کشور‌هایی همچون ایران، چین، روسیه و آمریکا برنامه‌های زیادی برای گسترش فعالیت‌های خود در فضا دارند.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از اسپوتنیک، روز گذشته ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه از آزمایش موفق سامانه موشکی مافوق صوت «زیرکن» خبر داد. این جدیدترین موشک روسیه است که در مواجهه با اهداف دریایی و زمینی کاربرد دارد. آزمایش موفقیت‌آمیز این موشک یک رویداد بزرگ در روسیه و گامی مهم در ارتقای امنیت و افزایش توان دفاعی این کشور محسوب می‌شود.

امروزه فضا و برنامه‌های فضایی عرصه و امکانات جدیدی را برای بشر به وجود آورده است. فضا ظرفیت‌های بسیار مناسبی دارد که از آنها می‌توان در جهت رفع نیاز‌های جامعه و حل چالش‌های موجود در کشور مانند محیط زیست، کشاورزی، مدیریت منابع آب و بلایا استفاده کرد. از دهه‌های گذشته توجه انسان به فضا و استفاده از امکانات آن بیشتر و بیشتر شده است. شصت و سه سال پیش، اتحاد جماهیر شوروی برای ورود به این عرصه دست به کار شد و اولین ماهواره را به فضا فرستاد. تقریباً چهار سال بعد، نخستین انسان به نام «یوری گاگارین» به فضا رفت و به مدت ۱۰۸ دقیقه مدار زمین را دور زد. عصر ماجراجویی‌های فضایی بشر با این پرتاب آغاز شد. در جریان فروپاشی شوروی، این کشور از رقابت با ناسا جا ماند، اما کمی بعد، روسیه به عنوان یک قدرت فضایی جدید قد علم کرد و برای ساخت و راه اندازی ایستگاه فضایی بین المللی با آمریکا وارد رقابت شد. امروزه کشور‌های جدیدی وارد رقابت در این عرصه شده اند. ایران و چین یکی از این کشور‌ها هستند. به اذعان آمریکایی ها، چین قدرت برتر دهه آینده در زمینه فضایی است و به نظر می‌رسد برنامه‌های فضایی آتی روسیه و آمریکا به شدت به چین وابسته باشد. به بهانه پرتاب موفقیت‌آمیز موشک مافوق روسیه، تاریخچه حضور کشور‌ها در فضا، ماموریت و اهداف برنامه‌های فضایی را بررسی کردیم.


سهم ایران، چین، روسیه و آمریکا از کاوش‌های فضایی

پرتاب شاتل به فضا

آمریکا

آمریکا بیشترین تعداد ماموریت‌های فضایی را دارد و دومین کشوری است که انسان به فضا فرستاده است. اولین ماموریت فضایی آمریکا که «مرکوری» نام گرفت، پنج سال به طول انجامید و حدود ۲۷۷ میلیون دلار برای آمریکایی‌ها آب خورد. معروف‌ترین ماموریت فضایی یانکی‌ها «آپولو» بود که ۲۰.۴ میلیارد دلار هزینه تراشید و طول عمر آن ۱۵ سال بود. آمریکا برای اینکه از رقابت در این عرصه مهم عقب نماند، توجه‌ ویژه‌ای به کاوش‌های فضایی دارد. بودجه ناسا در سال مالی گذشته، ۲۲.۶۲۹ میلیارد دلار گزارش شده است که ۰.۴۸ ٪ از کل هزینه‌های دولت را تشکیل می‌دهد. این رقم نسبت به سال مالی قبل ۵.۳ درصد افزایش داشته است.
کاخ سفید درخواست بودجه ریاست جمهوری خود را برای سال مالی ۲۰۲۰ ناسا در ۱۱ مارس ۲۰۱۹ منتشر کرد و پس از آن، درخواست بودجه تکمیلی در ۱۳ می‌ ارائه شد. بودجه ۲۲.۶ میلیارد دلاری برای ناسا پیشنهاد شد که در مقایسه با سال قبل بیش از ۵ درصد افزایش داشت. این درخواست تکمیلی در پاسخ به دستور رئیس جمهور وقت مبنی بر فرود فضانوردان روی ماه تا سال ۲۰۲۴ منتشر شد. در نهایت، این بودجه در ۲۰ دسامبر ۲۰۱۹ به امضای ترامپ رسید.

