به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، فصل زمستان همیشه تداعی کننده سرما، یخبندان، برف و باران است و معمولا بیشتر گیاهان و گلها در خاک خفتهاند، اما در شرق ایران زمین، گل نرگس با ترکیبی از رنگ سفید و زرد تازه سر از خاک بیرون آورده و طراوات و زیبایی بهار را به ارمغان میآورد.
خراسان جنوبی رتبه پنجم تولید گل نرگس در کشور را دارد و عطر این گل خوش رایحه بیشتر از مزارع خوسف به مشام میرسد.
شهرستان خوسف به دیار نرگسزارها معروف است؛ چراکه از قدیمالایام خاستگاه این گل بوده است.
سازگاری با شرایط آب و هوایی منطقه، اجرای روشهای سنتی تولید و استفاده نکردن از کودهای شیمیایی سبب شده که گل نرگس این منطقه علاوه بر عطر و بوی منحصر به فرد و با کیفیت، ماندگاری بالایی نیز داشته باشد.
اما امسال به دلیل خشکسالی لبخند امید از روی لبهای نرگس کاران برچیده شده و گلهای کمتری نسبت به پارسال برداشت میشود.
نرگسهایی که ۶۰ درصد کم شدند
رضوی مدیر جهاد کشاورزی خوسف گفت: سطح زیر کشت گل نرگس در دیار نرگس زارها حدود بیست و چهار هکتار است.
او گفت: حدود ۱۳۰ خانوار در این شهرستان به تولید گل نرگس مشغول هستند.
رضوی گفت: پارسال حدود دوازده میلیون شاخه گل نرگس در خوسف تولید و برداشت شده است.
مدیر جهاد کشاورزی خوسف گفت: پیش بینی میشود امسال حدود پنج تا شش میلیون شاخه گل نرگس از نرگس زارهای خوسف برداشت شود.
او گفت: امسال مشکل کاهش پنجاه تا شصت درصدی برداشت به دلیل خشکسالی داریم، اما در تحویل و فروش گل مشکل خاصی وجود ندارد.
مدیر جهاد کشاورزی خوسف گفت: پیش بینی میشود حدود ده میلیارد تومان درآمد ناخالص عاید کشاورزان شود و پارسال بیش از پانزده میلیارد تومان درآمد کشاورزان از محل فروش گل نرگس بوده است.
رضوی گفت: قیمت گل در اول فصل برداشت تا شاخهای پنج هزار تومان هم رسیده، ولی الان حدود دو تا سه هزار تومان است که نسبت به پارسال کمی افزایش داشته است.
لب زمین خشک، دل کشاورز خون
یداللهی نرگس کار شهرستان خوسف گفت: حدود یک و نیم هکتار زمین زیرکشت گل نرگس دارم.
او گفت: پارسال روزانه حدود ۹۰ شاخه گل نرگس را از نرگس زارهایم برداشت کردم.
یداللهی گفت: امسال تعداد گل کمتری را خواهم داشت، زیرا خشکسالی داشته ایم و روزانه حدود ۵۰ شاخه گل نرگس برداشت خواهد شد.
کشاورز نرگس کار خوسفی گفت: بسیاری از گلها را خودم به بازار میبرم و ممکن است تا شب مشتری پیدا نشود و گلها پژمرده شوند.
او گفت: تاکنون تسهیلاتی از سوی جهاد کشاورزانی به نرگس کاران پرداخت نشده است.
رضوی مدیر جهاد کشاورزی خوسف گفت: دلیل اصلی کاهش محصول نرگس، خشکسالی و نداشتن نقدینگی برای خرید کود دامی مورد نیاز با توجه به اهمیت مصرف کود دامی در تولید گل نرگس است.
از مشکلات تا خواستهها
نرگس بیمه نیست؛ کشاورزان نیز خواستار دریافت تسهیلات و بیمه کردن محصولشان هستند که این خواستهها باید توسط مسئولین پیگیری شود.
اصغری دیگر کشاورز نرگس کار خوسفی گفت: کشاورزان نرگس کار خواستار دریافت تسهیلات با تنفس دو ساله هستند.
او گفت: به دلیل کم بودن محصول، نیازی به گرفتن کارگر نیست و به صورت خانوادگی چیدن گلها را انجام میدهیم.
اصغری گفت: قیمت گل امسال افزایش داشته، اما مشتری ندارد و به دنبال این هستیم که بتوانیم یک واحد فرآوری را ایجاد کنیم.
این کشاورز گفت: دریافت نکردن تسهیلات و بیمه نبودن محصول از جمله مشکلاتی است که کشاورزان با آن دست و پنجه نرم میکنند و آب گرفتگی و یخ زدگی محصول نیز بر مشکلات آنها افزوده است.
بیشتر بخوانید
رضوی مدیر جهاد کشاورزی خوسف گفت: امسال تسهیلات به نرگس کاران پرداخت نشده است، اما در سالهای گذشته، این امر انجام شده است و به دلیل هزینه بالایاحداث و نگهداری نرگس زارها که درهر هکتار حدود چهار صد میلیون تومان است، امیدواریم حمایت جدی تری از نرگس کاران انجام شود.
رضوی گفت: به منظور معرفی گل نرگس جشنوارههای مختلفی برگزار شده است؛ قنوات عمده نرگس کاری نیز در سالهای اخیر مرمت شده و بیمه گل نرگس نیز انجام شده است.
