به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از خرم آباد، مظفر زیودار مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای لرستان اظهار کرد: طی ۲۰ سال گذشته بیشترین افت منابع آب زیرزمینی لرستان مربوط به دشت کوهدشت با ۱۷ متر و حجم ۹۵ میلیون مترمکعب و پس از آن دشت رومشکان با هشت متر و حجم ۲۹ میلیون مترمکعب بوده است.
زیودار با بیان اینکه افت سالانه سطح این منابع به طور متوسط حدود ۲۰ سانتیمتر گزارش شده است گفت: بر اساس گزارش سازمان هواشناسی، میزان بارندگیها در لرستان نسبت به سال گذشته ۴۳ درصد و نسبت به طول دوره آماری بلندمدت ۳۹ درصد کاهش داشته است.
او اظهار کرد: یکهزار و ۶۶۳ رشته قنات با خروجی ۸۰ میلیون مترمکعب در لرستان وجود دارد همچنین خروجی چاههای بهرهبردار در این استان ۷۰۰ میلیون مترمکعب است که نقش موثری در تخلیه منابع آب زیرزمینی دارد.
مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای لرستان ادامه داد: حجم آبهای زیرزمینی این استان نسبت به دشتها نیز، حدود ۲ متر معادل ۱۳۲ میلیمتر مکعب افت داشته که در مقایسه با سال گذشته ۲۲۰ درصد کاهش یافته است.
زیودار با بیان اینکه بر اساس میزان بارندگیها به طور متوسط حدود یک و نیم میلیارد مترمکعب آب تجدیدپذیر در لرستان وجود دارد بیان کرد: برداشت بیش از حد از چشمه، قنات و چاهها موجب افت منابع آبی در لرستان میشود.
او ادامه داد: حدود ۹۰ درصد برداشتهای منابع آب لرستان برای مصارف کشاورزی میباشد که باید با نصب کنتور هوشمند، استفاده از روشهای مختلف آبیاری نوین و اصلاح الگوی کشت با تنش آبی مقابله کنیم.
مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای لرستان تاکید کرد: به دلیل نبود سدهای کافی در لرستان، عدم امکان ذخیره آبهای سطحی در این مخازن و همچنین کاهش بارندگیهای موجود، سال آینده با کاهش شدید منابع آبی روبرو خواهیم بود.
زیودار ادامه داد: همچنین کاهش بارندگی باعث شده است دبی رودخانههای لرستان نسبت به سال گذشته ۸۰ و نسبت به طول دوره آماری بلند مدت ۸۱ درصد کمتر شود و این درحالیست که بخشهایی از رودخانه کشکان، سیلاخور، مادیان رود و کاکاشرف امسال به صورت ۱۰۰ درصد خشک شد.
او با اشاره به کاهش حجم آب رودخانه کشکان نیز گفت: میزان حجم آب این رودخانه نسبت به سال گذشته ۴۵ درصد و نسبت به بلند مدت ۶۳ درصد کاهش داشته است.
مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای لرستان گفت: حدود ۱۰ هزار و ۲۲۱ دهنه چشمه با خروجی سالانه حدود ۹۰۰ میلیون مترمکعب در لرستان وجود دارد که این میزان نسبت به سال گذشته ۶۰ درصد و نسبت به بلندمدت ۵۵ درصد کاهش نشان میدهد.
انتهای پیام/ر