علوفه‌های بی‌کیفیت جان ۳ میلیون رأس دام خراسان جنوبی را تهدید می‌کنند.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، دامداری از آن دسته از شغل‌هایی است که نیازمند تلاش و همتی مضاعف نسبت به سایر شغل‌ها است، یک دامدار رنج و مشقت بسیاری را تحمل می‌کند تا علاوه بر حفظ سرمایه خود، درآمدی برای گذران زندگی فراهم کند.

یک دامدار نقشی بسیار مهم و محوری را در صنعت تولید گوشت و لبنیات کشور بازی می‌کند، دامداری از آن دسته مهارت‌هایی است که به دلیل مشقت و سختی‌های خود کمتر کسی را به خود جذب می‌کند.

دامداران سختی‌ها و مشکلات بسیاری را متحمل می‌شوند تا علاوه بر حفظ مهمترین سرمایه خود یعنی احشام، که حال می‌تواند گاو و گوسفند باشد و یا مرغ و شتر مرغ، مخارج زندگی خود و خانواده‌ هایشان را تأمین کنند.

دامداری به عنوان یکی از قدیمی‌ترین مشاغل علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی در تولید گوشت، پشم مناسب برای صنایع نساجی، چرم با کیفیت، تولید محصولات لبنی مانند شیر، ماست، کره و کود حیوانی برای کشاورزی نقش اساسی دارد.

این روز‌ها حرفه دامداری خراسان جنوبی با توجه به خشکسالی بی سابقه و گرانی شدید نهاده‌های دامی حال و روز خوشی ندارد و با مشکلات بسیار دست به گریبان شده است، تنگنا‌هایی که به گفته دامداران، امان آنان را بریده و به مانع بزرگی برای استمرار فعالیت در این بخش تبدیل شده است.

کمبود و گرانی نهاده‌های دامی از جمله مشکلات مهم دامداران است که به دنبال استمرار خشکسالی، کاهش بارندگی و کمبود شدید علوفه در مراتع بر شدت آن افزوده شده است به طوری که دامداران در تأمین علوفه مورد نیاز دام‌های سبک و سنگین خود با تنگنا‌های بسیار مواجه هستند و بسیاری از دام‌های خود و حتی دام‌های مولد را به دلیل افزایش هزینه‌های دامپروری روانه کشتارگاه و با قیمت بسیار اندک به دلالان می‌سپارند.

صنعت دامداری یکی از مولفه‌های مهم در امنیت غذایی محسوب می‌شود

مرگ خاموش صنعت دامپروری با کشتار دام‌های مولد

صنعت دامپروری در چند سال اخیر با مشکلات بسیار جدی در بحث تأمین نهاده، گرانی علوفه و کسادی بازار مواجه شده است، خشکسالی ناشی از کاهش بارش در سال زراعی جاری این صنعت را نیز تحت تاثیر تبعات منفی خود قرار داده است، نگهداری دام برای دامداران در شرایط فعلی مقرون به‌صرفه نیست و این مسئله دام‌های مولد را در صف کشتار قرار داده است.

صنعت دامداری یکی از مولفه‌های مهم در امنیت غذایی محسوب می‌شود چرا که از یک سو به‌ خاطر ارتباط مستقیم با تولید شیر، مواد لبنی و گوشت قرمز و از سوی دیگر اثرگذاری در چرخه کار و تولید و درگیر بودن بخش قابل توجهی از نیروی کار در این موضوع دارای اهمیت خاصی است.

در این بین دامداران به عنوان اصلی‌ترین عامل حیات و دوام این صنعت نقشی کلیدی ایفا می‌کنند، اما این روز‌ها صنعت دامداری و دامداران نیز مانند بسیاری دیگر از صنایع و مشاغل حال و روز خوشی را تجربه نمی‌کنند و با مشکلات ریز و درشتی دست به گریبان هستند، کمبود و گرانیِ علوفه همچنان گریبان‌گیر صنعت دامداری است و همچنان در بی مهری‌ها و کم توجهی‌ها به سر می‌برد و تولید کنندگان در شرایط سختی قرار دارند.

