باشگاه خبرنگاران جوان - روز گذشته، حجت الله عبدالملکی وزیر کار حداقل هزینه ایجاد یک شغل را یک میلیون تومان بیان میکند. او سه سال پیش هم عنوان کرده بود که با یک میلیون تومان میشود شغل ایجاد کرد.
درباره امکان ایجاد شغل با هزینه یک میلیون تومانی با فاطمه عزیزخانی کارشناس مرکز پژوهشهای مجلس گفت و گو کردیم.
باشگاه خبرنگاران جوان: امکان شروع به فعالیت در چه مشاغلی با یک میلیون تومان در کشور فراهم است؟
عزیزخانی: با توجه به جهش تورمی، ارزی و بی ثباتی اقتصاد کلان که در کشور داریم، قطعا هزینه ایجاد شغل بسیار بالاتر از یک میلیون تومان است. در ضمن، باید شغلی ایجاد کنیم که پایداری و دوام داشته باشد، نه اینکه فرد برای دو تا سه ماه یک منبع درآمدی داشته باشد و بعد از آن از بازار خارج شود و قادر به ادامه نباشد.
عزیزخانی: پس باید تمام جوانب سنجیده شود. اگر هدف صرفا بالا بردن تعداد شاغلان باشد (طبق تعریف مرکز آمار، هرکس یک ساعت در هفته کار کند، شاغل محسوب میشود) که با آن عملکرد خود را نشان دهیم، میتوان با همان یک میلیون تومان نیز کارهایی را انجام داد. اما اشتغالهای بی کیفیتی خواهند بود که احتمالا دوام و استمراری نداشته باشند.
اما اگر میخواهیم به معنای واقعی توسعه، اشتغالزایی کنیم تا در مسیر توسعه قرار بگیریم، منبع درآمد پایداری ایجاد شود تا به ارزش افزودهای برای کشور ختم شود و در نهایت رشد اقتصادی را به همراه داشته باشد؛ در آنصورت لازم است که بسیاری از ضوابط را برای اشتغالزایی در نظر گرفت و با چنین رویهای نمیتوان این نوع اشتغال را ایجاد کرد.
سال گذشته رقمی میان ۱۵۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان به عنوان هزینه ایجاد شغل، مطرح میشد که با شرایط اقتصادی امسال، مسلما این هزینه بسیار بیشتر شده است.
در ادامه با چند تولیدکننده در حوزههای مختلف نیز گفت و گو کردیم و سرمایه اولیه و هزینه های راه اندازی کسب و کارشان را پرسیدیم.
بهروز خان احمدی یکی از فعالان صنف چوب و MDF گفت: سرمایه اولیه مورد نیاز برای یک کارگاه کابینت سازی برای اشتغال ۵ نفر، با فرض دستگاههای جزئی و بدون احتساب هزینه لازم برای اجاره کارگاهی کوچک، حدود ۴۰۰ میلیون تومان است.
همچنین، ابزار اولیه لازم برای تعمیرات در این شغل با فرض ابزارهایی از نوع چینی کمتر از ۵ میلیون تومان نخواهد بود. در غیر اینصورت، برای تهیه دستگاههای ژاپنی یا اروپایی باید بالای ۱۰ میلیون تومان هزینه کرد.
وحید تابانی یکی از تولیدکنندگان کفش گفت: برای شروع به کار در یک تولیدی کوچک کفش، با تولید روزانه ۵۰ جفت کفش، حداقل بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان سرمایه اولیه لازم است.
در حال حاضر، زیره کفش جفتی ۱۳۰ هزار تومان و چرم، پایی ۷۰ هزار تومان است. هزینه مخارج روزانه خوراک در طول یک ماه با فرض روزی ۵۰ هزار تومان، ۱ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است. به جز حقوقی که به کارگر پرداخت میشود، ماهی ۱ میلیون تومان نیز فقط برای بیمه کارگر لازم است.
اصغر جعفری یکی از تولیدکنندگان پوشاک گفت: بدون در نظر گرفتن هزینه حقوق کارگر، ۲۰۰ میلیون تومان بابت اجاره یک تولیدی ۱۰۰ متری و پنج چرخ که هرکدام ۳۰ میلیون تومان هزینه خرید آن هاست، برای شروع به کار سرمایه اولیه لازم است.
