائم بوده و در آسایشگاه بستری نباشند، به میزان درصد جانبازی، حق پرستاری تعلق میگیرد.
در اجرای بند (ج) از ماده (۳) تبصره (۴) قانون بودجه سال ۱۳۷۸ کل کشور مبالغ قابل پرداخت به استناد این بند با توجه به محدودیت اعتبار پیش بینی شده در ردیف ۵۰۳۴۵۸ و بر اساس موافقت نامه شماره ۳۲۰۰-۳۳ مورخ۰، ۱/ ۷/۷۸ مبادله شده بین سازمان برنامه و بودجه و بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی بعنوان حق پرستاری به جانبازان مشمول این قانون و براساس دستورالعمل اجرایی ذیل تعلق خواهد گرفت.
گروه هدف در ماده ۱ قانون فوق شامل ۱۲ بند است که به ترتیت جانبازان ۷۰% صرف اعصاب و روان، جانبازان کوادری و تری پلژیک با درصد کلی ۷۰%، جانبازان ۵۰% صرف اعصاب و روان بالاتر، جانبازان شیمیایی با ضایعه ریوی شدید و بادرصد کلی ۷۰%، جانبازان با قطع ۳ و ۴ اندام با درصد کلی ۷۰%، جانبازان قطع عضو دوبل تحتانی با قطع عضو دوبل فوقانی با درصد کلی ۷۰%، جانبازان پاراپلژیک، کوادری و تری پارزیک با درصد کلی ۷۰%، جانبازان نابینای کامل از هر دو چشم با درصد کلی ۷۰%، جانبازان با حداقل ۲۵% صرف اعصاب و روان با درصد کلی ۷۰%، جانبازان همی پلژیک غیر قابل حرکت با درصد کلی ۷۰%، جانبازان فلج مغزی و با درصدکلی ۷۰% و سایر جانبازان مشمول بند ” ج ” از ماده ” ۳ ” تبصره ” ۴ ” قانون بودجه سال ۷۸ کل کشور (خارج از موارد مذکور و یا همپوشانی موارد مجروحیت) به تایید کمیسیون پزشکی بنیاد جانبازان است.
مرجع رسیدگی به امور فوق توسط کمیسیون پزشکی بنیاد شهید و امور ایثارگران انجام میشود. پس نظریه این کمیسیون و تعیین میزان جانبازی در نوعهای مختلف، حقوقی برای پرستاری از آنها در نظر گرفته میشود.
نحوه محاسبه حقوق پرستاری در ماده ۲ قانون بودجه سال ۱۳۷۸ کل کشور تعیین و تصویب شده است. بر این اساس، مبنای تعیین میزان مبلغ حق پرستاری قابل پرداخت بر اساس حداقل حقوق و دستمزد کارگران مصوب وزارت کار و امور اجتماعی در هر سال محاسبه میشود. این مبلغ در سال ۱۳۷۸ به میزان ۳۶۱۸۲۰ ریال در نظر گرفته شده که معادل ضریب K به محسوب میآید.
بر اساس بند ۱، جانبازان ۷۰% به بالای صرف اعصاب و روان، جانبازان کوادری پلژی با درصد کلی ۷۰%، جانبازان شیمیایی شدید ریوی و ۷۰% کلی، جانبازان قطع ۴ اندام با درصد کلی ۷۰% جانبازان همی پلژیک غیرقابل حرکت با ۷۰% کلی و جانبازان فلج مغزی با ۷۰% کلی، معادل ۱۰۰ درصد ضریب K است.
طبق بند ۲، جانبازان ۶۹-۵۰ درصد صرف اعصاب و روان، جانبازان پاراپلژی با درصد کلی ۷۰% و جانبازان قطع عضو دوبل تحتانی یا قطع عضو دوبل فوقانی با درصد کلی ۷۰% معادل ۷۰ درصد ضریب K حساب میشود.
بر اساس بند ۳، جانبازان کوادری پارزی و تری پارزی با درصد کلی ۷۰ درصد، معادل ۶۰ درصد ضریب K است.
به موجب بند ۴، جانبازان ۴۹-۲۵ درصد صرف اعصاب و روان و ۵۰ درصد کلی، جانبازان دارای نابینایی کامل دو چشم با درصد کلی ۷۰ درصد، معادل ۵۰ درصد ضریب k حساب میشود.
طبق بند ۵، سایر جانبازان به تناسب میزان مجروحیت طبق نظر معاونت بهداشت و درمان تعیین میشود.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/