به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، وقتی زندگی شهرها بزرگ و کوچک رواج یافت، سکونت در خانههای اولیه و ناایمن جای خود را به خانههایی ساخته شده از آجر و مصالح ساختمانی دادند و داشتن خانه امن و راحت آرزوی همه افراد و جزو نیازهای ضروری است.
بتدریج و با زیاد شدن جمعیت، خانههای ویلایی تبدیل به آپارتمانها با مساحتهای متفاوت شدند، بطوریکه هم اکنون تعداد آپارتمانها چندین برابر خانههای ویلایی شده و حداقل با ۲ یا ۴ طبقه و ۴ واحد مسکونی، ۴ خانواده با جمعیتهای مختلف را در خود جای میدهند.
اما پس از گذشت سالهای متمادی و ترویج زندگی در آپارتمان ها، شهرکهای آپارتمانی شکل گرفتند و تعداد زیادی خانواده با جمعیت بیشتر را در خود جای دادند، اما افزایش جمعیت، ازدواج جوانان و لزوم داشتن زندگی مستقل و تحقق رویای صاحبخانه شدن، سبب شد طرح مسکن مهر به صورت ملی و کشوری در دولت نهم و دهم مطرح شود، ولی در دولت یازدهم و دوازدهم تا حدودی به فراموشی سپرده شد، بطوریکه در برخی استانها از جمله خوزستان دارای گرههای کوری از جمله؛ تکمیل نشدن، نبود نظارت در احداث، اجرایی نشدن پروژه و... است که باز کردن آنها آسان نیست.
تحویل ۷۶ هزار واحد مسکن مهر به متقاضیان
رضا رضایی، مدیر کل راه و شهرسازی خوزستان طرح مسکن مهر را طرحی بسیار ارزشمند و مفید برای خانه دار شدن مردم به ویژه قشر ضعیف جامعه توصیف کرد و گفت: در استان عملیات احداث ۱۰۳ هزار واحد مسکن مهر آغاز و حدود ۷۶ هزار واحد آن در سالهای اخیر به متقاضیان تحویل داده شد و افراد در منازل خود مستقر شدند.
او با بیان اینکه نمیتوان این طرح را ناموفق تلقی کرد، افزود: اگرچه برخی بخشها و مناطق با کمبودهایی مواجه هستند و تعدادی از واحدهای مسکن مهر نیمه تمام مانده اند، اما بسیاری از خوزستانی که توان خرید مسکن نداشتند، در قالب این طرح خانه دار شدند و در حال حاضر ۲۷ هزار واحد از آنها باید تکمیل و به متقاضیان تحویل داده شوند.
۸ هزار واحد مسکن مهر دست به گریبان با مسائل حقوقی
رضایی با اشاره به اینکه حدود ۱۱ هزار واحد مسکن مهر در شهرهای جدید رامین و شیرین شهر قرار دارند، بیان داشت: حدود ۱۶ هزار واحد مسکن دیگر نیز در شهرهای با جمعیت بالغ بر ۲۵ هزار نفر جمعیت خوزستان وجود دارد که از این تعداد، ۸ هزار واحد آن درگیر مسائل حقوقی هستند که پرونده آنها در مراجع قضایی استان مفتوح است و در مرحله تعیین تکلیف قرار دارند.
او با بیان اینکه ۸ هزار واحد دیگر مشکلی ندارند و بخش عمدهای از آنها در حال احداث هستند، اظهار کرد: براساس برنامه ریزیهای انجام شده، تلاش داریم تا یک سال آینده و با توجه به اینکه اولویت دولت سیزدهم تکمیل و تحویل این واحدها است، آنها را به بهره برداری برسانیم.
افزایش اعتبارات مسکن مهر آغاز به کار دولت سیزدهم
این مقام مسئول درخصوص عملکرد نامناسب دولت یازدهم و دوازدهم برای تعیین تکلیف و تکمیل پروژه مسکن گفت: در دولت یازدهم و قبل از انتصاب محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی، ارادهای برای تکمیل این پروژه و پرداختن به مشکلات آن وجود نداشت، ولی پس ورود وی به این وزارتخانه، اولویت مسکن مهر مطرح شد و اتفاقات بسیار خوبی در این زمینه به وقوع پیوست.
