به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از سنندج، این روزها صحبت از دوران پسا کرونا است. مردم در این دوران چه طور باید زندگی کنند. دوران پسا کرونا دوران رشد و تعالی پس از استرس و اضطراب خواهد بود و نتیجهای است که انسان در طول تاریخ و پس از عبور از بحرانها تجربه کرده است.
مطالعات نشان داده بیماریهای مسری در هر دههای از زمان که شیوع پیدا کردند بعد از مدتی درزمینهٔ علوم پزشکی و زیستشناسی، تغییراتی رخ میدهد که میتواند ثمراتی برای ارتقاء زندگی و تمدن بشر داشته باشند.
در تمامی این بحرانها و شرایط دشواری که اتفاق افتاده، افرادی موفقاند که با بهکارگیری تجارب گذشته، واقعنگر بودن، شناخت کافی و با کنار گذاشتن صفات اخلاقی نادرست، زندگی در حال، بهکارگیری استعدادها و مهارتهای موجود و آموزشهای جدید، انعطافپذیری، مقاومت و سرسختی در شرایط دشوار، بروز احساسات مثبت از خود، قدرت حل مسئله، تصمیمگیری درست، سازگاری با شرایط، هدفمندی و داشتن مهارتهای زندگی و برخورداری از حمایتهای اجتماعی گسترده میتوانند از سلامت روحی و جسمی بهتری برخوردار باشند.
اگرچه دوران پسا کرونا باعث ایجاد آسیبهای روانی، اجتماعی و اقتصادی از قبیل، جرم، فقر و بیکاری وآثاردیگری برجای گذاشته است، اما میتواند ما را در رسیدن به آگاهی و اهداف بلندمدت و رسیدن به مرز تعادل کمک کند تا بتوانیم با عبور از این بحرانها و نگرانیها، زندگی باثباتتر و مسالمتآمیزی در کنار اعضای خانواده و افراد جامعه داشته باشیم.
احتمالاً آسانترین راه برای خوشآمد گویی به کسی، بدون انتقال میکروب به او نگاه کردن و لبخند زدن و سلام گفتن است. بهمنظور کاهش خطر ابتلا به ویروس کرونا شیوه احوالپرسی و ادای احترام به یکدیگر در سراسر جهان تغییر کرده است.
درگذشته افراد برای ادای احترام و نشان دادن حسن نیت به یکدیگر در هنگام روبهرو شدن باهم دست میداند و همدیگر را در آغوش میکشیدن و روبوسی انجام میشد. اما با شیوع این ویروس دست دادن بهتدریج از سنت ادای احترام و احوالپرسی خارج شد.
میدانیم که در آغوش کشیدن یکدیگر باعث انتقال میکروب و شیوع ویروس کرونا میشود در صورتی که تحقیقات نشان میدهد که در آغوش کشیدن باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود، اما به دلیل اینکه باعث انتقال میکروب و شیوع ویروس میشود این رسوم و آیین تغییریافته است.
معاون امور توسعه و پیشگیری بهزیستی کردستان می گوید: از زمانی که برای نخستین بار به طور رسمی در اسفند ۹۸ ورود کرونا به کشور اعلام شد، این ویروس با خود محدودیتها و دوران قرنطینه را به وجود آورد، دورانی که در کنار شرایط تحریم و فقر اقتصادی، ساعات تماس زوجها و مدت زمان تعامل آنها را با یکدیگر بیشتر کرد و اختلافات زناشویی افزایش یافت و آتش خشم در خانهها را شعلهور کرد.
ناصر کریمیان گفت: خشونت خانگی در ایران اغلب به موارد اعمال زور و تضییع حق از سوی یکی از اعضای خانواده (اغلب مرد) نسبت به دیگر اعضا (اغلب زن و کودک) اطلاق میشود و عموما در اصطلاح عامه به ضرب و شتم زن و کودک میپردازد.
او ادامه داد:گرچه زنان و مردان هر دو تحت تأثیر خشونت خانگی قرار میگیرند، اما میزان بروز و شدت آن در زنان بسیار بیشتر است به گونهای که از هر ۳ زن یک نفر و از هر ۷ مرد یک نفر دچار انواع خشونتهای خانگی میشوند.
معاونت امور توسعه و پیشگیری بهزیستی کردستان بیان کرد:اپیدمی کرونا و قرنطینه، خانوادهها را بیشتر کنار هم قرار میدهد و با توجه به اینکه سبک زندگی و رعایت دستورالعمل بهداشتی، تغییراتی را در کانون خانواده ایجاد میکند، طبیعی است که پررنگترین اثر آن در خانواده و سپس در اجتماع پدیدار میشود. علاوه بر تغییر سبک زندگی و کاهش تعاملات و مراودات بین فردی و ارتباطات، کرونا باعث شد که خیلی از سرپرستان خانوادهها شغلشان را از دست بدهند و همین در خانه ماندن علارغم آن باعث بروز استرس و اضطراب درخانوادهها و در نتیجه ایجاد خشونت شد.