پرتاب اسپوتنیک

روسیه

روسیه نخستین کشوری است که ماموریت فضایی انجام داد و انسان به فضا فرستاد. اولین پرواز فضایی این کشور تحت برنامه «وُستوک» که یکی از پروژه‌های مهم فضایی شوروی به حساب می‌آمد، انجام شد. هدف اصلی این پروژه پرتاب یک فضانورد روسی به فضا و بازگردانی سالم آن به سطح زمین بود.
بعد از پرتاب نخستین ماهواره جهان (اسپوتنیک۱)، آمریکا و شوروی وارد رقابت فضایی و ثبت نخستین‌ها شدند. وستوک رقیب اصلی برنامه فضایی مرکوری آمریکا بود و در نهایت موفق به پرتاب نخستین فضانورد به فضا شد. این پروژه شامل ۱۳ پرتاب فضایی بود که از این میان ۶ مأموریت دارای سرنشین‌دار بودند. فضاپیما‌های وستوک بر پایه ماهواره روسی موسوم به زنیت و موشک این پروژه نیز بر پایه موشک‌های بالستیک موسوم به R-۷ توسعه یافته بودند. در مجموع از ۳ نوع مختلف فضاپیما شامل ۱P، K۱ و ۳KA در این پروژه استفاده شد. در سال ۲۰۰۹، دولت روسیه بودجه فضایی فدرال ۲.۴ میلیارد دلاری تصویب کرد. مسکو همچنین در سال ۲۰۱۱ حدود ۳.۸ میلیارد دلار هزینه کرد و در سال ۲۰۱۳ بودجه فضایی پیشنهادی آن‌ها ۵.۶ میلیارد دلار بود.

ماهواره‌بر چینی

چین

برنامه فضایی چین از سوی اداره ملی فضایی چین (CNSA) هدایت می‌شود. چین پس از آمریکا و روسیه سومین کشوری است که انسان به فضا فرستاده است. در سال ۱۹۷۰، چین موفق شد اولین ماهواره ارتباطی خود را با نام Dong Fang Hong-I به فضا پرتاب کند. اولین موشک لانگ مارس چین نیز در همین سال و بر اساس فناوری شوروی پرتاب شد. در سال ۲۰۰۳ پکن یک انسان را به فضا فرستاد. چین با فرود کاوشگر Chang'e ۴ خود در سمت دور ماه، عرصه جدیدی را آغاز کرد، که به دلیل چرخش همزمان و جزر و مدی ماه، دائماً از زمین پنهان می‌ماند. در آنجا، مریخ نورد Jade Rabbit ۲ چین توانست داده‌ها را از طریق ماهواره‌ای که قبلاً در اطراف ماه مستقر شده بود برای ایجاد یک پیوند رادیویی به زمین ارسال کند. در این تجربه، یک دانه پنبه در چانگ ۴ جوانه زد که نام آن از الهه افسانه‌ای چین گرفته شده است. پس از این مأموریت، شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، «شاهکار‌های برجسته» را که «الگویی برای کل حزب کمونیست چین، نیرو‌های مسلح و مردم است» تمجید کرد. چین در حال حاضر دارای بزرگترین تلسکوپ رادیویی در جهان است که اندازه آن کمی بیش از ۱۶۴۰ فوت است. غیر از سفر به مریخ، چین قصد دارد کاوشگر‌هایی را به سیارک ها، مشتری و حتی اورانوس بفرستد. همچنین قصد دارد یک ایستگاه تحقیقاتی علمی در منطقه جنوبی ماه بسازد و ایستگاه فضایی پیچیده خود را در مقیاس بزرگ طی ۱۰ سال ایجاد کند. کتی لورینی، مشاور ارشد ناسا در زمینه اکتشاف و عملیات فضایی معتقد است که پکن مجموعه‌ای استراتژیک و بلندمدت از اهداف را دنبال می‌کند و به طور سیستماتیک در تلاش برای دستیابی به این اهداف است.

