باشگاه خبرنگاران جوان شیراز - حمید ظهرابی در نشست خبری مجازی پیرامون وضعیت تالابها در آستانه برگزاری کنفرانس بین المللی روز جهانی تالاب که به میزبانی شهرستان بختگان برپا میشود، گفت: این طرح بزرگترین رویداد روز جهانی تالاب هاست که در جریان آن قهرمانان تالابها قرار است انتخاب شوند.
او گفت: این مراسم با حضور معاون رییس جمهور و نماینده برنامه عمران ملل متحد (UNDP) و مهمانان داخلی و خارجی در شهرستان بختگان در روز پنجشنبه ۱۴ بهمن برگزار میشود.
ظهرابی با بیان اینکه شعار امسال «تالابها را ارج نهیم و دوست بداریم» است، خلاصهای از وضعیت تالابهای فارس ارائه کرد و گفت: روز جهانی تالابها ۱۳ بهمن است که کنوانسیون رامسر تشکیل شد و قدیمیترین معاهده بین المللی در زمینه حفظ محیط زیست به شمار میرود.
او با بیان اینکه یکی از افتخارات کشور ما این است که قدیمیترین کنوانسیون حفاظت از محیط زیست در شهر رامسر مبادله و منعقد شد، گفت: به این خاطر هر تالابی در دنیا که ثبت شود به «رامسرسایت» شناخته و نامیده میشود.
به گفته مدیرکل محیط زیست فارس، در ایران بیش از ۸۰ درصد تالابها متاثر از تخریب هاست و استان فارس با وجود ۱۳ تالاب که در فهرست کشوری ثبت شده است، تالابهای تشک، بختگان، کمجان، ارژن و پریشان به عنوان «رامسرسایت» شناخته میشوند.
او گفت: تالابهای فارس به دلیل تاثیر فعالیتها و بهره برداریهای سنگین کشاورزی در سالهای اخیر افزون بر مشکل خشکسالی به شدت صدمه دیدند. به رغم بارندگیهای اخیر و تشکیل روانآبها وضعیت این تالابها خوب نیست.
ظهرابی با بیان اینکه تالاب پریشان به خاطر افت شدید سفرههای آب زیرزمینی نیاز به ۱۳۵ میلیون مترمکعب آب دارد، گفت: این میزان آب باید به تالاب وارد تا احیا شود چراکه عمده مشکل این تالاب فعالیتهای کشاورزی و بهره برداری بی رویه از سفرههای آب زیرزمینی به دلیل حفر چاه است. این در حالیست که شهرهای اطراف دریاچه پریشان در آینده با این روند با مشکل جدی مواجه میشوند.
به گفته مدیرکل محیط زیست فارس، تالاب ارژن علاوه بر بهره برداریهای رایج و حفر چاههای اطراف به دلیل تغییر کاربری غیرقانونی شمار بسیاری از باغ شهریها و ایجاد باغ ویلاها آسیب زیادی دیده است.
او با این حال از مقابله با این پدیده خبر داد و افزود: یکی از دانه درشتهای تخریب و تصرف که با عنوان «کاخ ایرانیان» اقدام به ساخت غیرقانونی تالار و رستوران کرده بود با حکم دستگاه قضایی و همکاری نیروی انتظامی و محیط زیست ظرف چند روز اخیر قلع و قمع شد.
ظهرابی همچنین گفت: ۱۳ درصد از سطح تالاب ارژن آب گرفته است که میزان کمی است. تالابهای تشک، کمجان و بختگان نیز تحت تاثیر آسیبهای جدی قرار دارند. با احداث سدهای ملاصدرا و سیوند و سد درودزن ورودی آب به صفر رسیده است. گرچه درصد کوچکی از حقابهها تامین شد، اما سطح آب گیری این تالابها در وضعیت مطلوب نیست.
او پیرامون وضعیت تالاب کوهستانی کافتر نیز اعلام کرد: به دلیل فعالیتهای کشاورزی و بهره برداریهای بی رویه تقریبا روان آبی در این حوزه تشکیل نمیشود، اما بخشی از تصرفات را توانستیم رفع کنیم.
ظهرابی با این حال وضعیت دریاچه مهارلو را در نزدیکی شیراز از همه تالابها بهتر ارزیابی کرد و و دلیل آن را نبود سدی در اطراف آن داسنت.
به گفته او، ۶۱ درصد از سطح این تالاب پوشیده از آب است و زمستان گذرانی پرندگان و خدمات اکوسیستمی این تالاب موجب تغییر آب و هوا در پایین دست حوزه میشود و نقش مهمی در بقای شهرهای شیراز، کوار، سروستان و بسیاری شهرهای دیگر دارد.
ظهرابی با بیان اینکه تالاب مهارلو بیشتر مشکل آلودگی دارد، از آبگیری بیش از ۷۰ درصد تالاب هفت برم خبر داد و گفت: تالاب برم فیروز نیز پوشیده از برف است.
او پیرامون اقدامات انجام گرفته برای احیای تالابها در ادامه توضیح داد: در حوزه تالابها لایروبی را انجام دادیم و در تالاب مهارلو مطالعات آن انجام گرفته است. مطالعات در ارتباط با تعیین حقابهها از ماموریتهای ما در احیای تالاب هاست.
مدیرکل محیط زیست فارس پیرامون اینکه با وجود بارندگیهای اخیر چرا وضعیت هوای شیراز همچنان مطلوب نیست، گفت: کیفیت هوا متاثر از پارامترهای اقلیمی است که کمک به بهبود هوا میکند. معمولا در کلانشهرها روزهایی است که کیفیت هوا افت میکند. سردی هوا و وارونگی دما موجب میشود آلودگیها افت کند. در شیراز این با توجه به اینکه میانگین ۲۴ ساعت گذشته سالم بود، اما صبح امروز لحظهای کیفیت هوا بالاتر از حد استاندارد بود.
به گفته ظهرابی، در شیراز حدود ۷ روز فقط هوای ناسالم داشتیم که بالای ۸۰ درصد تاثیرگذاری مرتبط با خودروها، نیروگاهها و صنایع آلاینده است.
او دیگر عامل آلودگی هوا را سامانه حمل و نقل عنوان کرد و گفت: نوسازی ناوگان حمل و نقل کشور موفق نبوده و شهرداریها در این زمینه سرمایه گذاری نکردند و تقریبا نوسازی متوقف است. با وجود اینکه کیفیت سوخت در کلانشهرها دارای استاندارهای یورو ۴ است، تلاش میکنیم استانداردسازی در پالایشگاه شیراز انجام گیرد، زیرا سوخت یورو ۴ وسایل نقلیه در استان فارس اکنون از دیگر نقاط تامین میشود.
انتهای پیام/