کریمیان گفت: متاسفانه ما در بحث کرونا آمادگی ذهنی و روانی شرایط و الزامات دوران کرونا در استان و سایر نقاط کشور وجود نداشت و نتوانستیم خود را با این شرایط تطبیق دهیم.
او افزود:مسائل مختلفی مانند اعتیاد، بیکاری، عدم تفاهم، فقر فرهنگی، انعطاف ناپذیری، توهین و تهدید، عدم تفاهم و مشکلات روان در دوران کرونا به آنها دامن زد.
رئیس مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت کردستان با اشاره به بررسی سبک زندگی در عصر پسا کرونا و ارزیابی پیامدهای کرونا، آثار و تبعات این بیماری اظهار کرد: کووید ۱۹ زندگی افراد را در دوران این بیماری به شدت تحت تأثیر قرار داد و اولویتهای فردی، خانوادگی، و اجتماعی به شدت تحت تاثیر این بیماری قرار گرفتند.
دوران پسا کرونا یا دوران زندگی با کرونا دورانی است که باید باعقل گرایی بیشتر زندگی کنیم و یاد بگیریم در این دوران تغییراتی را در روش زندگی و کاری به وجود آوریم و باید به سمتی حرکت کنیم که در حوزه آموزش و پژوهش و درمان، مدیریت زندگی با کرونا را یاد بگیریم و تمرین کنیم.
تغییر سبک ارتباطات، فرهنگ و اقتصاد از مهمترین آثار و نتایج دوران گذر ازبحران کرونا محسوب میشود، گرچه برخی از آسیبهای روانی همچون وسواس و اضطراب نیز در جهان پسا کرونا بروز مییابد.
به دلیل اینکه در دوران کرونا سبک زندگی خاصی را تجربه کردیم، از نظر بهداشتی و تکنولوژی با یکسری آموزشهای جدید آشنا شدیم و امکاناتی در اختیارمان قرار گرفت.
بهطور مشخص سه دستاورد مهم در دوران پسا کرونایی وجود دارد: اول آنکه اقدامات بهداشتی ادامه مییابد و استفاده از تکنولوژیهای جدید که موجب کاهش تردد و آلودگیها میشود؛ و در حال حاضر همایشها، سخنرانیها کارگاهها و جلسات بهصورت آنلاین برگزار میشود. در دوران پسا کرونا اقتصاد، فرهنگ و ارتباطات متحول میشود و شباهتی به دوران قبل کرونا ندارد. در دوران پسا کرونا زندگی مردم هوشمند خواهد بود و باید زندگی مردم مبتنی بر خود مراقبتی و دیگر مراقبتی باشد.
فرهنگ مجموعهای از آداب و سنن است که از پشینیان به ما رسیده است. بهعنوانمثال موسیقی و نوع لباس پوشیدن، میراث معنوی محسوب میشود و بهسرعت تغییر نمیکند، بلکه تغییرات فرهنگ بهمرورزمان اتفاق میافتد. کرونا اثرات زیادی به فرهنگ مادی داشته، بهعنوانمثال شیوع این ویروس بر روند غذایی ما تاثیرگذار بوده بهطوریکه ما در مصرف مواد غذایی محدودیتهایی را درنظر گرفتیم و از موادغذایی که احتمال آلوده به ویروس بودن دارند استفاده نمیکنیم، و در خرید مایحتاج زندگی مثل خوراک و پوشاک صرفهجویی دیده میشود.
کرونا تأثیرات مثبت و منفی بسیاری بر زندگی مردم و روابط خانوادگی ازجمله تأثیر مثبت آن، ارتباط بیشتر اعضای خانواده باهم و روابط خانوادگی که این ارتباط بیشتر باعث تعامل بهتر شده است.
رئیس مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت کردستان می گوید: سبک زندگی ما باید متناسب با شرایط فعلی کرونا تغییر کند، چون علاوه بر دوران کرونا در دوران پساکرونا نیز با چالشهای زیادی مواجه میشویم لذا برنامهریزی برای کاهش آسیبهای ناشی از آن ضروری است.
قباد مرادی با اشاره به بررسی سبک زندگی در عصر پسا کرونا و ارزیابی پیامدههای کرونا، آثار و تبعات این بیماری اظهار کرد: کووید ۱۹ زندگی افراد را در دوران این بیماری را به شدت تحت تأثیر قرار داد و اولویتهای فردی، خانوادگی، و اجتماعی به شدت تحت تاثیر این بیماری قرار گرفتند.
