باشگاه خبرنگاران جوان شیراز - حمید زرگری محقق و عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس گفت: با توجه به اینکه تنش سرمازدگی هرچند سال یکبار سلامتی درختان مرکبات را به خطر انداخته و با کاهش درآمد باغداران، خسارات جبران ناپذیری بر اقتصاد کشور وارد کرده است، شناسایی این پدیده و ارایه راه حلهای قابل اجرا برای کاهش اثرات مخرب آن ضروری است.
او گفت: افت درجه حرارت و وقوع یخبندان در مراحل مختلف رویشی برای محصولات کشاورزی مخاطره انگیز است که در نهایت موجب محدودیت تولید میشود.
زرگری گفت: آبیاری باغ در شبهای یخبندان، تغذیه مناسب درخت، پخش کردن کودهای دامی پوسیده در سطح خاک و حاشیه سایه انداز درختان و پیوند ارقام مرکبات بر روی پایههای مقاوم به سرما مانند نارنج، نارنج سه برگ و سیتروملو میتواند از سرمازدگی درختان جلوگیری کرد.
محقق و عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس گفت: گرم کردن باغات برای جلوگیری از یخبندان مانند استفاده از پلار باغی (بخاری هوشمند باغی) و دستگاه جدید اتوپلار و نصب پنکههایی در قسمت فوقانی باغ، استفاده از پوشش در باغات، برداشت سریع محصولات آماده برداشت به ویژه مرکبات حساس مانند لیموترش، ایجاد بادشکن به طوری که از نفوذ هوای سرد ناشی از زهکشی هوایی به باغ جلوگیری کند و یا اینکه آن را کاهش دهد و پوشاندن درختان و نهالهای جوان با گونی، کاه و مواد مشابه و یا پوشانیدن تنه درختان با کلش و یا خاک را از دیگر راهکارهای پیشگیری از سرما زدگی برشمرد.
او گفت: کاشتن درختها در مناطق مرتفع، (چون هوای سرد به سمت پایین جریان مییابد)، کم کردن پوشش علفهای هرز در باغ و اجتناب از به کاربردن کود ازته در اواخر تابستان یا اوایل پاییز از دیگر راهکارهای جلوگیری از این پدیده است.
زرگری گفت: حساسترین عضو گیاه، تنه و نوک شاخهها هستند که در مقابل سرما آسیب پذیرند.
او گفت: سرمای ۱۲ ـ ۸ درجه سانتی گراد زیرصفر، موجب خشک شدن شاخهها و انهدام درخت میشود.
محقق و عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس گفت: میوههای مرکبات در دمای ۴-۳ درجه زیر صفر خسارت میبینند. میوه ممکن است از نظر ظاهری تغییری نکند، اما طعم میوه عوض شده و تلخ میشود که میوههای پرتقال نیز در دمای ۲/۲- به مدت ۴ ساعت آسیب میبینند.
انتهای پیام/ت