به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، زعفران از زمانهای بسیار قدیم در دارو سازی و آشپزی مورد استفاده قرار میگرفت و با تحقیقات علمی، مزایای بی نظیر آن نیز به اثبات رسیده است. خواص طلای سرخ ایران زمین برای درمان و زیبایی به قدری است که لقب طلای سرخ را برازندهی آن کرده است. زعفران به دلیل ترکیبات فعالش که اثرات زیادی در سیستم غدد درون ریز ما دارد، بسیار شناخته شده است. با خاصیتی عجیب، این ادویه تاثیری بسیار مفید در تحریک ترشح هورمونهای خاصی که باعث خوشحالی ما میشود، دارد و باعث بهبود روحیه کلی ما خواهد شد.
کارشناس مسئول گیاهان دارویی جهاد کشاورزی استان فارس در مورد برداشت زعفران در استان فارس گفت: امسال استان فارس با کشت هزار و ۲۰۰ هکتار زمین زیر کشت زعفران، مقام چهارم کشور در تولید طلای سرخ را کسب کرد.
حشمت الله صادقی با بیان این موضوع که از ۳۶ شهرستان استان فارس، ۲۶ شهرستان، مستعد کشت زعفران هستند، گفت: با وجود کشت زعفران در ۲۶ شهرستان استان فارس، اما شهرستان استهبان با بیشترین سطح کشت، قطب تولید زعفران استان است.
کارشناس مسئول گیاهان دارویی جهاد کشاورزی استان فارس، تغییر الگوی کشت، عدم نیاز به آب زیاد و درآمد زایی را از مهمترین دلایل افزایش کشت زعفران در سالهای اخیر اعلام کرد.
این کارشناس سازمان جهاد کشاورزی فارس میگوید: با توجه به برداشت ۴۲۰۰ کیلوگرمی این محصول در سال گذشته و علی رغم افزایش ۱۰۰ هکتاری، زمینهای زیر کشت زعفران در سال جاری، به علت خشکسالی و گرمای غیر متعارف در تابستان امسال و همچنین غیر بارور بودن نسبی پیاز زعفران در سال اول کشت، پیش بینی میشود، مقدار محصول زعفران تا پایان فصل برداشت یعنی نیمه آذرماه، در استان فارس، نسبت به پارسال افزایش نداشته باشد.
صادقی همچنین تاکید میکند که؛ کیفیت، عطر و طعم زعفران فارس، خوب است و رتبه پنجم صادرات زعفران در کشور، متعلق به استان فارس است، اما به علت صادرات این محصول به صورت خام و در بسته بندیهای بزرگ، سود زیادی عاید کشاورزان این محصول نمیشود. در بازار داخلی نیز در فصل برداشت زعفران که از نیمه آبان ماه شروع میشود، به علت بالا رفتن عرضه محصول، قیمت آن به حداقل مقدار خود در طول سال میرسد. فرآوری زعفران و صادرات این محصول در بسته بندیهای شکیل و در اندازههای کوچک با نام کشور ایران و استان فارس باعث سود بیشتر کشاورزان و شناخته شدن این محصول در بازار جهانی میشود.
او همچنین گفت: کشاورزان در تهیه و کشت زعفران باید به کیفیت پیاز و گواهی سلامت آن دقت کنند. اصولاً جابجایی پیاز زعفران از استانی به استان دیگر، قاچاق محسوب میشود، مگر اینکه با مجوز سازمان جهاد کشاورزی استان مبدا و مقصد و داشتن گواهی سلامت و بهداشت پیاز زعفران. اما انتقال پیاز درون استان مشکل قانونی ندارد و نیاز به مجوز خاصی هم نیست، اما از آن جا که کیفیت زعفران برداشت شده توسط یک کشاورز به شرایط محیطی، کیفیت پیاز کاشته شده، شرایط نقل و انتقال پیازها، شرایط کاشت و برداشت و کیفیت آب و خاک منطقه بستگی دارد، بهتر است با کارشناسان جهاد کشاورزی مشورت کنند.
صادقی همچنین در مورد مشکلات استحصال زعفران گفت: کمبود دستگاههای مکانیزه برای پاک کردن گل زعفران، یکی از مشکلات است که باعث شده در کیفیت زعفران هم بی تاثیر نباشد.
مهدی توسلی، یکی از زعفران کاران منطقه استهبان از مشکلات خود میگوید: غیر از کم آبی و گرانی کود و نهادههای کشاورزی، بزرگترین مشکلی که زعفران کاران با آن روبرو هستند، تمیز کردن گل زعفران است.
او با اشاره به این که، زعفران، پرچم گل است و جدا کردن زعفران از گل آن کاری سخت و وقت گیر و هزینه بر است، از جامعه نخبگان درخواست کرد که با حمایت دولت به ساخت دستگاهی جهت استحصال زعفران، همت گمارند.
شهرستان استهبان با بیش از ۵۰۰ هکتار سطح زیر کشت، بیشترین زعفران را در فارس تولید میکند و در فصل برداشت زعفران، تقریبا همه خانمهای این شهرستان مشغول پاک کردن زعفران میشوند.
انتهای پیام/