مدیر کل راه و شهرسازی خوزستان با بیان اینکه میزان اعتبارات در سال ۱۳۹۷ حدود ۲ میلیارد تومان بود، اذعان داشت:، ولی پس ا انتصاب وی، میزان اعتبارات به ۱۰۰ میلیارد تومان افزایش یافت، ضمن اینکه با آغاز به کار دولت سیزدهم، این رقم ۲ برابر شده و به ۲۰۰ میلیارد تومان در حوزه زیرساختهای مسکن مهر رسیده است.
رضایی سیاستگذاری، اراده و عزم جدی را برای تکمیل مسکن مهر امری مهم دانست و تصریح کرد: بحمدالله در انتهای دولت دوازدهم و پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم و قاسمی، وزیر راه و شهرسازی شاهد اتفاقهای خوب در این حوزه هستیم، چراکه اولویت آنها تامین مسکن برای همه افراد و تکمیل پروژههای نیمه تمام است.
گروه کور پروژه ۲هزار واحدی نفت باز میشود؟
وی درخصوص پروژه ۲ هزار واحدی نفت بیان داشت: پروژه در بخش اول به دلیل عملکرد نامناسب پیمانکار پروژه روند مطلوبی نداشت، اما با تغییر پیمانکار وضعیت بهتر شد و تقریبا حدود ۸۰۰ واحد را تا سال ۱۳۹۵ به مرحله بهره برداری رساند، اما با افزایش قیمت مصالح ساختمانی و تورم و مسائل اقتصادی، مشکلاتی را برای پیمانکار و به تبع آن این مجموعه ایجاد کرد و با تعلل پیمانکار در تحقق وعده ها، پیگیریهای جدی برای خلع ید وی از کارگاه و واگذاری ادامه کار به سایر پیمانکاران صورت گرفت.
رضا رضایی اضافه کرد: خوشبختانه از ابتدای سال ۱۴۰۰ پیمانکاران پروژه با انعقاد قراردادها حدود ۱۶۰ میلیارد تومان از منابع دولتی مشغول به کار شدند و عملیات احداث مابقی واحدهای مسکونی که برای تحویل آنها به کارگران شرکت ملی نفت ایران در منطقه جنوب تعهد داریم، بدون دریافت هزینههای از متقاضیان و صاحبان املاک، در حال انجام است، البته افرادی که آورده آنها بطور کامل پرداخت نشده، باید مبلغی را بپردازند.
به گفته این مقام مسئول، این احتمال وجود دارد که طی ۷ ماه آینده ۵۲۰ واحد باقیمانده آماده بهره برداری شوند، ین در حالی است که ۱۰۰ باب از این واحدها طی سال جاری تحویل داده شدند و ۱۰۰ واحد دیگر پس از نصب کنتورها به مالکان تحویل داده خواهند شد.
سایت F در انتظار برق
وی درخصوص عدم تحویل سایتهای با پیشرفت ۹۷ درصد اظهار داشت: در سایت ۲۰۰F واحد وجود دارد که طی ۲ ماه گذشته ۱۰۰ واحد از آنها را تحویل متقاضیان دادیم و ۱۰۰ واحد دیگر آماده هستند، فقط باید کنتورهای برق آنها توسط شرکت توزیع برق اهواز وصل کنند تا بتوانیم آنها را به مالکان تحویل دهیم.
بهره مندی مسکن مهر از تسهیلات جهش تولید مسکن
رضایی با بیان اینکه مشکل مسکن مهر در همه شهرستانهای استان تقریبا شبیه به هم هستند، عنوان کرد: ۳ مولفه دیگر وجود دارد که در صورت عدم بکارگیری آنها، پروژههای باقیمانده همچنان ناتمام خواهند ماند، یکی از این مولفهها پیش بینی تسهیلات مناسب برای تکمیل مسکن مهر است، چون با توجه به اینکه طی سالهای گذشته شاهد تورم زیادی هستیم و مشکلات جدی برای تعاونی ها، متقاضیان و شرکتها ایجاد کرده و در حال حاضر با مبالغی که قبلا بوده، امکان تکمیل این واحدها وجود ندارد، بنابراین باید تسهیلات ویژهای را برای پروژه در نظر بگیریم که این موضوع در جلسه شورای عالی مسکن کشور با حضور ریاست جمهوری مطرح و تصویب شد.