پرتاب ماهواره‌بر ایرانی

ایران

ایران از سال ۱۳۸۴ پرواز‌های فضایی و ماهواره‌ها را به فضا فرستاده است. اولین پرتاب ایران، پروژه مشترک ایران و روسیه با نام «سینا» بود که ۱۵ میلیون دلار هزینه داشت. ماهواره سینا در ۶ آبان ماه سال ۱۳۸۴، پس از پرتاب موشک ماهواره‌بر کاسموس ۳M، با موفقیت در مدار اختصاصی ایران قرار داده شد. سینا به سفارش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در شرکت صاایران ساخته شده بود.
سنجش از دور، دریافت، ذخیره و ارسال داده‌های مخابراتی دو مأموریت ماهواره سینا می‌باشد که بخش سنجش از دور، در موارد کشاورزی، تشخیص پوشش زمین از نظر گیاهی، تغییرات ژئولوژیک مانند سیل و آتشفشان و ... کاربرد خواهد داشت. تبادل اطلاعات میان کاربران زمینی و ارائه سرویس‌های پست الکترونیک و انتقال فایل نیز از جمله کاربرد‌های محموله مخابراتی سینا به شمار می‌رود.
«امید» دومین ماهواره ایران در مدار بود. ماهواره‌بر سفیر نیز اولین موشک ماهواره‌بر ساخت ایران بود که ماهواره امید را در بهمن ۱۳۸۷ در مدار نزدیک زمین قرار داد. با ساخت این موشک، ایران به عنوان نهمین کشور جهان با توانمندی ارسال ماهواره به فضا تبدیل شد.
«سیمرغ» دستاورد بعدی دانشمندان ایرانی بود. سیمرغ یک ماهواره‌بر بزرگتر مبتنی بر فناوری‌های سفیر است که جایگزین سفیر شد و گاهی از آن به عنوان «سفیر-۲» نیز یاد می‌شود.
موشک ماهواره‌بر «قاصد» یک ماهواره‌بر سه مرحله‌ای ساخت صنایع هوافضای سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران است که در تاریخ ۵ اردیبهشت ۱۳۹۹ ماهواره نور۱ را در مدار ۴۲۵ کیلومتری زمین قرار داد.
«ماهواره‌بر ذوالجناح» نیز ماهواره‌بر ایرانی ساخت وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح است که در تاریخ ۱۳ بهمن ۱۳۹۹ از آن رونمایی شد و از پایگاه فضایی سمنان به فضا پرتاب شده است. به نقل از سخنگوی امور فضایی وزارت دفاع ماموریت اصلی این ماهواره‌بر سوخت جامد، قرار دادن ماهواره با وزنی حدود دویست و بیست کیلوگرم در مدار ۵۰۰ کیلومتری می‌باشد.


در کنار کشور‌های یاد شده، کشور‌های معدودی نیز هستند که در رویای تسخیر فضا به سر می‌برند و بودجه‌های متنوعی را نیز برای آن تعریف و تصویب کرده اند. کشور‌های کانادا، انگلیس، فرانسه، آلمان، ژاپن، کره جنوبی، هند، و لوکزامبورگ به همراه رژیم صهیونیستی برنامه فضایی خاص خود را دارند و در این زمینه فعالیت می‌کنند.

 

ترجمه و تنظیم: عباس نوری


منابع:


https://worldpopulationreview.com/country-rankings/countries-with-space-programs
https://www.nytimes.com/۲۰۲۱/۰۶/۱۵/world/asia/china-russia-space.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Vostok_programme
https://time.com/۵۶۲۳۵۳۷/china-space/
https://www.planetary.org/space-policy/nasas-fy-۲۰۲۰-budget
https://en.wikipedia.org/wiki/Zuljanah_ (rocket)
https://en.wikipedia.org/wiki/Qased_ (rocket)
https://en.wikipedia.org/wiki/Qased_ (rocket)
https://en.wikipedia.org/wiki/Sina-۱

