کلید واژه این روزهای مردم نصف‌جهان فرونشستی است که نگرانی‌های بسیاری را برای مردم این شهر در پی داشته است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان، دغدغه‌ها و نگرانی‌ها از آن جایی بیشتر می‌شود که هر روز خبری از فرونشست در جای جای اصفهان شنیده می‌شود و این مشکلات، همه و همه ریشه در مسائلی دارد که برای حل آن، عزم ملی و اراده‌ای همگانی نیاز است.

بحران آب اگرچه یک مسئله کشوری و حتی جهانی قلمداد می‌شود، اما رفتارهای سلیقه‌ای، مدیریت نامناسب و مشکلات مختلفی که در این حوزه طی سال‌های گذشته وجود داشته، این معضل را به ویژه در اصفهان با شرایط خاص اقلیمی، ویژه‌تر کرده است.

عدم هماهنگی بین نمایندگان مردم اصفهان در مجلس و دیگر مسئولان استانی و همچنین نبود صدای مشترک بین آنها، معضلی است که در یک دهه گذشته، بیش از هر چیز مشهود و مبرهن بوده و این موضوع، این روزها به فکر مسئولان استانی هم رسیده است.

امیرحسین بانکی پور عضو کمیسیون فرهنگی و نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی درباره این موضوع می‌گوید: ریشه مشکل آب به چندین مسئله مربوط می‌شود که یکی از آن‌ها عدم هماهنگی نمایندگان است. در این راستا و طی جلساتی متذکر شدم که باید ۲ نفر از نمایندگان بحث آب را پیگیری کنند و موضوع آب به عنوان تنها دغدغه آن‌ها به شمار برود، در حالی که قسمت دوم این پیشنهاد عملی نشد و آن دسته از عزیزان معتقد بودند که باید در سایر امور نیز مشارکت داشته باشند.

فرونشست اصفهان

باید محرومیت‌های شهر همیشه برخودار را به همه نشان دهیم

وی افزود: مسئله نخست در اصفهان آب بوده، آب هست و آب خواهد بود و همه ما به این مسئله اذعان داریم. حدود ۸۰ درصد از جلسات ما در مجمع نمایندگان از روز نخست تا به حال با محوریت آب تشکیل شده و مابقی آن صرف سایر موضوعات شده است.

اما داستان به همین جا ختم نمی‌شود، داستان برچسب ویژه اصفهان تحت عنوان شهر همیشه برخوردار کار را بیش از پیش برای اصفهانی در بخش‌های مختلف دولت و دستگاه‌های مطالبه‌گر سخت می‌کند.

بانکی پور پیرامون اصفهان ستیزی در حوزه مسائل اقتصادی و سیاسی بیان کرد: در قدم نخست باید علمدار این موضوع مشخص شود چراکه بخشی از این مسائل بین شهری بوده و در صورت ایجاد ناهماهنگی‌ها کار به درستی انجام نمی‌شود. مشکل دوم اصفهان ستیزی بوده که از دیرباز وجود داشته و در صورتی که پای خود را از اصفهان بیرون بگذاریم متوجه این موضوع می‌شویم، در این راستا زمانی که به عنوان کار فرهنگی به سایر استان‌ها می‌رفتیم با استقبال خوبی مواجه می‌شدیم در حالی که در مسائل سیاسی و اقتصادی خلاف آن را شاهد بودیم.

وی علت رفتارهای برخی پیرامون مسئله آب با اصفهان را تنها تصویر نادرست القا شده از اصفهان به عنوان شهر همیشه برخودار می‌داند و می‌افزاید: اشتباه از ما بوده است که تصویر درستی از محرومیت و مشکلات اصفهان به بیرون منتقل نکرده‌ایم. همه اصفهان را به عالی‌قاپو و چهارباغ می‌شناسند و اشکالی ندارد که محرومیت‌های اصفهان را نیز به نمایش بگذاریم چراکه واقعاً عده‌ای فهم درستی از اصفهان ندارند.

اصفهان مظلومی است که ظالم تلقی می‌شود

مجید نادرالاصلی،‌ رئیس کمیسیون آب و مناطق کم برخودار شورای اسلامی شهر اصفهان نیز در این باره می‌گوید: مسئله آب در اصفهان به عنوان وضعیت بحرانی اعلام شده است. ما نمی‌پسندیم که نمایندگان شهرهای همجوار پیرامون مسئله آب آنچنان صحبت می‌کنند در حالیکه نمایندگان ما سخنی نمی‌گویند و این سکوت موجب پیش آمدن حقی برای مسئولین سایر استان‌های همجوار شده است. ما شده‌ایم مظلومی که ظالم تلقی‌مان می‌کنند.