اگر یک نفر نیز بخواهد در منزل خود در این شغل فعالیت داشته باشد، باید ۳۰ میلیون تومان فقط برای چرخ مورد نیاز هزینه کند.
البته مشاغل زیر را می توان به عنوان مشاغلی با هزینه ایجاد یک میلیون تومان در نظر گرفت.
خدمات تزئین اتومبیل | تعمیرکار موبایل و تبلت | تهیه صنایع غذایی |
تولید آکواریوم | تعمیرکار وسایل برقی | تهیه غذای خانگی |
عروسک سازی | کاموا بافی | فروش کاکتوس و گیاهان آپارتمانی |
چرم دوزی | طراحی گرافیکی | مربی ورزشی خصوصی |
وزیر کار وزارتخانههای دیگری مانند صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی، ارتباطات فناوری اطلاعات، محیط زیست و گردشگری را هم از متولیان ایجاد کار می داند. او می گوید: وزارت کار مسئول ایجاد اشتغال در کشور نیست.
در راستای متولی اشتغال در کشور با حمید حاج اسماعیلی کارشناسی ارشد کارآفرینی گفت و گو کردیم.
حاج اسماعیلی: اشتغال یک امر فراسازمانی است و به همین جهت ریاست شورای عالی اشتغال، با رئیس جمهور است. یک سوال اساسی در سال های اخیر مبنی بر اینکه متولی اشتغال در کشور چه ارگانی است، مطرح شده است. معمولا وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در همه دورهها این باور را داشته که متولی اشتغال نیست، بلکه هماهنگ کننده اشتغال است.
دبیرخانه شورای عالی اشتغال در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزیر کار نیز دبیر شورای عالی اشتغال است. رئیس جمهور تمام اختیارات خود را به دبیرخانه و دبیر آن تفویض میکند. هماهنگی میان وزارتخانههایی که عضو شورای عالی اشتغال بوده و در امر اشتغال دخیل هستند، با دبیرخانه و دبیر شورای عالی اشتغال است. وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تنظیم کننده روابط کار در کشور بوده و نظارت بر کارگاهها را نیز برعهده دارد.
سازمانهای فنی و حرفهای که امر آموزش و مهارت آموزی را در اختیار دارند، جزء سازمانهای تابعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی هستند. همچنین، صدور پروانه، صدور مجوز، هدایت و تامین اعتبار از جمله مسائلی هستند که در اختیار خود وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است؛ بنابراین اگر بخواهیم مسئولیت ایجاد اشتغال را به عهده یک وزارتخانه قرار دهیم، قطعا وزارت کار مسئول اشتغال در کشور است. زیرا تمام ابزارها، امکانات، اختیارات و هماهنگیها در اختیار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است.
اینکه با تمام این امکانات و اختیارات بگوییم مسئول اشتغال نیستیم، به نظر من شانه خالی کردن از زیر بار مسئولیت است. بنابراین، امر اشتغال امری خطیر و بسیار بزرگی است که باید تمام وزارتخانهها کمک کنند، اما مسئول اصلی آن، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است.
انتهای پیام/
ماکروفر من جرقه میزد همه میگفتن دیگه بدرد نمیخوره یه پسره رو تو اینترنت پیدا کردم که کلی رجز خونده بود و میگفت من فوق متخصص ماکروفرم و ادعا میکرد تو نمایندگی سامسونگ تعمیرکار بوده اومد کلاهک فلزی نوک لامپ رو که آب شده بود و ده هزار تومنم نمیارزید عوض کرد و صفحه جلوی کلاهک رو هم با سمباده پوست آب حسابی سمباده کشید تا کاملا صیقلی شد و درستش کرد 400 تومنم گرفت رفت الان چند ساله داره کار میکنه
نون تو تعمیراته
اگه مشتری داشته باشید ماهی راحت ۱۵ ملیون درآمد داره
مهم تلاش هست نه سرمایه
والا آدم میشناسم با سرمایه میلیاردی رفته شغل زده الان بدهی میلیاردی داره
حرف مفت نزن
فروش اگه خوب باشه ماهی ۱۰ ملیون دارامد داره
البته مهم فروش
۱۱۰ کوکوپیت
۶۰ پرلیت
گلدون دونه ای ۲ تومن البته از تولیدی بگیرید
بذر متوسط ۱۰۰ هزار
کود ۲۰۲۰ یا ۱۰۵۲ قیمت یک کیلو ۵۰
لامپ رشد ۲ تا ۱۷۰
گلدون کاکتوس که ۱ لیتر هم نمیشه
اون گلدون نبوده . تانکر بوده
برج ایفلم میتونن با مقیاس کوچیکتر بسازن و کلی از گردشگری کاسب شن
1200 جریمه کردن
1. هر کدوم از این موارد که گفته شد حداقل به یک مکان (مغازه) احتیاج داره که امکان نداره بتونی بدون کمتر 100 میلیون تومان پول پیش اجاره کنی!
