باشگاه خبرنگاران جوان- شلغم یک سبزی ریشهای است که عمدتاً در آب و هوای معتدل در سراسر جهان رشد میکند. انواع کوچک آن برای مصرف انسان و انواع بزرگتر به عنوان غذای دام استفاده میشود.شلغم فواید بسیار فراوانی برای سلامتی و زیبایی دارد. این سبزی حاوی ویتامین ها، مواد معدنی، آنتی اکسیدان ها، مواد مغذی گیاهی و فیبرهای غذایی و ... است.
مضرات مصرف بیش از اندازه شلغم
ویتامین C و سایر ترکیبات آنتی اکسیدانی مانند فیتونوترینتها در شلغم از سلولهای ما در برابر آسیب رادیکالهای آزاد محافظت میکند. این ویتامینها خطر ابتلا به سرطانهای مختلف مانند سرطان روده بزرگ، سرطان معده، سرطان شکم، سرطان سینه، سرطان پوست و سرطان ریه و ... را کاهش میدهد.
آنتی اکسیدانها همچنین فواید دیگری مانند بهبود سلامت قلب و عروق، تقویت سیستم ایمنی، بهبود سلامت تنفسی، ترویج سم زدایی، حفظ سلامت اندامهای حیاتی مانند کبد و کلیهها و ... دارند.
با این حال، مصرف بیش از حد آنتی اکسیدانها مضر است، زیرا مقدار بیش از حد آنتی اکسیدانها نه تنها سلولهای سرطانی بلکه سلولهای سالم اطراف آنها را نیز هدف قرار میدهد.
مصرف بیش از حد ویتامین E برای مدت طولانی ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات و سکته هموراژیک را افزایش دهد. شلغم سرشار از آنتی اکسیدان است و خوردن آن در حین مصرف مکمل آنتی اکسیدان ممکن است مشکلاتی ایجاد کند. شلغم را در حد اعتدال مصرف کنید و اگر مکمل مصرف میکنید مطمئن شوید که تداخل غذا و دارو وجود ندارد.
برای بیماران دیابتی چندان خوب نیست
شلغم دارای شاخص گلیسمی متوسط ۶۲ است. هنگامی که در حد اعتدال مصرف شود، سرعت ترشح قند در جریان خون را کاهش میدهد. بدین ترتیب از افزایش ناگهانی سطح قند خون جلوگیری میکند. این به مدیریت دیابت کمک میکند.
فیبرهای غذایی موجود در شلغم سرعت جذب قند توسط جریان خون را کاهش میدهد. خوردن شلغم در حالی که رژیم غذایی با پروتئین بالا دارید به مدیریت دیابت کمک میکند. زیرا پروتئین خواص گلیسمی شلغم را کاهش میدهد.
علیرغم مزیت، خوردن شلغم در حد اعتدال هم ممکن است قند خون را به زیر حد طبیعی کاهش دهد. این خود باعث سرگیجه، گرسنگی بیش از حد، تعریق زیاد، ضربان قلب سریع، گیجی و بدخلقی میشود. اگر از داروهای دیابت استفاده میکنید، پس از مشورت با پزشک خود شلغم بخورید تا از عدم تداخل غذا با دارو مطمئن شوید.
از مضرات مصرف بیش از اندازه شلغم، کاهش سطح فشار خون است
فشار خون بالا یک مشکل رایج سلامتی است که میلیونها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار داده است. این بیماری یکی از دلایل اصلی مشکلات قلبی عروقی و سایر مشکلات سلامتی است.
شلغم حاوی پتاسیم است، یک گشادکننده عروق طبیعی که رگهای خونی را شل میکند. گردش خون را بهبود میبخشد و فشار خون یا فشار خون بالا را تسکین میدهد.
پتاسیم همچنین به عملکردهای دیگری مانند حفظ تعادل الکترولیت، بهبود سلامت قلب و عروق و تقویت استخوانها کمک میکند. با این حال، پرخوری شلغم ممکن است فشار خون ما را به زیر محدوده سالم کاهش دهد. این مسئله باعث سرگیجه، غش، حالت تهوع، مشکلات تنفسی، ضربان قلب نامنظم، کم آبی بدن، تاری دید و تمرکز ضعیف و ... شود. خوردن شلغم در حین مصرف داروهای فشار خون تنها پس از مشورت با پزشک صورت گیرد.
فیبر غذایی بیش از حد برای معده مضر است
شلغم هضم را بهبود میبخشد، زیرا حاوی فیبرهای غذایی است که حرکات روده را بهبود میبخشد. یبوست را تسکین میدهد و مشکلات گوارشی مانند درد شکم، گاز، نفخ، و نفخ و ... را تسکین میدهد.
با این حال، فیبرهای غذایی بیش از حد ممکن است باعث جذب ضعیف مواد مغذی و افزایش خطر اسهال و سایر مشکلات گوارشی مانند گاز روده و انسداد روده و ... شود. همچنین شلغم حاوی رافینوز (یک کربوهیدرات غیرقابل هضم) است که در صورت مصرف زیاد باعث ایجاد گاز، نفخ و درد شکم میشود.
افرادی که سیستم گوارشی حساسی دارند، ممکن است حتی با مقدار کمی گاز معده و درد شکم را تجربه کنند. برای حفظ سلامتی، شلغم را در حد اعتدال مصرف کنید. با یک بخش کوچک شروع کنید و اجازه دهید سیستم گوارش شما به تدریج تنظیم شود.
مضرات مصرف بیش از اندازه شلغم در دوران بارداری و شیردهی
شلغم به حفظ بارداری کمک میکند، زیرا سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی، آنتی اکسیدانها و فیبرهای غذایی و ... است. آنتی اکسیدانهای موجود در شلغم از جنین در برابر آسیب رادیکالهای آزاد محافظت میکند.
فولات یا اسید فولیک موجود در شلغم باعث رشد مغز جنین میشود. خطر ابتلا به نقایص مادرزادی مانند نقص لوله عصبی و اسپینا بیفیدا را کاهش میدهد. شلغم سطح قند خون را تنظیم و کاهش میدهد.
سایر مواد مغذی مانند پتاسیم، منیزیم، آهن و ویتامین B کمپلکس و ... نیز نقش مهمی در حفظ یک بارداری سالم دارند. با این حال، مصرف شلغم ممکن است باعث گاز، درد شکم و نفخ شود. افرادی که معده حساس دارند، احتمالاً این علائم را حتی با مقدار کمی شلغم تجربه میکنند.
همچنین اگر به شلغم حساسیت دارید، از مصرف آن اجتناب کنید. اگر به سایر سبزیجاتی مانند بروکلی، گل کلم و کلم و ... حساسیت دارید، احتمالاً به شلغم هم حساسیت دارید. قبل از خوردن شلغم در دوران بارداری و شیردهی با پزشک خود مشورت کنید. مطمئن شوید که هیچ عارضه یا تداخل دارویی در آن وجود ندارد.
حساسیت مصرف بیش از اندازه شلغم
در صورت حساسیت به شلغم و سبزیجات چلیپایی، از خوردن آنها خودداری کنید. برخی از واکنشهای آلرژیکی ممکن است به دلیل شلغم ایجاد شود. آنها عبارتند از: آبریزش بینی، آبریزش چشم، چشم درد، سرفه، آسم، تورم لب، سینوس، مشکلات تنفسی و قرمزی اطراف لب است.
انتهای پیام/