به گفته مدیر کل راه و شهرسازی خوزستان؛ براساس مصوبههای جلسه شورای عالی مسکن، مقرر شد باقیمانده کارهای مسکن مهر نیمه تمام را با استفاده از تسهیلات جهش تولید مسکن، به پایان برسانند.
مسکن مهر شادگان در خواب زمستانی بیدار میشود؟
رضایی در ادامه با بیان اینکه مسکن مهر شادگان قرار است از تسهیلات جهش تولید مسکن بهرهمند شود، تصریح کرد: ایجاد زیرساختهای لازم در مسکن مهر الزامی است، البته راه و شهرسازی تنها متولی این پروژه نیست و همه دستگاههای اجرایی به نوعی درگیر این موضوع هستند، بطوریکه زیرساختهای آب و فاضلاب، برق و روشنایی و ... بر عهده سازمانهای مربوطه است.
وی علت ایجاد مشکلات عدیده در مسکن مهر شادگان را علاوه بر جانمایی نامناسب، نبود زیرساختها عنوان کرد و ادامه داد: با توجه به اینکه پروژه تا حدودی پیشرفت داشته و واحدها ساخته شده اند، باید با تامین امکانات و رونق و توسعه منطقه آنها، شرایط را برای زندگی متقاضیان فراهم کنیم.
رضایی با بیان اینکه پیمانکار در مسکن مهر شادگان حضور دارد و منتظر اداره آبفا و اجرای انشعابات آب و فاضلاب برای تکمیل معابر منطقه است، اظهار داشت: به محض پایان عملیات آب و فاضلاب، آسفالت معابر انجام میشود، ضمن اینکه تسهیلات جهش تولید مسکن نیز به تعاونیها و متقاضیان این منازل اعطا خواهد شد.
مسکن مهر فرهنگیان شوشتر، غرق در آب
او درخصوص بروز معضل آبگرفتگی در مسکن مهر فرهنگیان شوشتر و نبود امکانات در این منطقه اذعان کرد: این مسکن جزو پروژههای خوب و مطلوب استان خوزستان محسوب میشود، ولی در زمینه معابر، جانمایی بازارچه، مسجد، زیرساختهای فاضلاب و ... اقداماتی انجام نشده بود و گلایه مردم بحق است و شرایطی که هم اکنون آنها تجربه میکنند مناسب نیست، اما طی طی یکی دو سال اخیر اقدامات بسیار خوبی در منطقه اجرایی شده است.
رضا رضایی به قرارداد ۲۴ میلیارد تومانی برای بهبود زیرساختها در مسکن مهر شوشتر اشاره کرد و بیان داشت: بخش عمدهای کار انجام شده و مابقی اقدامات در حال انجام هستند، ولی مشکل اصلی منطقه، وجود تپهها و ماهورها در اطراف منطقه و به ویژه خیابان عمار و ایجاد حوضههای آبریز است که پس از بارندگی ها، سبب سرازیر شدن آب به سمت محلههای مسکونی میشود.
او گفت: نیاز به منابع مالی برای رفع این مشکل به استانداری خوزستان اعلام شده تا کانالی در منطقه احداث شود، زیرا در صورت عدم احداث کانال، ساکنان مسکن مهر هنگام بارندگی تحت تاثیر قرار میگیرند.
تکلیف مسکن مهر مینا مسجدسلیمان مشخص میشود؟
این مقام مسئول درخصوص مسکن مهر مینا شهرستان مسجدسلیمان گفت: موضوع این پروژه به سال ۱۳۸۴ باز میگردد که مردم اقدام به ثبت نام و انعقاد قرارداد با شرکت و پیمانکار کردند، اما علیرغم در اختیار داشتن زمین دولتی، اتفاقات خوبی رخ نداد و حدود ۱۳۰ نفر اقدام به واریز مبالغ مختلف به حساب شرکت موردنظر کردند و پیمانکار با وجود دریافت تسهیلات بانکی دولتی، اما کاری نکرده و هم اکنون این موضوع بار حقوقی و مسائل قضایی بین راه و شهرسازی و شرکت وجود دارد.