2. تعمیرکار موبایل و تبلت و تعمیرکار وسایل برقی برای تعمیر نیاز به یک سری ابزار آلات دارن که تهیه اونها خودش هزینه چند 10 میلیونی داره.
3. طرح گرافیک به سیستم کامپیوتر خوب و قوی نیاز داره تا بتونه کار خودش رو انجام بده قیمت چنین کامپیوتری از 30 - 40 میلیون تومن شروع میشه (تازه اگه خیلی خوب در نظر بگیریم)
در موارد دیگه اطلاعی ندارم ولی مطمئن هستم هرکدوم از اون موارد خرج های اولیه زیادی داره
قیمت یه میز کار خودش چند میلیون میشه!
بعد میگن کار با 1 میلیون تومن !
انگار طرف باید بره تو پارک یه گوشه یه دو تا متکا و زیرانداز هم از خونش بیاره بعد رو زیرپوش استفاده شده مثل تابلو اعلانات بزنه تعمیرات تبلت و موبایل!
خوب برادر من این رو هم که شهرداری جمع میکنه!
خوب با این سطح آگاهی از افرادی که به دنبال ایجاد اشتغال برای مردم هستن واقعا کسی انتظار چیزی رو نداشته باشه.
البته با روشی که سازمان آمار داره آمار میده (کسی که فقط 1 ساعت در هفته شاغل باشه جزو آمار شاغلین به حساب میاد) داشتن چند میلیون بیکار تو کشور وحشتناکه!
یک تومن فقط مولتی متر چینی میشه خرید
بقیه ابزارها چی
بعد میشه بگید کجا میخواید کار کنید ؟ کنار خیابون؟ با همون 1 میلیون تومن برو مغازه هم اجاره کن!
بعدش میتونی بری برای خرید ابزار کار!
تبلیغ و آوردن مشتری بماند!
تازه اینها همه در حالتی هست که کاری که شروع میکنی رو بلد باشی که در غیر اینصورت قبل از شروع کردن کار باید همه 1میلیون که چه بسا بیشتر هم برا آموزش خرج کنی!
همچنین بازدهی شغل
مشاغل خانگی میشه با حدود ده ملیون شروع کرد
به آقای وزیر بفرمایید حتما واحد کار آفرینی رو پاس کنن!!!!!!!!!!!
اولا اون کارایی رو که فرمودین با یه تومن میشه راه انداخت، جاش رو در نظر نگرفتی!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
بغل خیابون رو هم که اجازه نمیدن!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
مربی ورزشی باید استخدام یه باشگاهی بشه و حقوق بگیره پس در رده ایجاد شغل نیست وسط خیابون هم که نمی تون آموزش بده!!!!!!!!!!!!!!!!
.
.
.
.
پس در نتیجه کارشناسی که این تحلیل رو کرده حتما در موردش بازنگری کنید
دوست عزیز همین چند تا شغلی هم که گفتی نمیشه با یک تومن راه اندازی کرد
گفتید تعمیرات موبایل .
ابزار مورد نیاز سوای اجاره مغازه: 1- پنس حرفه ای-2- منبع تغذیه 3- هیتر و هویه 4- انواع آچار 5- اتو تاچ 6- مولتی متر و ....
دوست عزیز فقط یک پنس حرفه ای حدود 300 تومنه، یک منبع تغذیه بالای دو تومنه پس بقیه رو از کجا بیاره
مگه همه انسانها بلدن کار چرم کنن
شما فکرکن چرمم زدی کی که بخره مگه الکیه
پس لطفاً سکوت کن