زنگ خطر وضعیت بحرانی سد زاینده‌رود

۸ مهرماه امسال بود که حسن ساسانی، مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای اصفهان وضعیت موجودی آب باقی مانده در سد زاینده رود را در حالت بحرانی اعلام کرد و پیرامون آن گفت: حجم آب موجود در سد زاینده‌رود ۲۲۴ میلیون مترمکعب است، یعنی کم‌تر از ۱۰ درصد از ظرفیت این سد، که باید تأمین کننده ۳ استان نیز باشد.

میزان ورودی آب سد زاینده‌رود یک چهارم میزان خروجی آن است

تنها یک هفته پس از اعلام آژیر قرمز وضعیت بحرانی آب در سد زاینده رود، بابک محمدی، مدیر اجرایی تاسیسات سد زاینده رود با اشاره به ظواهر سد اظهار داشت: همانطور که ظاهر سد هم نشان می‌دهد متاسفانه حال سد زاینده‌رود خیلی خوب نیست. اکنون ۲۰ متر مکعب بر ثانیه خروجی و ۵ متر مکعب بر ثانیه ورودی داریم و میزان ورودی یک چهارم میزان خروجی است که به اندازه سه‌چهارم از حجم سد آب در حال برداشت است.

مدیر اجرایی تاسیسات سد زاینده‌رود با بیان کاهش ورودی آب سد، گفت: سال گذشته در همین ایام چیزی در حدود ۱۰ متر مکعب بر ثانیه ورودی آب داشتیم که  متاسفانه  امسال روند کاهشی داشته و به۵ متر مکعب بر ثانیه است.

وی ادامه داد: زمستان پارسال میزان بارش‌ها در ارتفاعات بسیار کم بود، اما آنچه  بیشتر نگران‌کننده است نظر کارشناسان هواشناسی است که تا پایان آذر ماه بارشی را پیش بینی نکرده‌اند. به طور حتم بارگزاری‌های جدید و برداشت‌های غیراصولی و مصرف بی‌رویه از زاینده رود حال این سد را هم بدتر خواهد کرد.

با انتخاب استاندار جدید اصفهان، به تدریج دست یک صدای نمایندگان مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی به گوش می‌رسد و رفع معضل «آب» و احیای زاینده رود به عنوان مطالبه اصلی خود از استاندار جدید و دولت مردمی حجت الاسلام رئیسی اعلام می‌کنند.

سید ناصر موسوی لارگانی نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی و رئیس مجمع نمایندگان استان اصفهان گفت: جناب آقای مرتضوی روحیه جوانی خود را قدر بدانید، از جسارت و شجاعت که مختص جوانی است بهره ببرید و با تمام توان برای احیای زاینده رود که به یک درد سرطانی تبدیل شده تلاش کنید و بدانید اگر نتوانیم برای این مردم کاری از پیش بریم این پست‌ها و مقام‌ها هیچ ارزشی نخواهد داشت چرا که اگر من نماینده‌ام به واسطه مردم نماینده شده‌ام.

فرونشست اصفهان

وی ادامه داد:ما با ۱۳ وزیر در مجمع نمایندگان استان اصفهان جلسه برگزار کردیم و با تمام وزیران از آب به عنوان مهم‌ترین معضل کنونی صحبت کردیم. استان اصفهان می‌تواند ۱۰ برابر نفت برای کشور با میراث ارزشمندی که در این شهر خوابیده است درآمد داشته باشد که اکنون این میراث در حال نابودی است، فرونشست زمین در حال تخریب این میراث است.

مطالبه اصلی نمایندگان تنها «آب» است، حتی اگر رئیس جمهور به اصفهان سفر نکنند

همچنین حاجی دلیگانی دیگر نماینده مردم اصفهان و نایب رئیس مجلس شورای اسلامی برنامه ریزی سفر رئیس جمهور به شهرهای مختلف‌ را  براساس شاخص‌بندی اعلام می‌کند و در خصوص وضعیت بحرانی آب در اصفهان می‌گوید: چه رئیس‌جمهور به اصفهان سفر کنند یا نه مهم‌ترین خواسته و مطالبه نمایندگان استان اصفهان از دولت و ریاست‌جمهوری تعیین تکلیف آب است. خواسته مهم مردم اصفهان از رئیس‌جمهور تمدید و تجدید و ایجاد ستاد احیای زاینده‌رود به ریاست شخص آقای رئیس‌جمهور و یا معاون اول ایشان است.

