باشگاه خبرنگاران جوان ارومیه - دست به دست شدن چند ویدئو در فضای مجازی در خصوص عودت محصولات کشاورزی از کشورهای مقصد خسارات مهلکی به اقتصاد این بخش وارد ساخت.
عوامل این دومینوی کاذب هم با احتمال وجود دست رقبای خارجی و منطقهای، هموطنان خود ما بودند.
خودزنی ناآگاهانه، آن هم در شرایطی که در طول دو سال پاندمی کرونا، بخش کشاورزی را به لحاظ حفظ و تقویت بازارهای صادراتی در وضعیت مطلوبی قرار داده است.
جعفر نیکزاد، در خصوص پشت پرده این جریانات می گوید: محصولات کشاورزی و باغی مشتریهای خاص خودشان را دارند و حوادث مقطعی همچون سوء مدیریتها و شیطنتهای اخیر اگر به خوبی کنترل شوند، می توانیم در بازارهای اروپا، اوراسیا و شرق و جنوب آسیا حضور فعال داشته باشیم.
رییس اتحادیه صادرکنندگان و وارد کنندگان محصولات کشاورزی آذربایجان غربی گفت: اتحادیه صادرات و واردات محصولات کشاورزی آذربایجان غربی ۳۵۰ عضو دارد که ۱۴۰ نفرشان فعال هستند.
او میگوید: با وجود همه مشکلاتی که در صادرات هست، سیب قرمز را ۱۰ الی ۱۲ هزار تومان و سیب زرد را ۱۱ الی ۱۳ هزار تومان خریداریم و روزانه قادریم ۱۰۰۰ تن صادرات از مبداء استان داشته باشیم؛ هرچند شرایط مطلوب ۳ هزار تن در روز است که به علت ضعف زیرساختها و کمبود کشتی، این امکان فراهم نیست.
به گفته نیکزاد، مصوب شده در ازای صادرات سیب درختی از امتیاز واردات استفاده کنیم.
این اواخر پیلهورانی که در ازای واردات موز، کالاهای دیگری صادر کرده بودند، برخی اعضای ما که صادرات سیب داشتند نتوانستند با واردات موز تهاتر کنند، چون تعهدات ارزی باعث تعلیق کارت بازرگانیشان شد و هم اکنون کارت بازرگانی حدود ۴۰ نفر از اعضای اتحادیه تعلیق شده.
نیکزاد می گوید: مشکلات بانکی یکی دیگر از موانع صادرات محصولات کشاورزی است که باید روشهای بازگشت منابع مالی حاصل از صادرات به خصوص در بخش محصولات کشاورزی تغییر کند.
به پیشنهاد او باید محصولات کشاورزی فسادپذیر از تعهدات ارزی معاف شوند
به گفته این فعال اقتصادی علت این که روسیه و کشورهای اوراسیا اخیرا محصولات ایران را قبول نمیکنند این است که در قوانین صادراتی ما تنها الزامی که قید شده گواهی بهداشتی صادر کننده مهم است، این در حالی است که دستورالعمل های کشورهای مقصد سالهاست که عوض شده است.
نیاز است که گواهی سلامت محصول، ضمیمه محصول صادراتی شده و در آن باید مشخص شود که محصول توسط چه کسی تولید، بستهبندی و صادر شده است.
لازم است باغداران و کشاورزان محصول شناسنامهدار تولید کنند و اطلاعاتی شامل محل تولید، میزان سم مصرفی، کیفیت و نوع سم و اینکه سموم مصرفی باید مورد تایید سازمان خواروبار جهانی (FAO) و کشورهای مقصد باشند. در آن درج شده باشد.
به گفته نیکزاد کشورهای مقصد اعلام نکرده بودند محصولی با این مختصات میخواهند و بعد از ارسال این موانع را ایجاد کرده اند.
او می گوید: استفاده از دانش و تخصص کلینیکهای گیاهپزشکی در زمینه تولید محصولات کشاورزی ضروری است و نظام مهندسی کشاورزی باید با باغداران ارتباط تنگاتنگ و بر روند تولید محصول نظارت داشته باشند تا سموم اضافه و مضر استفاده نشود.
نیکزاد از باغداران خواست تا تحت تاثیر فضای روانی رقبا قرار نگرفته و سر محصولات خود نزنند.
اخیرا استاندار، سازمان جهاد کشاورزی و سازمان صمت به شدت پیگیرند مشکلات بوجود آمده هستند و هیئتی از کانال اتاق بازرگانی به هندوستان اعزام میشوند.
او گفت: لازم است حداقل دو کشتی به سمت هندوستان، به ناوگان دریایی ایران افزوده شود و در ایام پیک صادراتی، که بین مهرماه تا فروردین سال آینده است، نرخ کرایه کانتینها ثابت بماند.
نیکزاد رفع تعلیق کارتهای بازرگانی اعضای اتحادیه را هم خواستار شد و گفت: در این ارتباط با معاون وزیر صمت مکاتبه شده و اگر مساعدت شود مشکلات زیادی را میتوان حل کرد.
وی از باغداران خواست محصولات شناسنامهدار تولید کنند و خواستار آن شد که برای توسعه صنایع بستهبندی و سورتینگ، وزارت جهاد کشاورزی به تولیدکنندگان وامهای کم بهره بدهد تا زنجیره تولید، بستهبندی و صادرات تکمیل گردد.
برگشت خوردن برخی از محصولات کشاورزی صادراتی کشور طی هفتههای اخیر سر و صدای زیادی به پا کرده این محمولهها که شامل فلفل دلمهای صادراتی به روسیه، سیب زمینی صادراتی به ازبکستان و کیوی صادراتی به هندوستان بوده که عودت آنها منجر به گمانه زنیهای فراوان درباره سلامت محصولات کشاورزی تولیدی ایران شده است.
در استان آذربایجان غربی سالانه نزدیک به هفت میلیون تن محصولات بخش کشاورزی تولید می شود که این استان از نظر تولید سیب درختی در کشور مقام نخست کشور را به خود اختصاص داده است.
انتهای پیام/گ