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۴ ۱۱ دی ۱۴۰۰
اول اوًضاع فقر بد پیشرفت
United States of America
ناشناس
۲۲:۱۴ ۱۱ دی ۱۴۰۰
احمدی نژاد داوطلب رفتن به فضا بود می فرستادند همه مان خوشحال می شدیم
United States of America
ناشناس
۲۲:۰۱ ۱۱ دی ۱۴۰۰
جیمز وب هزینه اش ده میلیارد دلار بود نه ده میلیون جهت اطلاع بعضی ها گفتم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۵ ۰۵ دی ۱۴۰۰
چراغی که به زمین رواست در فضا حرامه.
این همه آدم روی زمین محتاج کمک هستند اونوقت نظام سرمایه‌داری دنبال تسخیر فضاست!!!
Iran (Islamic Republic of)
ز
۱۹:۴۲ ۱۱ دی ۱۴۰۰
سلام اینقدر باید گفت ایرانی با اینهمه نخبه استعداد اگه خودش باور کنه همه کاری میتونه بکنه البته استعداد و نبوغ خودشش در مسیر درست و مفید بکار بگیره هر کاری میتونه انجام بده اونام از ی جا شروع کردن به این جا رسیدن در فوتبال در انرژی‌های نو فضا نوردی و حتی بحران فعلی که با تولید آب شاید به پایان برسه مدیریت آب‌های سطحی وزیر سطحی که بجایش خودش محفوظ هست در اطراف ما آنها آلرژی هست که میشه جمع آوری ذخیره و ازش استفاده کرد هر چیزی فکرش باشه در ذهن شدنیس
Iran (Islamic Republic of)
Yasin
۱۴:۱۰ ۰۵ دی ۱۴۰۰
وقتی نظراتو خوندم از این قدر خود تخریبی و ناامیدی ترسیدم. آخه خودتونم مال این کشورید وقتی میایید پشت کشورتونو اینجوری خالی میکنین خب دانشمندا چجوری میتونن پیشرفت کنن یا اصلا خودتون جزء بخش مهمی هستین مگه چنین نظراتی میدین؟خودتون مگه دارین بهترین ربات ها رو اختراع میکنین ایران نمیزاره؟ که اینجوری ایران رو تخریب میکنین تو نظرات پوکتون
Iran (Islamic Republic of)
امید کاظمی شاد
۱۳:۲۹ ۰۵ دی ۱۴۰۰
بعضی واقعاً بدبخت و حقیرند که وقتی اسم کشور خودشان میاد سختشونه پیشرفت رو ببینند ولی وقتی امارات پول میده تا یکی براش ماهواره بسازه و پول میده یکی بفریتش فضا و باز پول میده کارشناسهای یک کشوری براش از اون ماهواره استفاده کنند عده ای به به و چه چه راه می اندازند که وای امارات چقدر پیشرفت کرده
Iran (Islamic Republic of)
علی
۲۱:۴۶ ۰۵ دی ۱۴۰۰
هر موقع جلوی فساد دزدی تورم گرانی فقر فحشا رو
گرفتی
اون وقت پیشرفت و عزت نفس ملی بالا میره
Iran (Islamic Republic of)
مقصود
۰۱:۵۸ ۰۵ دی ۱۴۰۰
از نظرات زیر صفر شما آدم حیران می شود میدانید چرا چون اینقدر سواد تان پائینتر ه که آدم از خنده روده بار می شود بیگانه هم پیشرفت علم ایران را در حوزه فضا تا ئید کرده شما عددی نیستید دارید نظر می دهید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۱ ۰۵ دی ۱۴۰۰
اونا جیمز وب فرستادن
با ده میلیون دلار
ما ، سینا فرستادیم
با ۱۵ میلیون دلار
باید ، بیشتر پیشرفت کنیم
بیگانه ، تأیید میکنه تا دست از پیشرفت بکشیم و مغرور بشیم
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۲۱:۲۸ ۰۴ دی ۱۴۰۰
همزمان با تمسخرها و طعنه هایی که میزنید ، دانشمندان هوا فضا در تلاشند تا تکنولوژی فضا رو ارتقا بدن. وقتی دو سال پیش ماهواره سپاه با موفقیت در مدار قرار گرفت کل دنیا انگشت به دهان موند. متاسفانه اکثر مردم نمیدانند.
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۱۹:۰۲ ۰۴ دی ۱۴۰۰
اولا سپاه و ارتش خودرو ساز نیستن سلاح وموشک ماهواره می‌سازند دوما منشا اکثر این تحقیر کنندگان آلبانی نشینان هستند که فشاری بهشون اومده از پیشرفت های ایران
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۲ ۰۴ دی ۱۴۰۰
مسئولای ما سالهاست تو فضا هستند .البته نه اون فضایی کهتو این مقاله گفته شده.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۹ ۰۴ دی ۱۴۰۰
اسم ایران رو نیار بین اینا جوک میشه
Iran (Islamic Republic of)
ر
۱۹:۴۷ ۱۱ دی ۱۴۰۰