دست تعاونی یاریگر نرگس کاران
رضوی مدیر جهاد کشاورزی خوسف گفت: افرادی که گل زیاد دارند مستقیم به بازار گل و گل فروشیهای مشهد و زاهدان و تهران میفرستند.
او گفت: افرادی که مقدار گل کمی را برداشت میکنند، گلهای خود را به شرکت تعاونی تولید سبز آفرینان خوسف تحویل میدهند.
مدیر جهاد کشاورزی خوسف گفت: گل نرگس شهرستان خوسف در مرکز استان و مشهد و زاهدان و تهران به فروش میرسد.
اکبری مدیر شرکت تعاونی تولید سبزآفرینان خوسف گفت: این شرکت در سال ۹۸ مرکز خرید توافقی نرگس را افتتاح کرد.
او گفت: هدف از افتتاح این مرکز در این شرکت سهامی، جلوگیری از ضرر و زیان کشاورزان، کوتاه کردن دست دلالان از گل نرگس و افزایش درآمد نرگس کاران بوده است.
اکبری گفت: در سال ۹۸ حدود ۱۴۰ هزار شاخه گل نرگس به صورت توافقی از نرگس کاران خوسفی خریداری شد و قیمت نیز به صورت توافقی تعیین شد.
مدیر شرکت تعاونی تولید سبزآفرینان خوسف گفت: پارسال به دلیل سرمازدگی برخی از نرگس زارها، تعداد گلهای خریداری شده از کشاورزان کمتر بود و حدود ۱۱۰ هزار شاخه از کشاورزان خریداری شد که ارزش آنها ۱۵۰ میلیون تومان بوده است.
او گفت: در حال خرید گل نرگس امسال هستیم و تاکنون بیش از ۷ هزار شاخه گل نرگس از کشاورزان خریداری شده و قیمت نسبت به پارسال افزایش جزئی داشته است.
اکبری گفت: گلهای نرگس خریداری شده به استانهای خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان، کرمان و تهران ارسال میشود.
مدیر شرکت تعاونی تولید سبزآفرینان خوسف گفت: در این شرکت ۴۵۰ نفر عضو هستند و بیشتر آنها نیز کشاورزان روستایی هستند و کشاورزانی که سهامدار این شرکت هستند، در بقیه فصول سال از سایر خدمات شرکت مثل ارائه کود و سم بهره مند میشوند.
او گفت: در روزهای زوج هفته خرید توافقی گل نرگس از کشاورزان انجام میشود و تلاش میکنیم بازار فروش گلها در خارج از کشور را نیز ایجاد کنیم
حمایت از فرآوری نرگس
قوسی رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی درباره کیفیت گل نرگس خوسف گفت: شرایط اقلیمی خراسان جنوبی، آب، هوا، تغذیه و کودهای حیوانی باعث شده کیفیت گل نرگس تولیدی خراسان جنوبی از سایر استانها بهتر باشد که این نیز مزیتی برای استان است از طرفی شرایط آب و هوایی گرم و خشک استان میزان بهرهوری و تولید را نسبت به سایر استانهایی که گل نرگس دارند، کمتر میکند.
او در مورد گرفتن اسانس گل نرگس گفت: استان مرکزی و خوزستان در این خصوص اقدام کرده و عطر گل نرگس را تولید کرده اند، اما با توجه به اینکه تهیه دستگاهها و فرآوری گل نرگس برای عطر و اسانسگیری باید دارای توجیه اقتصادی باشد، اگر در خراسان جنوبی بخش خصوصی یا بهرهبردار درخواست و توانایی انجام کار را داشته باشد، حمایت میشود.
قوسی گفت:، چون فقط ۲ شهرستان خراسان جنوبی در زمینه کشت گل نرگس فعال هستند احتمالا توجیه اقتصادی برای اسانسگیری در استان نیست که اگر بود اقدام میشد و اگر پیشنهادی در زمینه فرآوری گل نرگس و تهیه عطر آن باشد، سازمان جهاد کشاورزی استان، سازمان تعاون و سایر نهادهای مربوط با ارائه تسهیلات خاص حمایت میکنند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: تاکنون تسهیلاتی اعلام و ابلاغ نشده، اما اگر از محل تبصره ۱۸ تسهیلاتی اعلام شود، شامل گل نرگس نیز خواهد شد.
نرگس را در یابید
نرگس خراسان جنوبی در تولید رتبه پنجم کشور را به خود اختصاص داده است و عطر و بوی آن منحصر به فرد است.
۳۹ هکتار از اراضی خراسان جنوبی زیر کشت گل نرگس است و پیش بینی میشود امسال ۱۶ میلیون شاخه گل نرگس در استان برداشت شود.
اما امسال تولید این گل خوشبو با کاهشی ۶۰ درصدی رو به رو بوده که مسئولین و کشاورزان دلیل آن را خشکسالیهای اخیر اعلام کرده اند.
این کاهش تولید سبب کاهش درآمد نرگس کاران این خطه نیز شده است که میتوان با اعطای تسهیلات رنگ امید را به زندگی نرگس کاران بخشید.
از طرف دیگر با ایجاد واحدهای فرآوری میتوان ارزش افزوده برای این محصول ایجاد کرد تا بهره برداران گل نرگس، به سود واقعی خود دست پیدا کنند.
گزارش از زهرا رضایی
انتهای پیام/ س
استان فارس . شهرستان خفر.