به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، چند روز قبل گزارشهایی مبنی بر اینکه گوگل پلی نسخه جعلی اینترنت بانک هشت بانک مختلف در کشور را در این پلتفرم ارائه میکند، منتشر شد. این برنامههای جعلی مربوط به هشت بانک بزرگ کشور از جمله سپه، کشاورزی، صادرات و قرض الحسنه رسالت بود که به تعداد بسیار بالایی هم نصب شده بودند. دو برنامه تقلبی بانک صادرات و رسالت در فروشگاه گوگل پلی بیش از ۱۰ هزار بار دانلو و نصب شده بودند.
پس از این اتفاق، تعدادی از بانکها پیامک هشداری را به مشتریان خودشان ارسال و درباره نسخههای جعلی اطلاع رسانی کردند. بانک رفاه در پیامک ارسالی به مشتریانش نوشت: "نسخه جعلی موبایل بانک رفاه در گوگل پلی بارگذاری شده و اکنون تنها میتوان از طریق پورتال اصلی بانک رفاه یا فروشگاههای معتبر داخلی همچون کافه بازار نسبت به دریافت برنامه موبایلی بانک اقدام کرد. "
کافه بازار، فروشگاه برنامههای اندرویدی ایرانی است که بسیاری از برنامههای مختص به این سیستم عامل را به کاربران ارائه میکند که شامل برنامههای ایرانی و خارجی میشود. درخصوص ارائه برنامههای مختلف در این پلتفرم و تشخیص اصلی بودن برنامههای منتشر شده در بازار با علی نوربخش، مدیر تیم عملیات بازار به گفتگو نشستیم تا از ساز و کار انتشار برنامههای اندرویدی در این پلتفرم با خبر شویم.
نوربخش درباره انتشار برنامههای مختلف در بازار گفت: " به طور کلی هر برنامهای که بخواهد در بازار منتشر شود، باید بسته به نوع برنامه مراحلی را طی کند. مثلا اگر برنامه نیاز به دسترسیهای خاصی داشته باشد ما به عنوان منتشر کننده از سازنده میخواهیم تا توضیح دهد به چه دلیلی نیاز به این دسترسیها دارد. یا اگر ارائه دهندهای قصد دارد محتوایی را در بازار منتشر کند، ما از او میخواهیم که ابتدا منبع محتوا را مشخص کرده و اگر نیاز به مجوز خاصی داشت، آن را اخذ و به ما ارائه کند. بحث کپی رایت از دیگر موضوعاتی است که ما به آن توجه میکنیم. اگر قرار است کتابی را ارائه کند، مجوز ناشر لازم است. "
وی درخصوص انتشار برنامههای بانکی افزود: "برنامههای پرداختی و بانکی نیاز به مجوزهای مختلف مانند شاپرک دارد. درباره انتشار برنامههای اینترنت بانک، ما از بانک تاییده میگیریم، به این صورت که بانک نامهای را برای ما ارسال و تایید میکند که این برنامه متعلق به بانک است و ما پس از دریافت تاییدنامه، برنامه را روی بازار قرار میدهیم. "
نوربخش در ادامه توضیح داد: "برخی از برنامههایی که ما ارائه میکنیم، ترکیبی هستند. مثلا برنامههایی هستند که باید هم مجوز محتوا، هم مجوز پرداخت و هم مجوز دسترسی داشته باشند. تا زمانی که ما از صحت همه مجوزها اطمینان حاصل نکنیم، اجازه انتشار این برنامهها را نداریم. البته سختگیریهای ما در انتشار برخی از برنامهها که به موضوعات مالی و پرداختی ربط دارند، بیشتر است، مثلا تا زمانی که از صحت و اصل بودن برنامههای این حوزه مطمئن نباشیم، آنها را ارائه نمیکنیم. گاهی اوقات دریافت تاییدیه از توسعه دهنده برنامه زمان بر میشود و ما تا زمانی که از اصل بودن آن اطمینان حاصل نکنیم، برنامه را روی پلتفرم کافه بازار ارائه نمیکنیم. "
استفاده از برنامههای جعلی، خصوصا برنامههایی که مربوط به پرداخت و کارهای بانکی هستند خطرات جبران ناپذیری را برای کاربران به همراه دارند. جاعلان با انتشار برنامههای تقلبی که شبیه به برنامه اصلی میسازند، قصد سواستفاده از کاربران را دارند که گاهی اوقات این سواستفادهها مالی و در بعضی از اوقات دیگر ممکن است به آبرو و حریم خصوصی کاربر لطمه بزند.
کارشناسان فناوری و پلیس تاکید دارند که کاربران حتما برنامهها را از سایتهای رسمی ارائه دهنده یک برنامه خاص یا فروشگاههای معتبر دانلود و روی گوشیهای خودشان نصب کنند. معاون اجتماعی پلیس فتای ناجا خبر از حذف برنامههای جعلی بانک های ایرانی در گوگل پلی داد. این مقام مسئول توضیح داد که مجرمان با طراحی این برنامههای جعلی قصد سواستفاده از حسابهای بانکی مردم را داشتند که با پیگیریهای پلیس این برنامهها از گوگل پلی حذف شدند.
گزارش از مائده زمان فشمی
انتهای پیام/