فضل خرم مدیر عامل اتحادیه تعاونی عشایر دامداران متحرک در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، از افزایش ۲ برابری توزیع نهاده دامی در بین جامعه عشایر خبر داد و گفت: با توجه به خشکسالی شدید و کاهش یک میلیون و ۶۲۰ هزار تنی علوفه مرتعی، ۴۱۰ هزار تن نهاده در بین عشایر توزیع شده که ۲ برابر مدت مشابه سال قبل است.
او نیاز ماهیانه نهاده دامی عشایر را ۱۸۰ هزار تن اعلام کرد و افزود: بنابر جلسه اخیر کمیسیون کشاورزی، مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام و رئیس سازمان امور عشایر قرار شد از آبان تا پایان اسفند ۷۵۰ هزار تن نهاده تحویل جامعه عشایر شود که در صورت توزیع می توان از این دوره هم گذر کرد و همواره امیدواریم اثر خوبی هم بر بازار بگذارد.
خرم ادامه داد: با توجه به خشکسالی و کاهش تولید علوفه در مرتع از نهاده های جانشین همچون ذرت علوفه ای، سرشاخه های نیشکر، تفاله چغندر استفاده کردیم و اخیرا هم دنبال سرشاخه های نخل رفتیم که هنوز تحقق پیدا نکرده است.
مدیرعامل اتحادیه تعاونی دامداران عشایر در واکنش به سرکوب قیمت گوشت در بازار بیان کرد: آمارها نشان می دهد که قیمت گوشت در مقایسه با سایر کالاهای جایگزین همچون ماهی که نسبت به سال ۹۸، ۳ برابر، مرغ ۲ برابر و تخم مرغ ۳ برابر رشد داشته، تنها ۴۶ درصد افزایش یافته است، در حالی که قیمت نهاده های دامی ۳.۵ برابر رشد داشته است.
او ادامه داد: بنده معتقدم که اگر قیمت هر کیلو دام زنده به ۸۵ تا ۹۰ هزار تومان افزایش یابد، دیگر نیازی به تامین نهاده از سوی دولت نیست و در معاونت امور دام اولین گام در این راستا برداشته شده به طوری که قیمت خرید هر کیلو دام پروار ۶۲ هزار تومان اعلام شده که این امر بخشی از زیان تولیدکننده را کاهش می دهد.
این مقام مسئول قیمت کنونی هر کیلو دام پروار عشایر را ۶۲ هزار تومان و دام حذفی را ۳۲ تا ۳۴ هزار تومان اعلام کرد و گفت: با احتساب تامین ۲۵ تا ۳۰ درصد نهاده مصرفی جامعه عشایر از سوی دولت، قیمت ۶۲ هزار تومان منطقی است، اما با تامین کل نهاده از بازار آزاد قیمت منطقی هر کیلو دام پروار بالای ۶۸ تا ۶۹ هزار تومان است، همچنین قیمت دام حذفی باید اصلاح شود.
خرم در ارتباط با آخرین جزئیات صادرات دام بیان کرد: گرچه موضوعات مربوط به صادرات از ۲ ماه پیش مطرح شد، اما در ۵ آبان وزیر جهاد کشاورزی دستور ویژه ای مبنی بر صادرات ۳۰۰ هزار راس دام را صادر کردند که در مرحله نخست قرار شد ۱۵۰ هزار راس دام توسط اتحادیه عشایری با نظارت سازمان امور عشایر صادر شود و همواره شرکت پشتیبانی امور دام وظیفه کنترل بازار را بر عهده دارند تا در صورت آثار معنادار صادرات بر بازار داخل، ۱۵۰ هزار راس مابقی صادر نشود و مدت اعتبار این مصوبه تا پایان سال است.
او در پایان تصریح کرد: ویژگی مصوبه اخیر وزیرجهادکشاورزی آن است که اولا شبکه تعاونی عشایر اقدام به صادرات می کند و ثانیا هر آنچه درآمد خالص ایجاد شود، در اختیار عشایر قرار می گیرد و به عنوان سود اتحادیه قرار نمی دهند، به عنوان مثال هر کیلو دام پروار با نرخ ۶۲ هزار تومان خریداری میشود که با کسر هزینه ۲۳ تا ۲۴ هزار تومانی برای صادرات هر کیلو دام و هزینه ۱۰ تا ۱۲ هزار تومانی بازگشت ارز، مابقی به حساب عشایر واریز می شود.
انتهای پیام/