نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس گفت:میزان اعتبارات دریافتی صندوق‌های بازنشستگی کشور از ۳۰ هزار میلیارد تومان در سال ۱۳۹۳ به ۲۱۷ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ رسیده است.

باشگاه خبرنگاران جوان زنجان - طاهری با بیان اینکه یک پنجم بودجه در اختیار صندوق‌های بازنشستگی قرار گرفته است، گفت: در ایران ۱۸ صندوق بازنشستگی وجود دارد که ۲۳/۶ میلیون مشترک و مستمری بگیر اصلی را تحت پوشش قرار داده‌اند.

او می گوید: در حال حاضر از این تعداد، ۴ صندوق قادر به پرداخت حقوق و مزایای بازنشستگان خود از محل منابع داخلی نیستند و در قوانین بودجه، سالانه مبلغی برای کمک به آن‌ها در نظر گرفته می‌شود.

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی گفت: از منظر بودجه‌ای نکته قابل تأمل در این خصوص رشد فزاینده مقدار این کمک‌ها در اثر اتخاذ تصمیم‌های هزینه ساز برای صندوق‌ها و همچنین رسیدن تعداد قابل توجهی از شاغلان فعلی به سن بازنشستگی است.

به گفته طاهری  این درحالی است که اعتبار کمکی به صندوق‌های دستگاه های ورشکسته همچون صندوق بازنشستگی کارکنان صدا و سیما، صندوق بازنشستگی کارکنان هما و ... در این آمار لحاظ نشده است.

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی گفت: براساس آخرین آمار‌های منتشر شده در سال ۱۳۹۹ حدود ۹/۱۷ میلیون نفر مشترک اصلی سازمان تامین اجتماعی، حدود ۵/۲ میلیون نفر مشترک اصلی صندوق بازنشستگی کشوری، حدود ۵/۱ میلیون نفر مشترک اصلی صندوق روستاییان و عشایر و ۱/۱ میلیون نفر مشترک اصلی صندوق تامین اجتماعی نیرو‌های مسلح هستند.

طاهری می گوید: از تعداد مشترکان سایر صندوق‌های بازنشستگی دستگاهی اطلاعات دقیقی در دسترس نیست، اما براساس آخرین آمار‌ها که مربوط به سال ۱۳۹۶ است تعداد مشترکان آن‌ها در مجموع حدود ۷۰۸ هزار نفر تخمین زده می‌شود.

او گفت: از بین صندوق‌های بازنشستگی، صندوق بازنشستگی کشوری، نیرو‌های مسلح، صندوق بازنشستگی کارکنان فولاد و صندوق وزارت اطلاعات از طریق منابع داخلی خود قادر به پرداخت حقوق و مزایای بازنشستگان خود نبوده و در بودجه سالانه به‌صورت مستقیم مبلغ قابل توجهی به آن‌ها اختصاص می‌یابد.

به گفته نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی بیشتر صندوق‌های دستگاهی نیز این وضعیت را دارند، با این تفاوت که کمبود درآمد آن‌ها از طریق دستگاه مادر مثل سازمان صدا و سیما، هواپیمایی ملی ایران و ... تأمین می‌شود؛ لذا این ارقام به‌صورت شفاف در بودجه عمومی بیان نمی‌شود.

طاهری می گوید: این مقوله شاخصی است که وضعیت جریان مالی ورودی به جریان خروجی صندوق‌های بازنشستگی را نشان می‌دهد و برابر با نسبت تعداد بیمه‌شدگان به تعداد پرونده‌های مستمری بگیران است.

او گفت: هرچه اندازه این نسبت بیشتر باشد آن صندوق از نظر درآمد و هزینه در نقطه مطلوبتری قرار دارد.

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی گفت: بررسی آمار‌های منتشر شده از سوی تأمین اجتماعی نشان می‌دهد که روند تغییر این شاخص در ۱۰ سال أخیر برای این سازمان نزولی بوده و مقدار آن تا سال ۱۳۹۶ به کمتر از۴/۴ رسیده است.