دامدارانی که در شرایط خشکسالی و فقر مراتع، به سختی شکم دام هایشان را سیر می‌کنند و در کنار آن ناکافی بودن علوفه‌های یارانه‌ای و مشقت‌های تهیه خوراک از بازار آزاد، کار را برای ادامه حیات صنعت دامداری و دامپروری سخت‌تر کرده است.

خبرنگار ما با یکی از دامداران استان تماس گرفت، وی در خصوص مشکلات تأمین نهاده‌های دامی عنوان کرد: داستان امروز دامداران خراسان جنوبی داستان امروز و دیروز نیست از ابتدای سال ۹۹ تاکنون بار‌ها و بار‌ها مشکلات را منعکس کرده ایم، اما گره آن همچنان باز نشده است.

اکبری یکی از دامداران با گلایه از سهمیه کم علوفه گفت: بیشتر دام‌های من مولد و آبستن هستند و به صلاح نیست در این شرایط که کشور نیاز به دام‌های مولد دارد، آن‌ها را راهی کشتارگاه‌ها کنم.

چهارپایان بارکش هم این علوفه را نمی‌خورند

یکی دیگر از دامداران استان هم به خبرنگار ما می‌گوید: علوفه‌ای که به ما می‌دهند را جلوی الاغ بگذاریم، نمی‌خورد! چه برسد به اینکه به خورد گاو و گوسفند برود.

وی بیان می‌کند: دام‌ها از مجبوری این علوفه‌ها را می‌خورند و اگر هم بخواهیم علوفه با کیفیت به آن‌ها بدهیم، توان خرید کنسانتره کیلویی ۷ هزار تومان را نداریم.

این دامدار در ادامه به ناکافی بودن سهمیه‌ها اشاره می‌کند و می‌گوید: هر رأس گاوی که در روز باید ۱۴ کیلو کنسانتره بخورد تا روزی ۳۵ کیلو شیر بدهد را تنها سه کیلو خوراک یارانه‌ای می‌دهند و مانده ایم بقیه نیاز دام را از کجا تهیه کنیم؟

اکنون دام‌های من علاوه بر نان، اقلامی، چون چغندر قند، کدو و سبزی را نیز بعضا و به فراخور وضعیت به عنوان خوراک در آخور خود می‌بینند.

دامداران استان در این روز‌ها که خوراک دام از افزایش قیمت زیادی برخورداربوده است گاه به اجبار به تغذیه دام خود با ضایعات کشاورزی و در مواردی حتی محصولات کشاورزی روی آورده اند.


بیشتر بخوانید


تا مدتی پیش که برداشت چغندر از کشتزار‌های منطقه در جریان بود، خوراک بخش زیادی از دام‌های منطقه را چغندر قند تشکیل می‌داد و برخی از دامداران این محصول را برای خوراک دام می‌خریدند و بعضی نیز به خرید کدو، سیب زمینی و انواع ضایعات میوه و صیفی جات میوه فروشی‌ها روی آورده بودند.

نان خشک به سبدغذایی دام‌ها افزوده شده است

نان خشک نیز که از سالیان گذشته در لیست دامداران برای تغذیه دام‌ها قرار داشته اکنون با گران شدن نهاده‌های دامی، خریداران بیشتری پیدا کرده است و برخی دامداران به ناگزیر حتی نان‌های کپک زده را با قیمتی پایین‌تر خریداری کرده و شکم دام خود را با آن سیر می‌کنند.

یک دامدار دیگر با بیان اینکه با توجه به افزایش قیمت علوفه و خوراک دام و از سویی نداشتن نقدینگی، ناچار شدم چند رأس دام خود را به فروش برسانم تا بخشی از خوراک دیگر دام‌ها را فراهم کنم گفت: قیمت خوراک دام روز به روز افزایش می‌ یابد و قدرت خرید دامداران بسیار پایین آمده، اما قیمت دام زنده از افزایشی متناسب با آن برخوردار نبوده است و حال آنکه نیاز به خوراک دام روزانه، اما دوره پروار کردن دام طولانی است.

یک دامدار دیگر نیز از فروش دام‌های نارس خود خبر داده و می‌گوید: دامداران قدرت تولید را از دست داده‌اند و در این روز‌ها مجبور به فروش بخشی از دام خود برای تهیه خوراک مورد نیاز دام می‌شوند و با ادامه این روند در آینده‌ای نزدیک دام‌های خود را از دست خواهند داد.