او با اشاره به اینکه با شیوع کرونا آموزش کودکان، نوجوانان، و دانشجویان به شدت تحت تأثیر قرار گرفت، ادامه داد: امکان کسب بعضی از تجربیات مهمی که در آموزش حاصل ارتباطات با همنوعان بود در فراگیران به کلی از بین رفت و فراگیران به خصوص در سنین پایینتر و در سنین مستعدتر از آموختن آن محروم شدند.
مرادی با اشاره به اهمیت ارتقای وضعیت تحصیل و آموزش در دوران پسا کرونا افزود: یکی از مهمترین جنبههای زندگی که در دوران کووید-۱۹ آسیب فراوان و احتمالا غیر قابل برگشتی دید، آموزش بود اگر چه آموزش از طریق مجازی دنبال شد، اما آموزش مجازی هیچ گاه جایگزین آموزش حقیقی نخواهد شد.
رئیس مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت کردستان بیان کرد: شیوه و سبک زندگی کودکان مانند بعضی از مهمترین عوامل مثل ارتباط با همسالان، خواب و خوراک و شرکت در کارهای گروهی به شیوهای تحت تاثیر قرار گرفته که ممکن است ترمیم آسیبهای آن در کوتاه مدت میسر نباشد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: بعضی از متخصصان اعتقاد دارند که بخشی از مردم برای بازگشت به زندگی عادی در دوران پس از کووید-۱۹ مشکل خواهند داشت.
مرادی با بیان اینکه ابتلای تعداد زیادی از جمعیت و حتی پوششهای بالای واکسیناسیون، در حال حاضر نمیتواند سلامت کلی افراد و جامعه را تضمین کند، افزود: دو مشکل بسیار مهم در این زمینه وجود دارد اول اینکه ایمنی حاصل از ابتلا به کووید-۱۹ و همچنین تزریق واکسن بعد از مدتی یعنی بعد از ۶ ماه کاهش مییابد به خصوص در افرادی که واکسینه میشوند، کاهش ایمنی بعد از ۶ ماه به سرعت اتفاق میافتد بنابراین ابتلا و واکسیناسیون در شرایط فعلی تضمین کننده سلامت برای برگشت به دوران پیش از کووید-۱۹ نیست.
او اظهار کرد: پیدایش یک واریانت جدید به خصوص از نوع فرار از واکسن میتواند همه این ماجرا را برای دنیا از نو شروع کند بنابراین تأکید بر رعایت همه نکات و رعایت شیوه نامه های بهداشتی کماکان باید ادامه یابد.
رئیس مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت کردستان عنوان کرد: هنوز هم در کشورهایی که پوشش بالای ۷۰ درصد، دو دز واکسیناسیون را دارند، بر استفاده از ماسک، رعایت فاصله فیزیکی، پرهیز از تجمعات زیاد تأکید میشود.
مرادی به بازبینی برنامههای تغذیه بعد از دوران کرونا گریزی زد و گفت: تغذیه در دوران پس از کرونا باید بازبینی شود، زندگی بی تحرک و یا کم تحرک دوران کووید-۱۹ باعث ایجاد اختلالاتی در تغذیه افراد شده است رژیم غذایی افراد بعد از یک دوره طولانی که همراه با تحرک کمتر بوده دگرگون شده است.
او با بیان اینکه دوران کووید-۱۹ زندگی کم تحرک را به شدت افزایش داده است، افزود: در دوران پس از کرونا باید تحرک فیزیکی و ورزش به صورت جدی مورد توجه افراد، خانوادهها و اجتماع قرار گیرد، چون ورزش هم به سلامت جسمی و هم به سلامت روحی کمک میکند لذا باید به برنامههای منظم ورزشی در همه گروههای سنی توجه کرد.
طبق اظهارات مرادی، ارتقای سلامت روحی، کاهش ارتباطات، ترس از بیماری، از دست دادن عزیزان و انزوا بعضی از مشکلات روحی در دوران کرونا آسیبهای زیادی به سلامت روحی افراد و جامعه وارد کرد.
او تنظیم وقت خواب و برنامههای روزانه و زمان سرگرمی را از دیگر موارد مهم و قابل بازنگری در دوران پسا کرونا نام برد و گفت: یکی از آسیبهای کووید-۱۹ لطمه به برنامههای روزانه، زمان خواب و اوقات فراغت بود چراکه خواب منظم نقش مهمی در زندگی سالم دارد لذا برنامهریزی و توجه به موارد مذکور در زندگی فردی و اجتماعی پس از کرونا الزامی است.
مرادی در پایان یادآور شد: با توجه به اینکه مشکلات ناشی از کووید-۱۹ لطمه زیادی به جوامع وارد کرده است لذا جوامع باید با شناسایی مشکلات و آسیبهای ناشی از آن، نسبت به آمادگی و ترمیم آسیبها به سرعت اقدام کنند.
انتهای پیام/م