شهرستان خلیل‌آباد با دارا بودن باغ‌های انگور مرغوب و تولید کشمش با کیفیت، با موانع زیادی برای معرفی محصول و رسیدن به اهداف تجاری روبرو است که یکی از آن‌ها قیمت بالای محصول است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، دیار تاکستان‌های سر سبز و باغات انگور خراسان رضوی در شهرستان خلیل‌آباد رتبه اول استان در تولید انگور و کشمش را دارد، گرچه ارقام مختلف انگور در باغ‌های این شهرستان کاشت می‌شود، اما انگور «پیکامی» و «عسکری» از خاص‌ترین ارقام در باغ‌های خلیل‌آباد به شمار می‌روند که ۳۰ درصد آن تازه‌خوری و الباقی به کشمش تبدیل می‌شود.

با شروع فصل باردهی و برداشت باغات انگور در این شهرستان، قصه پرغصه هر ساله تکرار می‌شود و باغ‌داران برای فروش دسترنج یک‌ساله خود، نگرانی‌های زیادی را تجربه می‌کنند، مشکل فروش محصول انگور و کشمش به حدی است که به دلیل نبود بازار و سوددهی مناسب و همچنین نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی، هرساله نگرانی‌های زیادی را برای کشاورزان به وجود می‌آورد.

افزایش ۱۰۰ درصدی هزینه‌های تولید

یکی از باغ‌داران شهرستان خلیل‌آباد با بیان این‌که هر ساله کشاورزان با افزایش قیمت هزینه‌های تولید مواجه هستند، گفت: هزینه‌هایی همچون کود، سم، دستمزد کارگر برای برداشت و تولید و حتی کارتن بسته‌بندی کشمش ۱۰۰ درصد افزایش یافته است.

علی خبازی از روستای «مزده»  افزود: امسال تولید انگور به‌دلیل حوادثی که رخ داد کاهش یافت و برداشت محصول کمتری داشته‌ایم، ولی هزینه اجاره بهای آب برای آبیاری بسیار افزایش یافته است.

این باغ دار با بیان این‌که ۵ درصد از باغات به‌صورت مکانیزه آبیاری می‌شوند، ادامه داد: به خاطر خرده مالک بودن، نمی‌توانیم آبیاری مکانیزه اجرا کنیم.

قیمت بالا، بلای جان صادرات کشمش
خبازی با انتقاد از اینکه با شروع برداشت محصول و تولید کشمش، شاهد پایین‌ترین قیمت خرید محصول از کشاورزان هستیم، بیان کرد: با توجه به این‌که کشاورزان هزینه‌های بالایی برای تولید پرداخت می‌کنند، تمام سعی‌شان بر این است که تولیدات نمونه داشته باشند تا بتوانند محصولات را در بازار به قیمت خوبی به فروش برسانند.

او با بیان این‌که کشمش‌های منطقه دارای درجه‌بندی است و کیفیت محصولات در درشتی، رنگ و بسته‌بندی و تمیزی محصول به‌خوبی مورد توجه کشاورزان است، تصریح کرد: در سال گذشته هر کیلو کشمش ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان از کشاورز خریداری شد، ولی دلالان پس از اینکه فروش محصولات کشاورزان تمام شد، محصول را با مبالغی همچون ۱۸۰ تا ۲۰۰ هزار تومان به بازار عرضه کردند، امسال نیز تاکنون بر اساس درجه‌بندی کشمش‌ها، برای هر کارتن سه کیلویی تا ۲۰۰ هزار تومان به کشاورز پرداخت کردند.


فقط ۱۰ درصد تولیدات کشمش صادر شده است

علیرضا نعیمی مدیرعامل یک شرکت بازرگانی فعال در حوزه کشمش گفت: هزینه تولید نسبت به سال گذشته دو برابر شده است و با توجه به قیمت تمام شده بالاتر کشمش تولیدی در کشور نسبت به کشور‌های دیگر، عملاً بازار کشمش ما در رکود قرار دارد.


بیشتر بخوانید


او با بیان این‌که قیمت ارز تأثیر زیادی در بازار کشمش دارد، افزود: با وجود این‌که کیفیت محصولات ایران قابل رقابت با کشور‌های دیگر است و تولیدات امسال نیز نسبت به سال گذشته از کیفیت بالاتری برخوردار است، اما در سال جاری تاکنون تنها حدود ۱۰ درصد صادرات داشته‌ایم.

مدیرعامل این شرکت بازرگانی ادامه داد: قیمت تمام شده تولید کشمش در کشور‌های دیگر پایین‌تر از ایران است و تا وقتی تولیدات آن‌ها به پایان نرسد، تجار و بازرگانان نسبت به خرید کشمش ایران اقدام نمی‌کنند.

