به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام با انتشار چند توییت در خصوص دور هفتم مذاکرات وین توضیحاتی ارائه داد.
وی نوشت: «دور هفتم منطق و هدف خاص خود را در سه مرحله داشت: ورود هیأت جدید ایران در مذاکرات جاری و نسبتاً کامل از نظر رویه؛ گفتگو درباره ایدههای جدید بالقوه یک دولت جدید (در ایران)؛ دیدن این که آیا هیأتهای دیگر تمایل دارند هر یک از این ایدهها را در متن اصلی، مبنای پذیرفتهشده برای نتیجه نهایی گفتگوهای وین بگنجانند یا خیر.»
مورا افزود: «دور ۷.۵ (اشاره به وفقهای که در دور هفتم ایجاد شد) درباره مرحله سوم بود که سختترین هم بود. در غیر این صورت دور هفتم ناقص میماند.»
نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات وین در ادامه گفت: «اکنون یک مبنای مشترک داریم که در فصل رفع تحریمها منطق داخلی کمی تفاوت دارد بنابراین خیلی هم مسئله مهمی نیست. امیدوارم روشن شده باشد که چرا دور بعدی، دور هشتم است.»
اشاره مورا به مرحله سوم مذاکرات، همان بخشی است که پیش از این طرف غربی مذاکرات حاضر به پذیرش آن نبود. یعنی همان دو پیش نویس هیئت ایرانی که حالا پس از رایزنیهای فشرده تروئیکای اروپایی پذیرفته تا مبنای مذاکرات آتی قرار بگیرد.
مورا شامگاه جمعه ابراز امیدواری کرد که ادامه مذاکرات با ایران طی سال ۲۰۲۱ (۱۳ روز آینده) از سرگرفته شود، زیرا به گفته وی برای دور هشتم، کار بسیار زیادی و وظیفه بسیار پیچیدهای در پیش است و تصمیمات سیاسی سختی باید اتخاذ شود.
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در مذاکرات وین نیز دیروز (جمعه) در صفحه رسمی توئیتر خود نوشت: «دور هفتم مذاکرات وین موفقیتآمیز بود به این معنا که زمینه مناسبی برای مذاکرات فشردهتر فراهم کرد. کاملا تایید شده است که کار بیشتر بر اساس نتایج دورههای قبلی انجام خواهد شد. اکنون مذاکرهکنندگان بهتر یکدیگر را درک میکنند.»
بیشتر بخوانید:
جلسه کمیسیون مشترک برجام عصر دیروز برگزار و هیئتهای حاضر در مذاکرات وین اعلام کردند که دور هفتم مذاکرات به پایان رسیده است و احتمالا دور بعدی قبل از پایان سال جاری میلادی در ۶ دی آغاز به کار خواهد کرد.
کشورهای انگلیس، آلمان و فرانسه نیز بعد از جلسه با منتشر کردن بیانیهای ادعا کردند که برای سری جدید گفتگوها با ایران با شرکای آمریکایی، روسی و چینی خود آماده هستند، اما ایران در این زمان نباید در صنعت هستهای خود هیچ پیشرفتی داشته باشد.
دور هفتم مذاکرات در تاریخ هشتم آذرماه مطابق با ۲۹ نوامبر در وین آغاز شده بود و بعد از نزدیک به ۲۰ روز به پایان رسید. در این میان «حسین امیرعبداللهیان» وزیر خارجه کشورمان اعلام کرد ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی به توافق خوبی دست یافته است و از سوی دیگر «رافائل گروسی» مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز این توافق را تایید و اعلام کرد تهران اجازه داده است دوربینهای جدیدی در نیروگاه «تسا» کرج گذاشته شود.
اظهارنظراتی که طی سه هفته اخیر از وین و هتل کوبورگ مخابره شد، چندان یکنواخت نبود و در مواردی هم حتی تناقض داشت. درحالی که همه رسانههای وابسته به غرب و حتی مقامات رسمی آلمان، فرانسه و انگلیس پیامهای منفی از روند مذکرات ارسال میکنند، اما شواهد نشان میدهد که فرآیند گفتگو در حال جریان هرچند کُند و آرام است.
برخی تحلیلگران باور دارند که تاکتیک رسانهای غرب در القاء به بنبست رسیدن مذاکرات هرچند بی اعتبار است، اما در راهبرد مذاکراتی تروئیکای اروپایی و آمریکا نقش مهمی دارد. ۱+۴ فهمیده که در برابر یک تیم سخت مذاکرهکننده ایرانی قرار دارد که بر خواستههای حقوقی برجامی اصرار میورزد و حالا تلاش میکند تا با جنگ رسانهای از میزان مطالبات هیئت ایرانی بکاهد.
هرچند عبارتهایی همچون «فرصت دیپلماسی تا همیشه باقی نمیماند» و یا «پنچره گفتگوها در حال بسته شدن است» بسیار از زبان اروپاییها شنیده میشود، اما خود آنها به خوبی به این حقیقت واقفند که مسئولیت گفتگوهای کنونی در وین بر دوش آمریکا و خروج یکجانبه ترامپ از برجام است؛ و اینکه واشنگتن عمده شاهراههای اقتصادی ایران را تحریم کرده و دیگر ابزار مضاعفی برای اعمال فشار بیشتر ندارد.
انتهای پیام/