به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، شهر روزهای شلوغی را پشت سر میگذارد؛ خیابانهای پر ترافیک و بازارهای شلوغ نشان از جنب و جوش مردم برای خرید شب یلدا دارد.
یلدا آیینی سنتی در نزد ایرانیان است که گرامی داشته میشود و به واسطه طولانیتر بودن آن به نسبت دیگر ایام سال، به محفلی برای دورهمی خانوادههای ایرانی و جمع شدنهای خودمانی تبدیل شده است.
شب یلدا یا شب چله یکی از کهنترین جشنهای ایرانی است که مردم را گرد یکدیگر جمع میکند تا این شب را با شادی و گفتگو سپری کنند و با خوردن آجیلهای مخصوص، شیرینی و میوههایی مانند انار و هندوانه که نمادی از برکت و فروانی و شادکامی هستند، جشن خود را کامل کنند، اما امسال هم طعم گرانی نیز به این جشنها باز شده و کام مردم را تلخ کرده است.
با توجه به فراگیر شدن همهگیری کرونا، توصیهها و پندها و اندرزها به شهروندان با توجه به نزدیک شدن به طولانیترین شب سال، پرهیز از حضور و یکجانشینی و دوری از دورهمیهای سنتی است.
کارشناسان و کارگزاران بهداشتی این مفهوم را بارها به جامعه منتقل کردهاند که هر نشست خانوادگی و دورهمی برابر با خطر مرگ عزیزان است.
یلدای امسال نیز میتواند همین گونه خطرآفرین و مرگبار باشد و میتواند همراه با طعم شیرین انار و هندوانه در یک دورهمی خانواده، شوکران مرگ را برای خانوادهها به همراه داشته باشد.
هنوز زمستان شروع نشده قیمتها از نوسان بسیار یخ زده و مسئولان در پی نظارت و کاهش و یا ثبات قیمتها هستند.
در آستانه شب یلدا، به بازار سری میزنیم. تفاوت قیمتها از این مغازه به آن مغازه به اندازه فاصله زمین تا آسمان است؛ انگار بی ثباتی در حال موج زدن است و مردم نگران از گرانی مواد غذایی و میوه شب یلدا.
یکی از شهروندان بیرجندی گفت: خریدن آجیل شب یلدا که از محالات است و تنها باید در رویا دید، چراکه آنقدر قیمتها بالاست که ترجیح میدهیم امسال آجیل نخوریم.
او گفت: وقتی مسئولان از مردم میخواهند شب یلدا را در خانه بمانند باید تدابیر لازم برای ماندن در خانه نیز تأمین شود، وقتی من حتی نمیتوانم برای فرزندانم میوه مناسب بخرم و یخچال خانهام را برای ماندن در خانه پر کنم، چگونه میتوانم قرنطینه خوبی را برای کودکانم بسازم؟
در این میان مغازه داران هم از گرانی میگویند. یکی از میوه فروشان گفت: میوه فروشان میوه را با قیمت بالا میخرند و مجبورند به قیمت بالا بفروشند.
به چند مرکز خرید میوه در سطح شهر بیرجند رفتیم و با چند نفر از همشهریان که مشغول خرید میوه بودند هم کلام شدیم.
بانویی بیرجندی گفت: این روزها جرأت نمیکنیم که به بازار برویم ویک کیلو میوه خریداری کنیم، چرا که قیمت میوه روزانه تغییر میکند.
بیشتر بخوانید
دیگر شهروند بیرجندی هم با گلایه از گرانی میوه هر ساله در ایام شب یلدا گفت: امسال گویی انار بسیار گران است، آنقدر که در سطح شهر قیمتها از ۱۷ تا ۲۰ هزار تومان است و قیمت پرتقال و نارنگی نیز افزایش یافته است.
او گفت: در این آشفته بازار قیمتهای نجومی مردم گویی باید دور مرکبات و میوه هم خط بکشند آن هم در شب یلدا و مسئولان تنها حرف از نظارت میزنند، اما خبری از نظارت و رصد قیمتها در بازار نیست.