حسین میرزایی نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی نیز ضمن ضروری دانستن احیای زاینده رود با توجه به بحران کم آبی و فرونشست در اصفهان، گفت: باید به دنبال حل ساختارمند و کلان موضوع زاینده‌رود باشیم تا مشکلات این رودخانه هرچه سریعتر برطرف شود.

احیای زاینده رود، تنها راه پیش روی معضل فرونشست همه گیر در اصفهان است

بحران خطر فرونشست در پی بحران کم آبی در اصفهان زنگ خطر وقایع تلخ همچون اصفهان بی سکنه وتخریب آثار تاریخی چندصد ساله را به صدا در آورده است، که در همین راستا رضا اسلامی مدیرکل سازمان زمین‌شناسی استان اصفهان پیرامون خطر بزرگ فرونشست و آسیب آثار تاریخی اصفهان اظهار داشت: ضخامت آبرفت میدان نقش‌جهان بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ متر بوده و به طبع ضخامت لایه دانه‌ریز هم در این منطقه بیشتر است. در این منطقه چاه‌های آب زیادی برای شرب و یا آبیاری فضای سبز وجود دارد و برای کاهش سرعت فرونشست در این منطقه، علاوه بر دائمی بودن جریان زاینده‌رود، باید این چاه‌ها نیز مسدود شودند، در غیر این صورت با رسیدن به کف آبخوان، میدان نقش‌جهان نیم متر فرونشست غیرمتقارن خوهد داشت. یک نکته را باید عنوان کنم که نرخ فرونشست در بخش شمالی میدان بیشتر از بخش جنوبی است و به همین دلیل ترک‌های فرونشست در قسمت‌های مختلف میدان ظاهر شده‌اند.

وی در پاسخ به اینکه راهکار موثر برای کاهش سرعت فرونشست در اصفهان و حل بحران آب استان چیست؟، گفت: متاسفانه الان یک تمدن وشهری در معرض خطر قرار گرفته به نام اصفهان، هیچ راهی برای نجات شهر نیست مگر در گام نخست برداشت از آبخوان را متوقف کنیم و در گام دوم جریان دائمی زاینده‌رود باید برقرار باشد. در بستر آبخوان زاینده‌رود حدود ۱۴ هزار حلقه چاه مجاز و حدود ۱۲ هزار حلقه چاه غیر مجاز وجود دارند که باید برداشت از آن‌ها به حداقل رسیده و یا کامل متوقف شود. چاه‌های غیر مجاز باید بلافاصله مسدود شوند. اگر جریان دائمی زاینده‌رود برقرار باشد و برداشت از آبخوان هم کاهش یابد، سرعت فرونشست کاهش پیدا خواهد کرد و بعد از مدتی به حالت پایدار خواهد رسید.

صدای پیگیری جدی موضوع آب به گوش می‌رسد

در شرایطی که بسیاری بر این باورند که دولت حسن روحانی در ۸ سال حضور خود، نقش مناسبی در حل معضل زاینده‌رود ایفا نکرد، صدای احیای زاینده‌رود از دولت جدید به گوش می‌رسد. استاندار جدید اصفهان چند هفته‌ای است که فعالیت خود را آغاز کرده و قول داده که احیای زاینده‌رود را به صورت ویژه دنبال کند.

سیدرضا مرتضوی استاندار اصفهان، در دیدار با آیت الله سید یوسف طباطبایی نژاد نماینده، ولی فقیه و امام جمعه استان با ارائه گزارشی از اقدامات خود اظهار داشت: در مساله آب باید به قانون توزیع عادلانه آب و حقوق مردم و دولت توجه شود تا حقی پایمال نشود. تأکید اینجانب و سایر مسئولان استانی بر اهمیت هم افزایی وانسجام جمعی همگانی و پرهیز از هرگونه تشویش افکار عمومی است. انشاالله با اهتمام حضرت عالی و همه دلسوزان هر چه سریع‌تر شاهد اتخاذ تمهیدات ملی با محوریت رفع مشکل تخصیص منابع آب و تعامل سازنده میان همه دستگاه‌ها و مردم باشیم.

منبع:تسنیم

انتهای پیام/ص

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.