به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، بالاخره پس از یک سال و نیم از تصویب طرح راهبردی توس، شورای عالی شهرسازی و معماری هفته گذشته این طرح را به استانداری خراسان رضوی ابلاغ کرد تا پس از سالها انتظار، اهالی این منطقه از خدمات شهری مثل دیگر شهروندان بهرهمند شوند.
ابلاغ این طرح شاید به لحاظ خدمات دهی به اهالی آن منطقه از اهمیت ویژهای برخوردار باشد، اما در این میان یکی از مسائلی که همواره به عنوان درد بی درمان حاشیه شهرهای بزرگ مثل مشهد بوده قلع و قمع زمینهای کشاورزی است.
زمینهای کشاورزی محدوده منفصل توس طی یک دهه گذشته مورد سود جویی قرار گرفته و زمینهایی که قرار بود کشت محصولات کشاورزی روی آنها صورت گیرد تبدیل به ویلاهایی برای خوشگذرانی برخی افراد شده، اما آن چه در این موضوع مشخص است به گفته دادستان مشهد، حفاظت از این اراضی بر عهده جهاد کشاورزی است.
ابلاغ طرح راهبردی ۱۰ سال پس از الحاق توس به مشهد
مجید طهوریان عسکری رئیس کمیسیون ویژه توسعه و بهسازی توس شورای شهر مشهد با بیان این که از ۱۰ سال پیش منطقه توس به محدوده شهری مشهد اضافه میشود، گفت: پس از گذشت ۲۵ سال از بازدید رهبر معظم انقلاب از توس و گذشت ۱۰ سال از ورود این منطقه به محدوده شهری مشهد، از اوایل دهه ۹۰ پیگیریهایی مبنی بر این صورت گرفت که اگر محدودهای به شهر اضافه میشود بالطبع باید شهرداری اداره آن را بر اساس نقشه و پلان خاصی بر عهده بگیرد.
او گفت: توس قبلا داخل محدوده روستایی و دارای طرح هادی بوده است، وقتی این منطقه به محدوده شهری اضافه میشود باید طرح راهبردی داشته باشد و بر اساس آن طرح راهبردی طرح تفصیلی تهیه میشود تا حدود و محدوده ارائه خدمات شهری به مردم مشخص شود.
بیشتر بخوانید
رئیس کمیسیون ویژه توسعه و به سازی توس شورای شهر مشهد گفت: در طرح راهبردی موضوع زمینهای کشاورزی، باغ ویلاها و نحوه پاسخ گویی به مردم در ارائه خدمات به ویژه ساخت و سازها مورد توجه قرار میگیرد، در این طرح به دو نکته مهم اشاره شده است، یکی این که در مدت دو سال آینده باید طرح تفصیلی توس به تایید نهایی برسد و ما در شورا به دنبال این هستیم که این طرح را در مدت یک سال و شاید کمتر از یک سال تهیه کنیم.
او گفت: بخش دیگر در طرح راهبردی منطقه تاریخی توس و آرامگاه فردوسی است که باید برای آن جا طرح حفاظت تهیه شود که این موضوع نیز در دستور کار مشترک شهرداری و میراث فرهنگی است که از این گنج ماندگار حفاظت شود.
طرح راهبردی چهارچوبی برای مطالعات طرح تفصیلی
رئیس کمیسیون ویژه توسعه و به سازی توس شورای شهر مشهد گفت: ضوابط و مقررات طرح راهبردی توس به منزله سندی مکمل برای پهنهبندی کاربری زمین است که خطوط و رویکردهای کلان توسعه شهری را مشخص میکند و چارچوبی برای استفاده در مطالعات طرح تفصیلی ارائه میدهد.
طهوریان عسکری همچنین در پاسخ به این سوال که زمینهای کشاورزی محدوده منفصل توس که سالها مورد طمع افراد سودجو قرار گرفته با ابلاغ طرح راهبردی چگونه تعیین تکلیف میشود، گفت: در سال ۹۰ حدود ۳۴۰۰ هکتار زمین به شهر مشهد اضافه میشود، طبق پیگیریهایی که در سالهای گذشته صورت گرفته است و ادامه پیگیریهایی که شورای ششم انجام داد به این جمع بندی رسیدیم که فعلا در طرح راهبردی به جای ۳۴۰۰ هکتار ۱۹۰۰ هکتار تبدیل شود، این تفاوت ۱۴۰۰ هکتار از نظر جهاد کشاورزی، زمینهای کشاورزی است که اگر در طرح تفصیلی با کاربری کشاورزی تثبیت شود طبیعی است که برگشت داده میشود.