این شهروند بیرجندی گفت: امسال قیمت هندوانه و خربزه زیاد گران نیست، اما دیگر میوهها گران است.
بانوی خانه داری که خرید آجیل شب یلدا را برای خود تحریم کرده است گفت: شوهرم کارمند است و درآمدمان کفاف مخارج ماهیانه را نمیدهد و برای کمک به شوهرم ناچارم در بیرون از خانه کار کنم.
او گفت: خرید آجیل و میوههای مخصوص شب یلدا برای خانواده ما میسر نیست و نمیتوانیم شب یلدا را متفاوت از دیگر شبهای سال سپری کنیم.
شریف رئیس اتحادیه خوار و بار بیرجند گفت: قیمت انواع آجیل مخلوط در بازار خراسانجنوبی از حدود ۱۳۰ هزار تومان شروع میشود.
او گفت: در حال حاضر در خراسانجنوبی پسته فندقی با قیمت ۲۶۰ هزار و تخمه آفتابگردن به قیمت کیلویی ۷۰ تومان و تخم کدو به قیمت ۱۴۰ هزار تومان به دست مصرف کننده میرسد.
شریف گفت: بادام زمینی نیز به عنوان یکی از ارزانترین انواع آجیل نیز در خراسان جنوبی به قیمت حدود ۶۰ هزار تومان به فروش میرسد.
رئیس اتحادیه خوار و بار بیرجند گفت: هر چند قیمت انواع آجیل و خشکبار نسبت به پارسال مقداری افزایش داشته، اما این صحبتها که در فضای مجازی مطرح میشود و میگویند قیمت پسته به بالای ۳۴۰ هزار تومان رسیده درست نیست.
او درباره چرایی قیمت آجیلهای تولید داخل گفت: دو چیز بر قیمت آجیل تأثیر میگذارد که یکی صادرات و دیگر هم کاهش و کمبود تولید آن است که در مورد برخی از انواع آجیل مثل پسته هر دو مورد رخ داده و هم صادر میشود و هم به واسطه خشکسالی کمبود تولید بوده است.
شریف با بیان اینکه علت افزایش قیمت برخی از انواع آجیل وارداتی مثل تخمه کانادایی نوسانات قیمت ارز بوده است گفت: در مورد خشکبار نیز قیمت به نسبت مطلوب است به شرط اینکه در روزهای نزدیک به شب یلدا نظارت باشد.
رئیس اتحادیه خوار و بار بیرجند با اشاره به اینکه نمیتوان قیمت کلی برای خشکبار داد چرا که بسته به کیفیت و انواع و وارداتی و تولید داخل بودن بسیار متفاوت است گفت: ممکن است برخی از افراد در روزهای نزدیک به شب یلدا از نیاز مردم سوء استفاده کرده و قیمت را افزایش دهند.
قناعت استاندار خراسان جنوبی نیز گفت: مردم باید در فضایی که نظارت بر آن حاکم است، بدون دغدغه، مایحتاج شان را تأمین کنند.
او گفت: از این پس ستاد تنظیم بازار هرماه برگزار میشود تا مشکلات مربوط به بازار به حداقل رسد.
قناعت با بیان اینکه بر اساس تفاهم نامهای که فی مابین معاون اول رئیس جمهور و رئیس سازمان بسیج مستضعفین منعقد شده قرار است ۲۴۸ نیروی بسیجی در بازرسی و نظارت کمک کنند گفت: لازم است آموزشهای لازم به این بسیجیان ارائه شود تا بتوانند با هماهنگی بیشتر با نیروهای سازمان جهاد کشاورزی و اداره کل صنعت، معدن و تجارت و بر اساس چارچوب تفاهم نامه بهتر کمک کنند.
استاندار خراسان جنوبی همچنین خواستار رصد بازار شب یلدا و تأمین کالاهای ضروری در نوروز ۱۴۰۱ شد و گفت: مردم باید به راحتی اقلام مورد نیاز شب یلدا و پایان سال را تهیه کنند و بازار در این زمینه نباید کمبودی داشته باشد.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/ س