رضایی با بیان اینکه حل و فصل زودهنگام این پرونده دور از انتظار است، افزود: ۲۰ نفر با شرکت به نرخ روز تسویه کردند و به ۱۱۰ نفر باقیمانده پیشنهاد میکنیم در صورت داشتن شرایط لازم و بر اساس قانون ساماندهی، زمین دولتی در قالب گروهی به آنها واگذار خواهیم کرد تا بتوانند اقدام به احداث مسکن کنند.
مسکن مهر بندر امام خمینی (ره) در مشکلات دست و پا میزند
او تصریح کرد: مسکن مهر این شهر به دلایل مختلف نیمه کاره رها و طی سالهای دستخوش سرقتهای زیادی شد، ولی اولین اقدام در این شهر استقرار یگان حفاظت و هماهنگی با دستگاه قضا و نیروی انتظامی برای جلوگیری از سرقتها بود، ولی با توجه به اینکه بخشی از مسکنها فاقد متقاضی هستند، آنها را در قالب جهش تولید مطرح کردیم و مقرر شده از این تسهیلات استفاده کنند تا بتوانیم آنها تکمیل کرده و تحویل دهیم.
رضایی به آغاز عملیات احداث معابر، تامین امنیت با احداث کلانتری، ساخت پایگاه مقاومت بسیج، تامین روشنایی و پیگیریهای مستمر برای رفع مشکلات مسکن مهر بندر امام خمینی (ره) اشاره کرد و بیان داشت:، اما همچنان درگیر واحدهای فاقد متقاضی هستیم، البته با توجه به اقدامات مذکور شاهد کاهش چشمگیر سرقتها در منطقه هستیم.
تفاوت طرحهای مسکن مهر، نهضت ملی مسکن و جهش تولید مسکن چیست؟
مدیر کل راه و شهرسازی خوزستان در تشریح تفاوت طرحهای مسکن مهر، نهضت ملی مسکن و جهش تولید مسکن عنوان کرد: جهش تولید مسکن تا حدودی به مسکن مهر از لحاظ تسهیلات و معافیتهای هزینههای جانبی شباهت دارد، ضمن اینکه شرایط آن نسبت به طرح اقدام ملی مسکن به مراتب بهتر است.
رضا رضایی با اشاره به ۲ ویژگی عمده طرح جهش تولید مسکن اظهار داشت: یکی از این ویژگیها افزایش چشمگیر مقدار تسهیلات بانکی نسبت به طرح اقدام ملی است و براساس مصوبه ابلاغ شده در مهر ماه امسال در کلانشهرهایی از جمله اهواز، ۳۵۰ میلیون تومان است و در سایر شهرستانهای استان خوزستان ۳۰۰ میلیون تومان تعیین شده، مضاف بر اینکه نرخ بهره آن نیز بستگی به دهکهای درآمدی جامعه دارد، بطوریکه دهکهای یک تا سه ۵ درصد نرخ سود بانکی و مابقی دهکها نیز متناسب با درآمد متقاضیان بین ۵ تا ۱۸ درصد تغییر میکند.
او در پاسخ به این سوال که "متقاضیان باید چه میزان آورده داشته باشند؟ " گفت: در بحث جهش تولید، تامین زمین بر عهده دولت است و در حال حاضر در استان خوزستان زمین برای احداث حدود ۲۸ هزار واحد مسکونی تامین شده و عملیات اجرایی آن برای افراد واجد شرایط به زودی آغاز خواهد شد.
این مقام مسئول اضافه کرد: افرادیکه واجد شرایط نیستند، میتوانند از طریق خود مالکی اقدام به تهیه زمین کنند، همچنین انبوه سازان هم میتوانند در طرح شرکت داشته باشند.
به گفته رضا رضایی، پیش بینی میشود در صورتیکه تورم ایجاد نشود، هر واحد مسکونی ۹۰ متری، بالای ۵۰۰ میلیون تومان هزینه در بر داشته باشد.
آورده برای شرکت در طرح جهش تولید مسکن چقدر است؟
او آورده موردنیاز متقاضیان را ۲۰۰ میلیون تومان و تزریق آن در مدت یک سال و نیم به پروژه عنوان کرد و افزود: با استفاده از ۳۰۰ تا ۳۵۰ میلیون تومان تسهیلات کم بهره افراد فاقد مسکن میتوانند صاحبخانه شوند.