سلام با نیم نگاه به کشورهای که مشگلات زیاد ی داشتن و الان در حال رشد یا توسعه یافته هستن میشه بجاهای رسید موانعی حتما بوده وهست و هر کس مسئولیت کار خودشو قبول کنه حله نه اینکه بندازن گردن یگدیگر که هیچی مشگلی حل نمیشه اونا چه جوری به اونجا رسیدن در تمام حوزه‌ها ما هم پیروی اصولی و حساب شده داشته باشیم می تونیم و شدنیم هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۰ ۰۴ دی ۱۴۰۰
بعضی دوستان میگن ایران کجا چین روسیه امریکا مجا درسته اون ها خیلی از ما پیشرفته تر هستند دلیلش هم اینکه ایران 12 سال هست که فعالیت فضایی داره اون ها بیشتر از 50 سال ایران در معرض فرار مغز هاست ولی اونا نه ایران هزینه ای که برای صنعت فضایی میکنه خیلی خیلی خیلی در مقایسه با اون کشور ها کمه ایران درشرایط سخت ترین تحریم های تاریخ بشریت و... ولی یادتون نره که ما در همین شرایط سخت توانستیم ماهواره نور به فضا بفرستیم درسته ما خیلی عقبیم ولی این دلیل نمیشه که عقب بمونیم مخاطب پیام من افرادی که از البانی پیام میدن نیستند مخاطب پیام من ایرانی هاییی هستند که با تفکر حرف میزنند ما تازه دازیم به خود کفایی میرسیم و اینکه ایران با کشور های این مدلی مقایسه کنید و بگید ایران هیچی نداره نامردی. ایران همین الان بین ده کشور فضایی دنیاست از نظر علم فضایی یعنی علمی که خود کشور به دست اورده نه اینکه از امریکا خریده باشه و با اون انسان به فضا بفرسته شما ایران با کشور های عربی که هیچ علمی ندارند مقایسه کن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۰ ۰۴ دی ۱۴۰۰
وخی عامو جک نگو
پرفسور چرمهینی یکی از دانشمندان هوا و فضا و کارمند ناسا پس از بازگشت به ایران هیچ استفاده ای نکردید .
ایران و فضا لطفا شعور مردم را به سخره نگیرید .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۲ ۰۴ دی ۱۴۰۰
ایران؟؟ خنده داره.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۴ ۰۴ دی ۱۴۰۰
ایران؟ فضا؟ ایران رو پاک کن زشته‌. بزار یک ماشین درست و حسابی بسازن بعد برن فضا.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۷ ۰۴ دی ۱۴۰۰
خود تحقیری تا این حد؟!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۸ ۰۴ دی ۱۴۰۰
پراید خودش رو کنار تسلا و SpaceX قرار داده!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۸ ۰۴ دی ۱۴۰۰
پراید خودش رو کنار تسلا و SpaceX قرار داده!!!!
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۳:۱۲ ۰۴ دی ۱۴۰۰
تلاش بیهوده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۰ ۰۴ دی ۱۴۰۰
یاد اینایی افتادم که میخوان خودشون را به ادمای موفق بچسبونن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۹ ۰۴ دی ۱۴۰۰
مقایسه ایران با کشورهایی مثل چین و امریکا و روسیه و حتی کشورهای سطح پایینتر در موردفضا یک مقایسه مع الفارقه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۵ ۰۴ دی ۱۴۰۰
کاملا صحیح
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۲ ۰۴ دی ۱۴۰۰
یگی میگفت من و رستم و سهراب و .... با هم . حالا شده ایران و روسیه و چین ! خودت خندت نگرفت ما تو پرایدموندیم
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۲:۱۱ ۰۴ دی ۱۴۰۰
ایرج ملکی هم انقدر به فیلماش اعتقاد نداره که شما به این خبر داشتید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۷ ۰۴ دی ۱۴۰۰
مهندس جان شما بیا پایین فعلا زمینی که خراب کردی رو درست کن فضا پیشکشت . برنامه فضایی فقط یه دسترسی به جیب خزانه است تا بفرستید فرنگ خرج زالو بچه هاتون بشه تو کازینو ها و بلا شهرهای کانادا . خر خودتونید .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۷ ۰۴ دی ۱۴۰۰
زر نزن
Iran (Islamic Republic of)
علی
۲۱:۵۰ ۰۵ دی ۱۴۰۰
درود به شرفت حرف حق
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۱ ۰۴ دی ۱۴۰۰
میخوای بیشتر فک کنی
آخه ما رو زمین نتونستیم کاری کنیم
حالا فضا
فاکتور بگیر ایران. رو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۷ ۰۴ دی ۱۴۰۰
زرنطن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۲ ۰۴ دی ۱۴۰۰
به امید خدا نماز یومیه در سیاره مشتری
