به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از کرمانشاه، عبدالعلی جلیلیان رئیس اداره جنگلداری و جنگلکاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه با تاکید بر اینکه حفاظت از جنگلها از اهمیت بالایی برخوردار است، گفت : در کشوری که سرانه جنگلی پایینی دارد، مرگ حتی یک درخت هم خیلی مهم است. با این حال جنگلهای زاگرس این سرمایههای خدادادی در معرض نابودی قرار دارند و تراژدی غم انگیز مرگ تدریجی این جنگلها ادامه دارد.
او با بیان اینکه پژوهشهای دانشگاهی حاکی از این است که جنگلهای زاگرس در حال بازگشت به ساوان و علفزار هستند، گفت : این برگشت قطعا طی یک سال و دو سال و حتی ۱۰۰ سال و ۲۰۰ سال رخ نخواهد داد و ممکن است در یک بازه زمانی چندهزار ساله رخ بدهد، اما باید حواسمان باشد با رفتار نادرست خود با طبیعت کاری نکنیم که روند نابودی جنگلهای زاگرس تسریع شده و این جنگلها سریعتر به سمت ساوان یا علفزار بروند.
رئیس اداره جنگلداری و جنگلکاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه با بیان اینکه منطقه زاگرس ۱۴ هزار و ۸۰۰ سال پیش علفزار بوده، افزود: جنگلهای زاگرس در ابتدا شرایطی مشابه شرایط استپی و بیابانی داشتهاند که در اثر تکامل گونههای جنگلی با تغییراتی که گونههای گیاهی آن از نظر ارتفاع داشته، به شکل جنگلهای امروزی در آمدهاند.
جلیلیان ادامه داد: از حدود چهار هزار سال پیش جنگلهای زاگرس با غالبیت چند گونه از جمله بلوط بوجود آمده اند، اما متاسفانه هم اکنون این جنگلها به سمت علفزار و ساوان میروند که باید هرطور شده جلوی این روند را بگیریم.
جلیلیان سپس با اشاره به تغییراتی که در فرم اولیه رویشی جنگلهای زاگرس اتفاق افتاده، گفت: این جنگلها در ابتدا دانهزاد بوده و بر مبنای پایههای مادری توسعه پیدا میکردهاند، درحالی که هم اکنون این فرم رویشی به فرم شاخهزاد و جَست زنی تغییر پیدا کرده که این وضعیت میتواند نابودی تدریجی جنگلهای زاگرس را در پی داشته باشد، زیرا درختانی که به شیوه جستزنی یا شاخه زاد توسعه مییابند معمولا در برابر عوامل محیطی ضعیفتر و آسیبپذیرترند.
او سپس از حریق به عنوان یکی دیگر از عواملی که میتواند نقش تاثیرگذاری در نابودی عرصههای جنگلی داشته باشد یاد کرد و افزود: آتشسوزیها در سالهای اخیر به یکی از نگرانیهای جدی پیش روی حفاظت از جنگلهای زاگرس تبدیل شده اند، چرا که در جریان حریق اغلب آسیبهای جبران ناپذیری به جنگلها وارد میشود که میتواند منجر به تبدیل مناطق جنگلی به علفزار شود.
او ادامه داد: تغییرات اقلیمی، تخریب و تصرف، تغییر کاربری و... همه و همه سبب میشود تا جنگلهای زاگرس به سمت تغییر رویشگاهی و نهایتا نابودی بروند.
جلیلیان سپس با بیان اینکه جنگلهای زاگرس به عنوان یکی از مهمترین رویشگاههای کشور به دلایل اجتماعی، اقتصادی، بوم شناختی و ... از عرصههای مهم ایران محسوب میشوند، گفت: تامین ۴۰ درصد آب کشور، تنوع زیستی جانوری و گیاهی بالا، اهمیت در تعدیل آب و هوا و اثرات اقلیمی، حفظ منابع خاک و جلوگیری از فرسایش از جمله کارکردهای این جنگلها است.
او افزود: مطالعات انجام شده حاکی از آن است که بین ۱۰ تا ۳۰ درصد معیشت خانوارهای روستایی در زاگرس به این جنگلها وابسته است که این میزان بر حسب شرایط اجتماعی و اقتصادی متفاوت است .
انتهای پیام/د