خریداران و سرمایه گذاران زمین در توس به شهرداری مراجعه کنند تا مورد کلاهبرداری قرار نگیرند
او گفت: اگر ۳۴۰۰ هکتار هم به عنوان زمینهای کشاورزی در نظر گرفته شود در حواشی آن همچنان باغ ویلا و زمینهای کشاورزی زیادی وجود دارد.
طهوریان عسکری گفت: اگر قرار است مردم در منطقه توس سرمایه گذاری و زمین خریداری کنند حتما به شهرداری مراجعه کنند که مورد طمع افراد سودجو قرار نگیرند، ممکن است خدای نکرده زمینهایی را به اسم و محدوده داخل شهر با قیمتهای گزاف به افراد بفروشند و مورد کلاهبرداری قرار بگیرند.
۲۰۰۰ هکتار از محدوده توس به شهر اضافه میشود
او گفت: در طرح راهبردی توس حدود ۱۸۸۰ هکتار زمین تثبیت شده که به محدوده شهر مشهد اضافه شود، اما طی صحبتی که با مشاور طرح صورت گرفته است احتمالا تا ۲۰۰ هکتار نیز به این میزان اضافه میشود.
طهوریان عسکری گفت: در طرح تفصیلی که تهیه شود کاربری زمینها از جمله فضای سبز، درمانی و مسکونی مشخص میشود، باید در طرح تفصیلی برداشتها بر اساس وضع موجود باشد، حداقل شش ماه تا یک سال زمان میبرد ضمن این که اگر طرح تفصیلی تهیه شود خدمات متنوع شهری بیشتری به مردم ارائه خواهد شد.
حفظ زمینهای کشاورزی محدوده توس بر عهده جهاد کشاورزی است
از سوی دیگر درودی، دادستان شهرستان مشهد در خصوص وضعیت زمینهای کشاورزی محدوده منفصل توس با ابلاغ طرح راهبردی توس و تا زمان تصویب طرح تفصیلی گفت: مسئولیت زمینهای کشاورزی چه آنهایی که در گذشته تغییر کاربری داده شده و چه آنهایی که در آینده قرار است تغییر کاربری داده شود با جهاد کشاورزی است.
او گفت: جهاد کشاورزی باید مراقبت کند که زمینهای کشاورزی تغییر کاربری داده نشود؛ برای زمینهای کشاورزی که چه در سالهای گذشته و چه در حال مورد تصرف قرار گرفته است جهاد کشاورزی میتواند از ماده ۳ و همچنین تبصره ۲ ماده ۱۰ استفاده کند.
درودی گفت: زمینهایی که در گذشته تغییر کاربری داده شده با طرح دعوی از سوی جهاد کشاورزی و تشکیل پرونده در دادگاه تعیین تکلیف میشود. درودی تاکید میکند: ما به عنوان دادستانی هم ناظر هستیم و هم برای عملیاتی که جهاد کشاورزی میخواهد انجام دهد نماینده معرفی میکنیم.
جهاد کشاورزی: از ابلاغیه طرح راهبردی توس خبر ندارم
با این حال قوسیان مدیر کل اراضی جهاد کشاورزی خراسان رضوی از ابلاغ طرح راهبردی توس اظهار بی اطلاعی میکند و گفت: خبر ندارم، هنوز چیزی مبنی بر ابلاغ طرح راهبردی توس به دست من نرسیده است.
بهبودی نیا مسئول گشت مشترک حفظ حقوق بیت المال در امور اراضی و منابع طبیعی خراسان رضوی گفت: عملیات قلع و قمع و آزاد سازی ۵۰ هکتار از اراضی زراعی و ۱۸ هکتار اراضی ملی و منابع طبیعی واقع در منطقه فردوسی، روستاهای ماریان و خرق در حومه مشهد مقدس طی روزهای گذشته انجام شده است.
منبع: خراسان
انتهای پیام//ف.ب