به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، تالابها که محیطهایی بین آب و خشکی هستند و ظاهری مانند دریاچه دارند، میزبان پرندگان مهاجر میشوند.
در خراسان جنوبی دو تالاب طبیعی وجود دارد که در نوع خود منحصر به فرد هستند و ویژگیهای خاصی دارند.
اما این تالابها چند سالی است که حال و روز خوشی ندارند و کمتر آب در آنها جمع میشود و پرندگان مهاجر نیز کمتر به این مناطق مهاجرت میکنند.
نقش تالاب ها در لطافت هوا و جلوگیری از گرد و خاک
گفت و گو کردیم با مودی معاون امور محیط طبیعی و تنوع زیستی اداره کل محیط زیست خراسان جنوبی تا آخرین وضعیت تالابهای استان را بررسی کنیم.
او در این گفتگو با اشاره به اینکه خشکسالیهای پیاپی یکی از عوامل خشک شدن تالابها است، گفت: در خراسان جنوبی دو تالاب طبیعی داریم؛ تالاب کجی نمکزار نهبندان و تالاب خور که تالاب کجی از اهمیت بیشتری برخوردار است و در لطافت هوا و جلوگیری از خیزش گرد و خاک نقش دارد.
مودی گفت: تالاب خور هیچ گاه بی آبی ندارد، زیرا در مسیر آب قرار دارد و زه کش یک دشت بزرگ است که آب به آن ورود میکند، اما تالاب کجی همه ساله در چنین زمانی منتظر باران است تا دوباره آبگیری شود، اما امسال این اتفاق نیفتاده است.
بیشتر بخوانید
معاون امور محیط طبیعی و تنوع زیستی اداره کل محیط زیست خراسان جنوبی با اشاره به کنوانسیون رشت که به عنوان میثاق بین المللی حفاظت از تالابها شناخته میشود، گفت: تالابهای خراسان جنوبی از ویژگیهای خاصی برخوردار هستند، اما نتوانسته اند در فهرست تالابهای ثبت شده در این میثاق قرار بگیرند.
او با اشاره به اینکه تالابهای طبیعی خراسان جنوبی در سطح ملی مطرح هستند، گفت: شاید در برخی از موارد برداشت بی رویه از سفرههای آب زیر زمینی در خشک شدن تالابها موثر باشد که در این زمینه، شرکت آب منطقهای با پلمب کردن چاههای غیرمجاز به ما کمک میکند.
پلمب ۸۵۰ چاه غیرمجاز در خراسان جنوبی
در خصوص چاههای غیرمجاز و پلمب شده در استان با سروری مدیر عامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی صحبت کردیم.
سروری گفت: در ۱۰ سال گذشته ۸۵۰ چاه غیرمجاز در خراسان جنوبی پلمب و پر شده اند که با پر شدن آن ها، ۳ میلیون و ۲۵۴ هزار مترمکعب از برداشت غیرمجاز آب جلوگیری شده است.
او با اشاره به اینکه بخشی از دلایل خشک شدن تالابها مربوط به اضافه برداشت از چاههای مجاز و برداشت از چاههای غیرمجاز است، گفت: برای کنترل اضافه برداشت از چاههای مجاز، نصب کنتورهای هوشمند بر روی چاهها در حال انجام است.
سروری گفت: ۹۴ درصد چاههای کشاورزی استان به کنتور هوشمند مجهز هستند و روی ۵۵ درصد از چاههای آب شور و ۶۵ درصد از چاههای حوزه صنعت و خدمات کنتور هوشمند نصب شده است.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی با بیان اینکه مسیرهایی که آب از طریق آنها به تالاب میریزد، همواره لایروبی میشود گفت: چاههای غیرمجاز پس از شناسایی، پلمب شده و برای حفار و مالک چاه جریمه و حکم قضایی تعیین میشود.
حال باید به این نکته توجه کرد که حفاظت از تالابها میتواند نقشی مهم در بقای محیط زیست و عناصر آن در استانی کویری، چون خراسان جنوبی داشته باشد.
انتهای پیام/ س