Iran (Islamic Republic of)
احمد
۱۰:۰۸ ۰۴ دی ۱۴۰۰
ایران،آمریکا،چین و روسیه؟؟؟؟؟؟ عجب رویی داریم ما .یکی از اینا به اونای دیگه نمیاد .خیلی خیلی خیلی عقبتره. کدومشونه آیا؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۷ ۰۴ دی ۱۴۰۰
زرنزن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۱۷ ۰۶ دی ۱۴۰۰
12:47 تو برو پرایدتو سوار شو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۳ ۰۴ دی ۱۴۰۰
فکر نان کنید که خربزه اب است.گند زدن روی زمین حالا فضا رو هم میخان نابود کنند.اقتصاد موجودات فضایی رو هم با تورم 1000 درصدی و فضاپیما با موتور تقویت شده پراید البته با اپشن زه بغل در دلار 4200 مافیای بازار مسکن مریخی و فضایی مافیای فضاپیماسازی و...
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۹:۵۱ ۰۴ دی ۱۴۰۰
مگه نمیگن فظایی وجود نداره بالای آسمون فقط آب قرار داره چجوری میخان سفر کنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۳ ۰۴ دی ۱۴۰۰
ایران !!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۶ ۰۴ دی ۱۴۰۰
اینها هیچ فضای را تسخیر نمی کنند فقط برای سرگرمی پول کشور را هدر می دهند وگرنه بهترین زمین برای زندگی همین سیاره خودمون هست و خداوند گفته هیچ کره ای دیگری برای سکونت عین زمین نیست.
Iran (Islamic Republic of)
امید کاظمی شاد
۱۳:۱۰ ۰۵ دی ۱۴۰۰
کی و کجا خدا گفت ؟ پس چرا من نشنیدم !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۰ ۰۴ دی ۱۴۰۰
داداش منو آرنولدو راکی و جکی چانم میخاییم ی فیلم باهم بازی کنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۵ ۰۴ دی ۱۴۰۰
کدوم سوره کدوم آیه ؟ منبع ؟ کدوم حدیث ؟ نگفته بهترین جا کره زمینه. گفته ما کره زمین را برای حیات مناسب گردانیده ایم. ضمن اینکه از کجا معلوم از بین این همه کره توی جهان ، مثل زمین نباشه ؟ از طرفی اگر نباشه انسان میتونه هر کره خاکی رو سرسبز و برای حیات مناسب بکنه !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۰ ۰۴ دی ۱۴۰۰
چی
Iran (Islamic Republic of)
حسن
۰۹:۰۷ ۰۴ دی ۱۴۰۰
حالا ایران یه چیزی، واقعا کشور خودشو. زده درو داغون کرده باید به فکر تسخیر فضا باشه. کشورهای دیگه چه مرگشونه. بشینن تو قاره سبز حالشو ببرن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۶ ۰۴ دی ۱۴۰۰
کره سبز
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۰ ۰۴ دی ۱۴۰۰
قشنگ بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۳ ۰۴ دی ۱۴۰۰
کشور‌هایی همچون ایران!!!!، چین، روسیه و آمریکا برنامه‌های زیادی برای گسترش فعالیت‌های خود در فضا دارند.
Iran (Islamic Republic of)
سعید
۱۱:۴۴ ۰۴ دی ۱۴۰۰
بله با افتخار فقط ایران ، چین ، روسیه و آمریکا کشورهایی هستند که تکنولوژی ساخت و پرتاب ماهواره رو به صورت بومی دارند.مابقی کشورها به این کشورها وابسته اند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۳ ۰۴ دی ۱۴۰۰
ایکاش شیاطین بزرگ و کوچک گورشان را گم کنند و همگی به مریخ بروند تا بندگان خدا از دستشان راحت شوند. البته به شرطی که شرشان دیگر به زمینی ها نرسد.ان شاء الله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۰ ۰۴ دی ۱۴۰۰
که کسی مزاحم دزدی ها نشود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۷ ۰۴ دی ۱۴۰۰
تو یا کلا مخت تعطیله یا حتما پیش روانپزشک برو .
Iran (Islamic Republic of)
ابراهیم پویا
۱۵:۳۹ ۰۴ دی ۱۴۰۰
تعطیلی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۴۹ ۰۴ دی ۱۴۰۰
اگه بشر میخواد به کرات دیگه بره باید تمام دانش فضایی خودشون رو در اختیار هم بذارن و با هم همفکری کنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۸ ۰۴ دی ۱۴۰۰
طرف خدا تومن هزینه کرده بعد همینجوری مفت مفت بده دیگران
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۸ ۰۴ دی ۱۴۰۰
همین که تررررررر زدن به این کره بسه دیگه جون مادراتون
آخرین اخبار