به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، از قدیمیترین نسخه خطی خمسه نظامی گنجوی موجود در مرکز نسخ خطی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی طی مراسمی در مشهد رونمایی شد.
ابوالفضل حسن آبادی مدیر گنجینه نسخ خطی آستان قدس رضوی روز سهشنبه در خصوص این اثر گفت: این اثر نفیس در تاریخ ۷۹۹ هجری قمری توسط احمد بن محمد ملقب به نظام کتابت شد و سید جلال الدین تهرانی آن را وقف آستان قدس رضوی کرد.
او گفت: خط نسخه، نسخ آمیخته به تعلیق چهار ستونه و دارای ۲۵ سطر و ۲۵۴ برگ حنایی در ابعاد ۲۱ در ۱۴ سانتیمتر است. همچنین ابتدای هر منظومه مذهّب و مُنقش به لاجورد و طلاست.
حسن آبادی گفت: این نسخه به خط نستعلیق و در ۲۵ سطر توسط ابومحمد بن فتح محمد در سال ۱۰۰۸ هجری قمری کتابت شد که دارای یک سرلوح مذهّب منقّش و کتیبه بازوبندی به لاجورد و زر و شنگرف است.
علیرضا قیامتی قائم مقام خردسرای فردوسی و استاد دانشگاه فرهنگیان مشهد هم در این مراسم گفت: آثار نظامی گنجوی شاعر پرآوازه، میراث فرهنگی مشترک در سطح جهان محسوب میشود.
او گفت: ۴۶ شاعر پارسیگو در ایران با الهام از خمسه نظامی شعر سرودهاند و ۶۷ اثر معتبر از شاعران اردو زبان و چهار منظومه از ترک زبانان به تقلید از خمسه نظامی نوشته شده است.
قیامتی گفت: آثار این شاعر، تاثیر جهانی دارد و با وجودی که نظامی گنجوی، ایرانی و فارسیزبان است، اما کشورهای دیگر از جمله آذربایجان درصدد انحصاری کردن این میراث گرانبها به نفع کشورشان هستند.
استاد دانشگاه فرهنگیان مشهد آثار نظامی را ادامه دهنده شاهنامه فردوسی دانست و گفت: در حقیقت اشعار این ۲ شاعر بزرگ پیوند دهنده دنیای پیش و پس از اسلام است و بهطور مطلوب عشق به ایران و ائمه (ع) را در هم آمیخته و تمامی اشعار به نکات اخلاقی و پند و اندرزهای حکیمانه ختم میشود.
انتهای پیام//ف. ب