رضایی بیان داشت: در صورتیکه افراد خودمالک برای طرح جهش تولید مسکن ثبت نام کردند، ولی به دلایلی از جمله ناتوانی در پرداخت اقساط یا پشیمانی از ادامه راه تا تحویل مسکن منصرف شدند، هر وقت اراده کنند میتوانند آن را به شخص دیگری واگذار کنند، اما افرادی که انعقاد قرارداد آنها ۹۹ ساله است، چنین امکانی ندارند.
افراد مجرد چگونه میتوانند خانه دار شوند؟
او گفت: برای خانمهای با سن ۳۵ سال و بالاتر، ثبت نام در طرح جهش تولید مسکن بلامانع است، همچنین آقایان مجرد بالای ۴۵ سال هم میتوانند در این طرح شرکت کنند، البته بهره مندی سایر گروههای سنی مجرد نیز در شورای ملی مسکن در حال بررسی است و به زودی مصوبه آن ابلاغ خواهد شد.
ثبت نام حدود ۱۱۲ هزار نفر در طرحهای مسکن
رضایی یکی از موضوعات مهم و حساس برای اجرای این طرح را جانمایی مناسب و جلوگیری از تکرار مشکلات مسکن عنوان کرد و افزود: ثبت نام برای این نوع مسکن از ۲۸ مهر ماه تا ۲۸ آبان ماه انجام شد، ولی به جهت استقبال مردم، این طرح تا ۱۵ آذر ماه تمدید شده است و تاکنون حدود ۱۱۲ هزار نفر هم در طرح جهش تولید مسکن و هم در طرح اقدام ملی مسکن ثبت نام کرده اند.
این مقام مسئول اظهار کرد: رصد و پایش اراضی مستعد و استقرار در حریم شهری برای الحاق آنها به محدوده شهرها در حال انجام است، ضمن اینکه تغییر کاربریها به مسکونی براساس ضوابط شهرسازی با توجه به سرانهها موجود صورت میگیرد، همچنین قراردادهای واگذاری زمین به برخی از شرکتها برای اجرای طرحها سپری شده و قرار شده در زمینه جهش تولید مسکن از آنها استفاده کنیم.
چرا شوش در سامانه طرح جهش تولید غایب است؟
رضا رضایی شوش را یکی از شهرستانها دچار مشکل برای اجرای این طرح عنوان کرد و اذعان داشت: اقداماتی در جهت تغییر کاربری در این شهرستان با هدف تعیین زمین و با رعایت ضوابط شهرسازی در دستور کار قرار دارد، همچنین اراضی با مالکان خصوصی هم در حریم شهری وجود دارند که با الحاق آنها به محدوده شهر در تلاش هستیم زمین مورد نیاز برای اجرای طرح را تامین کنیم.
علت تعیین تکلیف نشدن مسکن فرهنگیان سوسنگرد چیست؟
او گفت: در شهر سوسنگرد تعاونی فرهنگیان وجود داشت که در حریم شهر قرار داشت و با پیگیریهای متعدد در کارگروههای مختلف، کمیسیون ماده ۵، شورای برنامه ریزی با دستور استاندار ویژه خوزستان مصوب و به شهر الحاق کردیم و مشکل آنها با اقدامات صورت گرفته، حل خواهد شد.
تشریح شرایط لازم برای شرکت در طرح ملی مسکن
مدیر کل راه و شهرسازی خوزستان، عدم استفاده افراد از تسهیلات دولتی و وامهای مسکن یارانه دار از ۲۰ بهمن سال ۱۳۵۷ و بعد از آن، عدم برخورداری متقاضی و افراد تحت تکفل وی از سابقه مالکیت و خرید و فروش از سال ۱۳۸۴ و بعد از آن، سابقه ۵ سال زندگی در شهر موردنظر را از شرایط شرکت در طرح ملی مسکن برشمرد.
رضا رضایی درخصوص اقدامات در زمینه تکریم ارباب و رجوع بیان کرد:، چون بحث املاک مسائل حقوقی و قضایی وجود دارد و حساسیت بالایی دارند، ممکن است کارها با تاخیر انجام شوند، ولی بر تسریع در اقدامات و تعیین تکلیف مراجعان تاکید داریم.
انتهای پیام/گ