طاهری می گوید: در ۱۰ سال أخیر به صورت مستمر نسبت درآمد حاصل از دریافت حق بیمه به هزینه پرداخت مستمری کاهش یافته و آمار‌های منتشر شده نشان می‌دهد که از این نظر سایر صندوق‌ها نیز وضعیت مناسبی ندارند و درآمد‌های حاصل از دریافت حق بیمه در بیشتر آن‌ها کفاف پرداخت مستمری‌ها را نمی‌دهد.

به گفته نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس به‌جز صندوق بازنشستگی وکلا و صندوق روستائیان و عشایر، نسبت پشتیبانی در مابقی صندوق‌ها زیر ۳ و حتی در برخی از آن‌ها زیر یک است.

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی به سن بازنشستگی اشاره کرد و گفت: یکی از موارد مهم تأثیرگذار بر پایداری صندوق‌های بازنشستگی، سن بازنشستگی و مدت زمان بهره‌مندی از حقوق و مستمری بازنشستگی است.

طاهری گفت: با وجود افزایش پیوسته امید به زندگی، نه تنها متناسب با آن و به دلیل افزایش توان افراد جامعه برای اشتغال سن بازنشستگی افزایش نیافته، بلکه این روند نزولی بوده و متوسط سن بازنشستگی نزدیک به پنج سال کاهش یافته است.

به گفته او بازنشستگی‌های پیش از موعد که با قوانین مختلف تکلیف شده‌اند اصلی‌ترین دلیل این اتفاق به شمار می‌رود که در این خصوص می‌توان به بازنشستگی‌های پیش از موعد مشاغل سخت و زیان‌آور اشاره کرد که مهمترین دسته از بازنشستگی‌های پیش از موعد هستند.

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی گفت: علاوه‌ بر این ورود زود هنگام به صندوق‌های بازنشستگی و امکان بازنشستگی فقط بر اساس سنوات حق بیمه پردازی بدون درنظر گرفتن حداقل سن را می‌توان یکی از عوامل بازنشستگی در سن پایین بیان کرد.

طاهری می گوید: ورود زودهنگام برخی از گروه‌های شغلی به صندوق‌های بازنشستگی و درنتیجه خروج زودهنگام آن‌ها باعث می‌شود تا سنوات دریافت مستمری افزایش یابد که بار مالی بسیاری به صندوق‌های بازنشستگی تحمیل می‌کند.

او  به بازده پایین سرمایه‌گذاری در صندوق‌های بازنشستگی اشاره کرد و گفت: وضعیت درآمدی صندوق‌های بازنشستگی و سهم پایین بازده سرمایه‌گذاری‌ها از سبد درآمدی آن‌ها حاکی از سرمایه‌گذاری نامناسب منابع در اختیار صندوق‌ها است.

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی، وضعیت ناپایدار اقتصاد کلان، عدم‌پرداخت بدهی‌های قانونی دولت به صندوق‌ها در کنار برداشت از منابع آن‌ها در مواقع مختلف، واگذاری بنگاه‌های غیر سودده در قالب رد دیون به صندوق‌های بازنشستگی، نبود ثبات مدیریتی و عدم کارآمدی در مدیریت بنگاه‌ها را مهمترین علل عدم بهره‌وری سرمایه‌گذاری‌ها برشمرد.

طاهری گفت: البته باید توجه داشت بخشی از ناکارآمدی‌هایی که در صندوق‌ها مشاهده می‌شود به عملکرد نامناسب آن‌ها مرتبط بوده، اما بخش مهمی نیز به قوانین و مقررات وضع شده برای آن‌ها برمی‌گردد.

او می گوید: روند کنونی فعالیت صندوق‌های بازنشستگی، رشد بالای اعتبارات مورد نیاز برای تامین کسری منابع صندوق بازنشستگی کشوری و لشکری و افزایش وابستگی این صندوق‌ها به منابع عمومی نشان‌دهنده ضرورت اعمال اصلاحات اساسی در این حوزه است.


نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی گفت: به‌رغم هشدار کارشناسان نسبت به وجود بحران در این بخش و ارائه پیشنهاد‌های اصلاحات تاکنون اقدام عملی موثری در مسیر اصلاح وضعیت صندوق‌های بازنشستگی انجام نشده است، اما با این حال بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ نشان می‌دهد دولت تا حدی متوجه ضرورت پرداختن به این مساله شده و در این راستا پیشنهاد‌هایی را نیز ارائه داده است.

 

 

انتهای پیام/م

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.