علوفه‌ای که به ما می‌دهند را جلوی الاغ بگذاریم، نمی‌خورد! چه برسد به اینکه به خورد گاو و گوسفند برود.

کاهش جیره غذایی دام‌ها

مسعود ارکانی فرد گفت: هم اکنون به دلیل گرانی علوفه مجبور شده ایم ۵۰ درصد جیره غذایی دام‌ها را کاهش بدهیم و نتیجه آنکه دام‌ها در این ایام بسیار لاغر شده‌اند که به همین علت بیماری نیز آن‌ها را تهدید می‌کند و حال آنکه هزینه‌های دارو نیز بسیار افزایش یافته است.

حال با همه این مشکلات در حالی ۳ میلیون رأس دام استان همچنان در انتظار تأمین علوفه هستند که مسئولان بار‌ها و بار‌ها در جلسات خود وعده پیگیری مشکلات را داده اند اما وعده‌ها عملیاتی نشده است و کلاف سردرگم مشکلات همچنان بر دوش دامدار است چرا که دامداران این روز‌ها همچنان از کمبود علوفه، گرانی و روانه شدن علوفه بی کیفیت گلایه دارند.

در چند ماه گذشته بود که با توجه به مشکلات دامداران در خراسان جنوبی، قرارگاه تأمین علوفه دام در استان در زمان استاندار سابق در حالی تشکیل شد که تنها در دو یا سه جلسه‌ای که برگزار شد هیچ مصوبه‌ای اجرایی نشد.

هیچ مصوبه‌ای اجرایی نشده است

غریبی مدیر عامل اتحادیه دامداران خراسان جنوبی گفت: از پارسال تاکنون بار‌ها و بار‌ها مشکلات دامداران را انعکاس داده ایم و از اوایل پارسال با توجه به خشکسالی‌ و کاهش بارندگی‌ها پیش بینی شرایط کمبود علوفه احساس می‌شد.

او با بیان اینکه به دستور استاندار سابق به منظور حل مشکلات دامداران قرارگاه تأمین علوفه در استان راه اندازی و مصوباتی نیز داشته است افزود: اما تاکنون هیچ کدام از مصوبات اجرایی نشده است.

غریبی یکی از مهم‌ترین مشکلات مطرح شده در قرارگاه تأمین علوفه را تأمین نقدینگی دانست و گفت: بار‌ها در جلسات قرارگاه تأمین علوفه اعلام کردیم که مشکلاتی از قبیل کمبود کامیون برای حمل علوفه نیاز است و با توجه به افزایش قیمت‌ها تشکل‌ها توان تأمین علوفه را ندارند، اما همچنان مصوبات قرارگاه تأمین علوفه نه تنها اجرایی نشد بلکه جلسات قرارگاه هم دیگر تشکیل نشد.

مدیر عامل اتحادیه دامداران خراسان جنوبی گفت: شاهد افزایش ۵ برابر قیمت کاه و افزایش ۳ برابری قیمت یونجه هستیم درحالیکه قیمت گوشت نسبت به پارسال ۲۰ درصد و قیمت شیر ۴۰ درصد افزایش یافت و از سویی دیگر منع خروج علوفه از برخی استان‌ها هم از مشکلات دیگری بود که گریبانگیر صنعت دامپروری خراسان جنوبی شده است حال از استاندار جدید می‌خواهیم فکری برای صنعت خاموش دامپروری خراسان جنوبی بردارد.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/ م

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۱ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
دامدار بیچاره هم تو این شرایط مجبوره دام رو مفت مفت جلوی دلال بذاره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۲ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
پس چه شد وعده دولت مردان که می گفتن سهیمیه علوفه یارانه ای رو افزایش میدیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۸ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
بله من که از سوپر مارکت ها نان اعم از لواش و تست خرید میکنم بخصوص در فصل تابستان مشاهده کرده ام که بطور وحشتناک کپک زده و ۱روز به مسول یه شرکت نان گفتم که با این نان های تاریخ گذشته چه میکنید گفت به دامپروری ها میدیم و این نان های کپک زده سهم دامها می شود