کاهش ۵۰ درصدی تولید کشمش خلیل‌آباد

محمود شبان مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خلیل‌آباد نیز از تولید کشمش ارگانیک در شهر کندر و روستای مزده در این شهرستان خبر داد و گفت: تولید کشمش امسال ۱۵ هزار تن بوده است که حدود پنج هزار تن کشمش زرد و ۱۰ هزار تن کشمش سبز تولیدی باغداران این شهرستان بوده است.

قیمت بالا، بلای جان صادرات کشمش
او با بیان این‌که امسال شاهد کاهش ۵۰ درصدی تولید کشمش نسبت به سال قبل بودیم، افزود: متأسفانه در سال زراعی ۱۳۹۹ - ۱۴۰۰ حادثه غیر مترقبه همچون سرمازدگی زمستانه، بارندگی بی‌موقع اردیبهشت ماه، گرمای بیش از اندازه خرداد ماه و قطعی برق موتور چاه‌ها، سبب وارد آمدن خسارت زیادی به محصول انگور شهرستان شد.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خلیل‌آباد با بیان این‌که پنج هزار و ۷۲۷ هکتار باغ انگور در این شهرستان زیر کشت است، که پنج هزار و ۴۲۰ هکتار آن بارده هستند، ادامه داد: در سال جاری ۱۰۰ هکتار باغات انگور نسبت به سال قبل افزایش یافته است که در مجموع این باغ‌ها، ۱۲ هزار نفر باغدار مشغول فعالیت هستند.

شبان با اشاره به اینکه ۷۰ درصد کشمش تولیدی شهرستان صادر و ۳۰ درصد آن در داخل کشور مصرف می‌شود، بیان کرد: ۲۰ درصد از انگور تولیدی شهرستان به صورت تازه‌خوری مصرف می‌شود که تولیدات انگور از گونه‌های پیکامی، عسکری و ارقام جدید ترکمن همچون کندری، فلیم و سیدلس انجام می‌شود.

او با بیان این‌که طی دو سال اخیر کشمش به بورس راه یافته که به‌عنوان یکی از روش‌های فروش، علاوه بر روش‌های سنتی در دسترس باغداران قرار گرفته است، تصریح کرد: این روش جدید بوده و فروش و هدایت به سمت بورس زمان‌بر است، ولی از لحاظ شفافیت و کشف قیمت در سال گذشته کمک خوبی به باغداران کرد که پیش‌بینی می‌شود امسال استقبال بیشتری از انبار بورس کشمش برای فروش صورت گیرد.

مدیر جهاد کشاورزی خلیل آباد با بیان این‌که باید از باغداری و آبیاری سنتی خارج شویم تا به بهره‌برداری بهتری دست یابیم، تاکید کرد: در این زمینه توصیه و ترویج باغات با سیستم جدید در سیستم داربستی و توسعه کشت انگور در گلخانه در برنامه‌های جهاد کشاورزی شهرستان قرار دارد.
رتبه پنجم تولید انگور و کشمش در کشور

شبان با بیان این‌که طرح فراز در ۵۰۰ هکتار از باغات شهرستان اجرا شده است، اظهار کرد: شهرستان در تولید انگور و کشمش در استان رتبه اول و در کشور مقام پنجم را داراست.

قیمت بالا، بلای جان صادرات کشمش

او با بیان این‌که همکاری خوب باغداران با کارشناسان حوزه کشاورزی سبب شده موارد فنی به درستی اجرا شود، افزود: محصول کشمش امسال به‌مراتب دارای کیفیت بهتر و بازارپسندی مطلوب‌تری نسبت به سال قبل است.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خلیل‌آباد ادامه داد: متأسفانه فروش فله‌ای کشمش باعث عدم معرفی کشمش خلیل‌آباد و سوءاستفاده دیگر شهر‌ها از کشمش این شهرستان و همچنین کاهش قیمت فروش این محصول شده است.

شبان بیان کرد: راه‌اندازی و تخصیص اعتبارات و تسهیلات جهت بارگاه بهداشتی، تخصیص اعتبارات کم‌بهره جهت سیستم‌های نوین پرورش، افزایش کارگاه‌های شستشوی کشمش، استفاده از ارقام برتر در تولید جهت کاهش ضایعات از زمان برداشت تا بازار مصرف و ارتقای سطح دانش فنی بهره‌برداران، برای افزایش کیفیت محصول انگور و کشمش بسیار مؤثر خواهد بود.


منبع؛ مهر

انتهای پیام//م.ج

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.