محققان قمی دریافتند اگزوزوم‌های سلول‌های بنیادی می‌توانند گزینه درمانی مناسبی برای بهبود آرتروز باشند.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از قم، به نقل از جهاد دانشگاهی واحد استان قم، هدی فضائلی ،مدیر اجرایی معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی قم با تشریح طرح پژوهشی درمان استئوآرتریت یا آرتروز گفت: با توجه به بار جهانی استئوآرتریت (OA) به عنوان یک وضعیت مرتبط با سلامتی که روند افزایشی داشته و یکی از عمده‌ترین دلایل ناتوانی جسمی در جمعیت در حال پیر شدن است، تحقیقات در جهت به کار گیری EV­ها به عنوان محصولات درمانی می­‌تواند نیاز‌های بالینی اساسی در مدیریت استئوآرتریت را برآورده ساخته و راه حلی درمانی ارائه دهد.

فضائلی ادامه داد: در یک مطالعه پژوهشی که در گروه سلول‌های بنیادی مزانشیمی جهاد دانشگاهی استان قم انجام گرفت، تاثیر اگزوزوم‌های حاصل از MSCs مشتق از دو منبع بافت مغز استخوان و بافت چربی بر استئوآرتریت در شرایط حیاتی (تزریق به زانوی موش‌های سوری مدل استئوآرتریتی) بررسی شد. بدین منظور، تغییرات حاصله در گروه‌­های مختلف، آنالیز هیستولوژیک توسط پاتولوژیست و همچنین بررسی­‌های ایمونوهیستوشیمی و بیان ژن­‌های غضروفی شامل sox ۹، aggrecan و کلاژن نوع II و ژن استخوانی کلاژن نوع I به روش Real Time PCR انجام گرفت.

مدیر اجرایی معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی تاکید کرد: نتایج ایمونوهیستوشیمی نشان داد که اگرچه ترمیم غضروف در گروه موش‌­های تیمار شده با اگزوزوم‌های حاصل از MSCs مشتق از بافت مغز استخوان در مقایسه با گروه تیمار شده با اگزوزوم‌های حاصل از MSCs مشتق از بافت چربی بیشتر صورت گرفت، با این حال در هر دو گروه بهبود استئوآرتریت نسبت به گروهی که تیماری دریافت نکردند، به طور چشمگیری مشاهده شد.

او  در پایان گفت: به این ترتیب اگزوزوم‌های سلول‌های بنیادی مزانشیمی می‌توانند به عنوان یک محصول عاری از سلول گزینه درمانی مناسبی برای بهبود آرتروز در نظر گرفته شوند.

گفتنی است هدی فضائلی، ناصر کلهر، لیلا ناصرپور، فائزه داوودی، محسن شیخ حسن، سیدکمال اسحاق حسینی، محمد ربیعی و آذر شیخ الاسلامی پژوهشگران همکار در اجرای این طرح پژوهشی هستند.

آرتروز  یا استئوآرتریت بیماری بسیار شایعی است که در تمام مناطق جغرافیایی دیده می‌شود؛ به این بیماری، ساییدگی مفصل، ورم مفاصل و استخوان‌ها و آماس مفصلی‌استخوانی هم گفته می‌شود.

آرتروز یک بیماری تخریبی پیش رونده در غضروف مفاصل است، ولی علی‌رغم نام‌گذاری آن، یک بیماری التهابی نیست (بر خلاف روماتیسم مفصلی)، چون التهاب در این بیماری یک عارضه ثانویه است.

انتهای پیام/ش

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.